Ryanair keskeyttää kaikki lennot Italiaan perjantaista alkaen. Ryanair lentää Suomesta Lappeenrannasta Bergamoon.
Tämän hetkisten tietojen mukaan vielä huomenna keskiviikkona Lappeenrannan lentokentältä lennetään Italian Bergamoon. Aiemmin suunniteltu lauantain lento on peruttu.
Syynä lentojen keskeyttämiselle Italiaan on koronaviruksen leviäminen ja Italian viranomaisten päätös rajoittaa ihmisten liikkumista koko maassa.
Lentojen pitäisi jatkua 8. huhtikuuta. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, miten koronavirustartuntojen tilanne kehittyy.
Ryanair lähettää peruuntuneille lennoille paikan varanneille sähköpostia asiasta. Matkustajat voivat saada lentojen hinnan takaisin tai ottaa saman rahamäärän lahjakorttina.
Koronavirus vaikuttaa yllättävällä tavalla Imatran Mansikkalan uuden koulukeskuksen toimintaan. Koulutyö alkaa Imatralla uusissa tiloissa syksyllä.
–Koronaviruksen takia oppilaiden ja opettajien käyttöön tulevien laitteiden ja näyttöjen toimitusajat saattavat venyä niin pitkiksi, että niitä ei saada käyttöön koulun alkuun mennessä, kertoo Imatran kaupungin projektipäällikkö Marko Hyvönen.
Hyvönen vastaa kaupungin laitehankinnoista. Hänen mukaansa toimitusajat venyvät, koska esimerkiksi Kiinassa tehtaita, joissa laitteita ja niiden osia valmistetaan, on kiinni.
– Tavaraa ei yksinkertaisesti tule tehtaista ulos niin paljon kuin maailmalla tarvittaisiin, Hyvönen jatkaa.
Hyvösen mukaan myös Euroopan varastot on tutkittu, mutta tilanne näyttää huonolta.
Tilauksessa tuhat läppäriä
Opetusta varten tarvitaan esitystekniikkaa eli älynäyttöjä. Lisäksi opettajilla täytyy olla kunnolliset kannettavat tietokoneet. Laitteita tarvitaan myös oppilaille.
– Meillä on kolmannesta luokasta ylöspäin jokaisella oppilaalla henkilökohtainen laite. Niitä on noin 800 kappaletta tulossa tuonne Mansikkalaan, kertoo Marko Hyvönen.
Yhteensä tarvitaan noin tuhat kannettavaa tietokonetta ja 120 näyttöä. Tällä hetkellä kouluissa on käytössä kolme vuotta vanhat laitteet.
Kolme vuotta vanhojen laitteiden elinkaari on kuitenkin Hyvösen mukaan tulossa päätökseen. Uudet laitteet pitäisi saada pian tilattua, koska niiden hinta saattaa nousta.
– Tuhannen kappaleen ostovolyymissa hinnan ei tarvitse montaa euroa nousta, kun kuvetta saa jo kaivaa.
Toisaalta laitteiden hankkimista ei haluta liikaa kiirehtiä.
– Emme ota sitä riskiä, että valitsisimme laitteen, joka ei palvele meitä. Kiirehtiminen ei auta mitään. Laitteet tulevat tai eivät tule, se on koronasta kiinni.
Ainutlaatuinen tilanne
Lappeenrannassa toimivan LUT-yliopiston professorin Veli Matti Virolaisen mukaan globaalilla häiriöllä kuten koronaviruksella on merkittävä vaikutus maailmanlaajuisiin yrityksiin.
– Nykyinen trendi on, että yritykset rakentavat toimintansa pitkien toimitusverkostojen ja -ketjujen varaan. Häiriö jossain kohtaa ketjua kertautuu kaikille toimijoille aina loppuasiakkaalle saakka, Virolainen selittää.
Koronavirusepidemia on silti ainutlaatuinen tilanne.
– Ei tule mieleen toista tapausta, jossa yksittäinen globaali häiriötekijä olisi vaikuttanut tällä voimakkuudella lähes kaikkiin toimialoihin.
Virolainen uskoo, että koronan leviäminen on herättänyt yritykset.
– Olen kuulut yrityksiltä eri toimialoilta, että ne miettivät niin sanottua takaisinvetoa. Kaukoitään ulkoistetut toiminnot halutaan siirtää takaisin kotimaahan juuri tämän riskin ehkäisemiseksi.
Virolaisen mukaan ulkoistamispäätöksiin kannattaakin aina ottaa mukaan riskitarkastelu.
– Pääsyy ulkoistukseen on yleensä kustannustehokkuus. En ole varma, onko asiaa tarkasteltu riittävästi riskienhallinnan näkökulmasta.
Vaarmuusvarastoja ja kaksi toimittajaa
Takaisinvetoa ei kuitenkaan kannata Virolaisen mukaan tehdä heti. Tärkeintä on analysoida toimitusketjun tilanne.
Riskien pienentämisessä tärkeää on tavarantoimittajien valinta. Virolainen mainitsee kaksi yleistä keinoa.
– Kahden toimittajan strategia on siltä varalta, jos toiselle toimittajalle sattuu jotain ja tuotanto keskeytyy. Silloin voidaankäyttää toista toimittajaa. Tämä on erityisesti japanilaisesta autoteollisuudesta peräisin oleva malli.
Toinen yleinen keino on Virolaisen mukaan yrittää varastoida varmuuden vuoksi tiettyjä komponentteja.
Imatralla ei vielä panikoida uusien laitteiden suhteen. Nyt käytössä olevien leasing-laitteiden sopimus päättyy kesään.
– Sillä tavalla meillä on hyvä tilanne, että pystymme tarvittaessa jatkamaan leasing-sopimuksia syksyyn, Imatran kaupungin projektipäällikkö Marko Hyvönen sanoo.
Lappeenrannassa paikallisen musiikkipiston puhallinorkesterin toukokuusta piti tulla ikimuistoinen. Edessä olisi kauan suunniteltu ja valmisteltu matka Pohjois-Italiaan Triuggioon.
40 pääasiassa peruskouluikäistä soittajaa on harjoitellut konserttiohjelmistoa jo viime syksystä lähtien. Orkesterinjohtaja Inka Puhakka on hionut orkesteria yksityiskohtia myöten iskukuntoon, jotta kaikki olisi valmista, kun lentokone vihdoin lähtee parin kuukauden kuluttua kohti Pohjois-Italian Milanoa.
Nyt kaikki on epävarmaa.
– Kyllä tässä harmaita hiuksia on päähän kasvanut, tuskailee Puhakka.
Lappeenrannan musiikkiopiston puhallinorkesterin matka Italiaan uhkaa peruuntua.Kare Lehtonen/Yle
Euroopassa, mutta etenkin Pohjois-Italiassa jylläävä koronavirus on laittanut orkesterinkin pohtimaan matkan toteutumista. Muutama vanhempi on jo ottanut Puhakkaankin yhteyttä ja ehdottanut matkan perumista tai siirtämistä muuhun ajankohtaan.
Jos matkan peruu nyt, saattaa ennakkomaksuna lentoyhtiölle maksettu 3 500 euroa mennä kankkulan kaivoon.
– Harmittaa tietysti ihan hirveästi, jos matka pitää perua. Lapset ovat niin innokkaasti käyneet harjoituksissa ja motivaatio on korkealla, kertoo orkesterinjohtaja Inka Puhakka.
Myös Lappeenrannan Sammonlahden koulun yksi ryhmä on aikeissa lähteä Pohjois-Italian Bergamoon toukokuussa. Rehtori Vesa Raasumaan mukaan matkan kohtalo on nyt kovasti mietinnässä.
Hankala paikka
Saman tuskan kanssa painii tällä hetkellä moni muukin luokkaretkeä tai leirikoulua suunnitteleva koululuokka tai harrastusporukka. Toukokuu on yleisesti juuri luokkaretkien aikaa ja varaukset niitä varten on saatettu tehdä jo kuukausia sitten.
Ongelmalliseksi matkojen perumisen tekee juuri se, että toukokuuhun on vielä kaksi kuukautta aikaa, eikä kukaan tiedä, millainen koronatilanne silloin on. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL ei tee ennustuksia kahden kuukauden päähän.
Matkanjärjestäjät noudattavat pääasiassa ulkoministeriön antamia matkustussuosituksia. Niissä kehotetaan tällä hetkellä välttämään tarpeetonta matkustamista esimerkiksi Italiaan.
Lentoyhtiöt ovat jo alkaneet perua lentoja korona-alueille. Kuva Rooman lentokentältä.EPA
Jos koululuokka on varannut ulkomaille suuntautuvan matkansa matkatoimiston kautta ja lähtö olisi aivan lähipäivinä, voisi matkan perua koronaan vedoten.
– Jos valmismatkan tai matkapaketin on ostanut matkatoimistosta, silloin matkatoimisto on matkanjärjestäjä. Ja jos ulkoministeriö määrittelee, että maahan ei ole turvallista mennä, niin silloin saa matkatoimistosta rahat takaisin, kertoo matkatoimisto Matka-Miettisen toimitusjohtaja Olli Miettinen.
Mutta jos lähtö on vasta toukokuussa, ei matkaa voi Olli Miettisen mukaan vielä perua koronaviruksen pelossa. Ulkoministeriön suositukset eivät ulotu toukokuulle eivätkä huhtikuullekaan.
– Vasta vähän ennen lähtöpäivää voi perua matkan. Esimerkiksi viikkoa ennen lähtöä voi katsoa, mikä tilanne siinä vaiheessa on, selventää Miettinen.
Varaudu maksamaan
Toukokuulle varatun matkan voi toki perua, mutta silloin joutuu maksamaan peruutuskulut. Ne ovat toimitusjohtaja Olli Miettisen mukaan helposti lähes yhtä suuret kuin koko matkan hinta.
Miettinen muistuttaa, että esimerkiksi luokkaretket ja leirikoulut on yleensä räätälöity monesta osasta. Siihen voivat kuulua muun muassa lennot, majoitus, bussikuljetukset perillä ja erikoisohjelmaa.
– Matkan hinta on tietysti laskettu kaikkien lähtijöiden mukaan. Jos neljäsosa haluaa olla lähtemättä, joutuvat muut maksamaan niidenkin hinnan jotka eivät lähde, sanoo Miettinen.
Myös matkatoimistolla on oikeus peruuttaa matka, jos se katsoo, ettei matkaa pystytä esimerkiksi turvallisuustilanteen vuoksi järjestämään. Silloin matkan ostanut saa luonnollisesti rahansa takaisin.
Entä jos on itse varannut?
Jos ulkomaille suuntautuva luokkaretki on varattu suoraan itse, pitää varautua tutkimaan peruutusehtoja.
Majapaikan voi perua, jos varatessa on ottanut sellaisen majoituksen, johon sisältyy oikeus majoituksen perumiseen. Toisaalta esimerkiksi Pohjois-Italiassa jotkin majapaikat on jo nyt koronan vuoksi suljettu. Silloin maksettu hinta pitäisi pystyä saamaan takaisin, ja yleensä hotellit sitä jo tarjoavatkin.
Lentoyhtiöt puolestaan ovat peruneet lukuisia lentoja koronavirusalueille. Jos lentoa ei ole tai lentoaika muuttuu, saa rahat takaisin.
Tiroliinkaan ei nyt ole ulkoministeriön mukaan aiheellista mennä Alppeja katsomaan. Petri Kivimäki/Yle
Lentoyhtiöt myös tarjoavat mahdollisuutta siirtää matkustusajankohtaa veloituksetta. Tosin koululuokille tai jalkapallojoukkueille ei aina ole yksinkertaista siirtää matkaa esimerkiksi ensi syksyyn.
Mutta jos lento järjestetään, eikä matkaan halua lähteä, menettää yleensä rahansa. Tosin aina kannattaa yrittää neuvotella lentoyhtiön kanssa. Velvollisuutta rahojen palautukseen lentoyhtiöllä ei ole, ellei varaukseen kuulu peruutusehtoa.
Rahaa jäi yli!
Koululuokille tai harrastusporukoille tulee miettimistä siinä vaiheessa, kun matka päätetään peruuttaa ja osa rahoista on mennyt peruutuskuluihin tai varausmaksuihin.
Vaikka osa kerätyistä rahoista menisi peruutuskuluihin tai maksuihin, voi vanhemmilta tai yrityksiltä kerättyä rahaa helposti jäädä yli.
– Koululuokkien tai harrastusryhmien rahankeräystoiminnassa lähdetään siitä, että rahat pitää käyttää siihen tarkoitukseen, mihin lahjoittajat ovat ne antaneet. Aina tämä ei ole mahdollista. Tällöin rahat pitäisi lähtökohtaisesti palauttaa rahan antajille, vaikka asiasta ei säännöksiä olekaan, kertoo ryhmäpäällikkö Henna Salmi poliisihallituksesta.
Jos rahojen palauttaminen ei ole mahdollista, ne tulisi kuitenkin Henna Salmen mukaan käyttää alkuperäisen käyttötarkoituksen kanssa mahdollisimman samankaltaiseen tarkoitukseen. Koululuokan kohdalla tämä voisi olla vaikka koululuokalle järjestettävä joku muu yhteinen tapahtuma kuin se alun perin suunniteltu matka.
Kotimaan matkoissa kunnat ja kaupungit antavat parhaillaan ohjeita kevään luokkaretkiä ja leirikouluja varten. Esimerkiksi Tampereen kaupunki kielsi eilen tiistaina kaikki koululaisten ulkomaille suuntautuvat matkat. Myöskään ulkomaalaisia vieraita ei oteta kouluissa vastaan.
Lappeenrannassa on tällä hetkellä kielletty matkat vain niihin maihin, joihin ulkoministeriö ei suosittele matkustamista.
Kotimaahan suunnattujen luokkaretkien ja lierikoulujen osalta tilanne elää jatkuvasti.
Älä osta vielä huvipuistolippuja
Lahden lähellä Heinolassa oleva Vierumäen urheilukeskus suhtautuu kevään luokkaretkiaikaan vielä rauhallisesti.
– Seuraamme viranomaisten ohjeita. Tällä hetkellä toimintamme on täysin normaalia, kertoo Vierumäeltä myyntijohtaja Nina Laurikainen.
Ähtäri Zoo on monen luokkaretken kohteena tänäkin keväänä.Tuomo Rintamaa/Yle
Tampereen Särkänniemen huvipuistosta myyntiryhmän päällikkö Heikki Ihanamäki puolestaan kertoo, että tarvetta peruutuksille ei ole, koska maksu- ja peruutusehdot ovat ryhmille joustavia.
Ihanamäen mukaan ryhmä voi sopia rannekkeiden oston vaikka vasta retkipäivälle, jolloin kuluja ei synny.
Helsingin Linnanmäellä seurataan tarkasti viranomaisohjeistusta koronasta. Viestintäpäällikkö Kiti Friman kertoo, että Linnanmäki avautuu vasta huhtikuun lopulla, eikä ryhmien tarvitse vielä ostaa lippuja.
– Jos viranomaiset edellyttävät, että huvipuisto suljetaan, olemme toki joustavia luokkaretkirannekkeiden palautusten suhteen, kertoo viestintäpäällikkö Kiti Friman.
Luokkaretkeä varten ostetun rannekkeen voi Frimanin mukaan käyttää myös syksyllä.
Myös Ähtärin eläinpuistossa eli Ähtäri Zoossa luokkaretkien sesonkiaika on toukokuussa. Nyt käytössä ovat normaalit peruutusehdot.
Sekä Linnanmäeltä, Särkänniemestä että Ähtäristä kerrotaan, että ainakaan vielä ei ole tullut yhtään luokkaretken peruutusta.
Kunnat ympäri Suomen varautuvat nyt koronaviruksen aiheuttamiin karanteeneihin kouluissa.
Yle kysyi kuntien opetusjohtajilta, ovatko kunnat varautuneet tarvittaessa keskeyttämään opetuksen. Lisäksi tänään torstaina ainakin Helsingissä, Espoossa ja Lohjalla lähetettiin kouluilta Wilma-viesti vanhemmille, jossa kehotetaan oppilaita ottamaan kaikki kirjat mukaansa kotiin ja säilyttämään niitä siellä toistaiseksi. Kouluun otetaan viestin mukaan vain tarvittavat kirjat.
Vastauksista ilmenee, että kouluissa varaudutaan nyt kiireellisesti poikkeustilanteeseen, jossa terveysviranomaiset kehottavat sulkemaan koulun koronavirustartuntojen takia.
Kunnat varautuvat erilaisiin tilanteisiin, kuten jos koko koulu joudutaan sulkemaan, useampia kouluja joudutaan sulkemaan tai yksittäinen luokka tai yksittäisiä luokkia asetetaan karanteeniin.
Sähköiset viestit
Koulut tiedottavat koronavirukseen liittyvistä toimenpiteistä pääosin sähköisesti, kuten Wilma-viestien ja kaupungin verkkosivujen kautta.
Jotkut koulut ovat patistaneet vanhempia aktivoimaan Wilma-tilit, jotta ajankohtainen tieto koronavirukseen liittyvistä toimenpiteistä saavuttaisi heidät. Vanhempia pyydetään myös tarkistamaan, että heidän yhteystietonsa ovat järjestelmässä ajan tasalla.
Esimerkiksi Seinäjoella Wilma- ja Helmi-järjestelmien käyttäjiä on kehotettu hankkimaan matkapuhelinsovellus, joka ilmoittaa heti saapuneesta viestistä.
– Kaikkia viestintäkanavia käytetään varmasti tarvittaessa, mukaan lukien kaupungin tiedotuskanavat ja paikallismediat, Törnävän koulun rehtori Kimmo Rantanen Seinäjoelta kertoo.
Jotkut koulut varautuvat soittamaan oppilaiden vanhemmille, jos näillä ei ole käytössään esimerkiksi Wilma-tiedotuskanavaa. Näin toimitaan esimerkiksi Raahessa, Oulussa, Mikkelissä, Pieksämäellä ja Kotkassa. Esimerkiksi Forssan keskuskoulun sulkemisessa Wilma toimi tehokkaasti.
Varkaudessa ongelmana on se, etteivät kaikki huoltajat ole halunneet aktivoida omia Wilma-tilejään.
Etätehtäviä
Jos terveysviranomaiset asettavat koulun eristykseen, koulut järjestävät opetuksen etänä. Tämä tapahtuu esimerkiksi jakamalla tehtäviä Wilma-viestien avulla.
Näin on jo toimittu Helsingissä, jossa oppilaita on tällä hetkellä karanteenissa.
– Oppilaille ohjeistetaan Wilman kautta kotitehtävät. Lisäksi voidaan antaa etäopetusta. Kun oppilas palaa kouluun, hänelle voidaan antaa tarvittaessa tukiopetusta, Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjalainen kertoo.
Opetuksessa aiotaan hyödyntää myös oppilaiden digilaitteita ja järjestää opetusta sähköisesti esimerkiksi Teams-verkko-opetuksen avulla. Ohjelma toimii kannettavalla tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella.
Teams-ohjelmaa käyttämällä yksittäinen oppilas voi näyttää opettajalle kuvan ja äänen avulla, miten hän on ratkaissut jonkin tehtävän.
– Jos oppilaalla ei ole päätelaitetta, koulu lainaa mahdollisuuksien mukaan karanteenissa olevalle oppilalle muutoin yhteiskäytössä olevan päätelaitteen, perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissanen Kajaanista sanoo.
Priorisointi
Kajaanissa jokaisessa koulussa on vähintään yksi digitutor-opettaja, joka tulee opettajia etäopetuksen järjestämisessä.
Päivi Rissanen Kajaanista kertoo, että poikkeustilanteessa opetus priorisoidaan siten, että ykkös- ja kakkosluokkalaiset keskittyvät erityisesti äidinkieleen ja matematiikkaan.
Kolmasluokkalaiset ja heitä vanhemmat oppilaat keskittyvät äidinkielen ja matematiikan lisäksi kieliin. Reaaliaineissa edetään lukemalla ja tehtäviä tekemällä.
– Karanteenissa olevan oppilaan kirjat ja paperimateriaalit, eli oppilaan pulpetin sisältö, luovutetaan muovikassiin pakattuna ja nimellä varustettuna, Päivi Rissanen kertoo.
Kesäloma voi lykkääntyä
Perusopetuslain nojalla koulut voivat tarvittaessa pidentää lukuvuoden pituutta enintään kuudella päivällä menetettyjen työpäivien osalta.
Tämä on kuitenkin vasta viimesijainen vaihtoehto, jos esimerkiksi opetuksen tehostaminen ja tukiopetuksen antaminen eivät ole riittäviä toimenpiteitä.
Monet kunnat ovat perustaneet varautumistyöryhmiä, jotka koordinoivat koronan aiheuttaman uhan hallintaa.
Jos useita opettajia on määrätty karanteeniin, oppilaat voidaan siirtää jopa toisiin kouluihin. Näin on varauduttu toimimaan esimerkiksi Lappeenrannassa.
– Tilapäinen opetuksen keskeyttäminen jossakin koulurakennuksessa voisi tulla kysymykseen, jos liian suuri osa sen koulun opettajista olisi määrätty karanteeniin. Tarvittaessa oppilaat kuljetetaan toiseen lähialueen kouluun, Lappeenrannan opetustoimenjohtaja Mari Routti kertoo.
Opetuksen keskeyttämistä harkitaan, jos terveysviranomainen asettaa suuren määrän koulun henkilökuntaa karanteeniin. Näin toimitaan esimerkiksi Raahessa.
– Koulu suljetaan, mikäli opetushenkilöstöä ei ole käytössä niin paljoa, että opetus voidaan järjestää turvallisesti tai suuria määriä oppilaita on karanteenissa, opetus- ja kasvatusjohtaja Lucina Hänninen kertoo.
Tekstiin korjattu 12.3. kello 15.17, että oppilaiden siirtämiseen toisiin kouluihin on varauduttu Lappeenrannassa eikä Imatralla.
Voit keskustella aiheesta 13. maaliskuuta kello 23:een asti.
Kanojen kotkotus kantautuu puhelimeen, kun Kuorttisen tilalla Janne Rautakannel vastaa puhelimeen. Kanalassa työskentelevä Rautakannel on seurannut huolestuneena koronaviruksen leviämistä.
Rautakannel miettii, kuka hoitaa työt, jos tauti leviää heidän tilalleen.
Lappeenrannassa sijaitsevassa Kuorttisen luomukanalassa on tällä hetkellä 16 000 kanaa ja 7 000 tipua. Kyseessä on perheyritys. Rautakanteleen pariskunnan lisäksi kanalassa työskentelevät Jannen vaimon vanhemmat sekä veljet ja yksi perheen ulkopuolinen työntekijä. Kanalassa työskentelee pääosin 5 ihmistä.
Entä jos jollekin työntekijöistä tulisi koronavirus ja kaikki tilan työntekijät joutuisivat karanteeniin altistumisen takia?
– Olen soittanut viranomaisille ja kysynyt asiaa. He ovat kertoneet, että karanteenista huolimatta me saisimme tehdä töitä tilalla, kertoo myynti- ja markkinointivastaava Janne Rautakannel.
Miestä huolestuttavat koronaviruksen leviämisen vaikutukset suomalaiseen ruoantuotantoon, koska suurin osa maatiloista on perheyrityksiä, jotka tekevät töitä pienellä henkilömäärällä.
Janne Rautakannel työskentelee vaimonsa Kaisa Rautakanteleen kanssa luomukanalassa. Koronaviruksen leviäminen on huolestuttanut pienellä perhetilalla työskentelevää pariskuntaa.YLE/Reetta Arvila
Töitä pitäisi tehdä sairastuessakin
Tähän asti sairastuminen on tarkoittanut Kuorttisen luomukanalassa yleensä sitä, että työt hoidetaan pienemmällä porukalla, eikä lomitusapua ole välttämättä tarjolla.
– Jäljelle jäävien työpäivät pitenevät. Joka päivä on kuitenkin munat kerättävä ja lähetettävä eteenpäin kauppoihin, sanoo Rautakannel.
Ruoantuottajat eivät ole vielä saaneet yhteistä ohjeistusta viranomaisilta, mitä pitäisi tehdä, jos koronavirus tai karanteeni tulisi. Janne Rautakannel soitti itse kunnan terveysviranomaiselle ja kysyi, miten silloin tulisi toimia.
– Sieltä kerrottiin, että saamme edelleen hoitaa kanat ja tehdä munalähetykset. Käytännössä se tarkoittaisi, että me tekisimme karanteenissa töitä.
Viranomaisten mukaan koronavirus ei tartu eläimiin eikä se ole vaaraksi kananmunille.
– Se olisi sitten eri asia, että jos me sairastuttaisiin. Olen ymmärtänyt, että koronavirus on aika rankka tauti. Silloin ei paljon töihin tulla, sanoo Janne Rautakannel.
Jos apua kanalaan ei sairastuessa löytyisi, pahin vaihtoehto olisi laittaa eläimet pois eli myydä, antaa tai lopettaa ne.
– Ei eläimiä voi jättää hoitamatta. Jos niitä ei pystytä hoitamaan, ne pitää laittaa pois. Siis pahimmassa skenaariossa, jatkaa kanalassa työskentelevä Kaisa Rautakannel.
Kuorttisen luomukanalasta lähtee munia muun muassa pääkaupunkiseudulle, Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan, Tampereelle ja Jyväskylään.Yle
Sairastuminen voi mennä vuosilomista
Etelä-Karjalassa lomituspalveluita hoitava lomituspalvelujohtaja Virpi Kallio kertoo, että koronaviruskaranteenissa maatalousyrittäjän on mahdollisuus hakea tuettua maksullista lomitusta tai vuosilomaa.
– Tarkempaa ohjeistusta Maatalousyrittäjien eläkelaitos ei ole meille antanut, kertoo lomituspalvelujohtaja Virpi Kallio.
Maatalousyrittäjien eläkelaitoksesta kerrotaan, että karanteenissa olevaa maatalousyrittäjää ei tarvitse lomittaa. Lomitusta ei tarvita, sillä tämän hetken tiedon mukaan koronavirus ei tartu eläimiin.
Sen sijaan koronavirukseen sairastunut lomitetaan.
– Ongelmallisempaa on, jos useampi maatalousyrittäjä on samoissa tiloissa esimerkiksi siten, että toinen on sairastanut ja toinen on karanteenissa. Miten huolehditaan siitä, ettei sairastuneen tehtäväosuutta hoitamaan tullut lomittaja ole kosketuksissa karanteenissa olevan yrittäjän kanssa, pohtii lomitus- ja työkykypalveluista vastaava johtaja Päivi Wallin Maatalousyrittäjien eläkelaitoksesta.
Wallin vakuuttaa, että kriisitilanteessa, kuten onnettomuudessa tai koko tilan väen sairastuessa, lomituspalvelussa pyritään löytämään ratkaisu ongelmaan
Kuorttisen luomukanalassa on 16 000 kanaa ja 7000 tipua.YLE/Reetta Arvila
Lomittaja tulee, muttei heti
Maatalousyrittäjien eläkelaitoksesta sanotaan, että maatalousyrittäjän sairastuessa koronavirukseen lomittaja tulee paikalle, joskaan ei aivan heti.
– Päivystysluonteista apua ei ole tarjolla eli välittömästi lomittajaa ei ole tarjota, kun soitto tulee. Useimmissa tapauksissa seuraavana päivänä tai parin päivän sisään lomittaja järjestyy, toteaa lomituksista vastaava johtaja Päivi Wallin.
Ylen haastattelemat maatalousyrittäjät ovat skeptisiä sen suhteen, että he saisivat sairastuessaan apua lomituspalveluilta.
– Työ kanalassa ei ole pelkästään munien keräämistä. Tämä on aika monipuolista työtä, johon tarvitsee ammattitaitoa. Tänne ei voi tulla pystymetsästä. Nyt meillä on yksi vakilomittaja, joka osaa hommat. Mutta jos saataisiin yksi tai kaksi lisää, niin se olisi mahdoton homma, sanoo Kuorttisen luomukanalasta Janne Rautakannel.
Lomittajaresursseja ei ole mitoitettu laajamittaiseen infektiotilanteeseen.
– Sitten joudutaan kyllä miettimään, jos tästä tulee todella laajamittainen ongelma. Haasteellista olisi, jos lomittajat ja maatalousyrittäjät sairastuisivat, toteaa lomitus- ja työkykypalveluista vastaava johtaja Päivi Wallin Maatalousyrittäjien eläkelaitoksesta.
Lappeenrantalaisella Kuorttisen tilalla varaudutaan koronavirukseen leviämiseen välttelemällä isoja ihmisjoukkoja ja matkustelua.
Talven influenssaepidemia on jäämässä selvästi tavanomaista vaisummaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan jo viime talven epidemia oli lievä kahteen edelliseen verrattuna, ja nyt laboratoriossa varmennettuja tapauksia on todettu vielä sitäkin vähemmän.
THL:n mukaan A-tyypin influenssaan sairastuneita on raportoitu 3000 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tartuntatautirekisterin perusteella viikoittaisten tapausten määrä on jo kääntynyt laskuun.
– Tällä epidemiakaudella tartuntojen määrissä ei ole ollut selvää piikkiä. Suurimmissa influenssaepidemiassa on raportoitu jopa yli 2000 tapausta viikossa, nyt huippuviikolla tapauksia on ollut noin tuhat, toteaa erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:n mikrobiologiayksiköstä.
A-tyypin viruksen aiheuttamaa influenssaa on esiintynyt tänä talvena selvästi B-tyyppiä enemmän. Kuluvalla viikolla sairastuneiden määrä on kuitenkin ollut selvässä laskussa.
Korona tuli, influenssa taipui
Ensimmäinen suomalainen sai koronavirustartunnan helmikuun lopulla. THL alkoi ohjeistaa suomalaisia kiinnittämään huomiota käsi- ja yskimishygieniaan, jotta viruksen leviämistä voitaisiin ehkäistä mahdollisimman tehokkaasti.
Käsienpesu tehostui työpaikoilla, päiväkodeissa ja kouluissa. Lisäksi niihin ja yleisötapahtumiin alettiin hankkia käsidesejä.
Vahvistettujen A-influenssatapausten määrä kääntyi selvään laskuun samoihin aikoihin ensimmäisen koronatartunnan kanssa.
Viime viikolla A- ja B-tyypin influenssaan sairastui yhteensä 1043 henkilöä. Perjantaipäivään mennessä sairastuneita on kirjattu 200. Suuria johtopäätöksiä ei kuitenkaan Ikosen mukaan voi vielä tehdä.
– Virukset kiertävät edelleen Suomessa. On mahdollista, että B-tartunnat lähtevät vielä kevään aikana nousuun.
Viruksissa ei isoa muutosta
Niina Ikosen mukaan selvää syytä näin rauhalliselle influenssakaudelle ei tiedetä. Vaikka rokote on paras keino suojautua influenssalta, Ikosen mielestä parantuneen hygienian merkitystä ei voi vähätellä.
– Uskon, että sillä on ollut merkittävä vaikutus tähän influenssakauteen. Kyse on pisara- ja kosketustartuntana tarttuvasta taudista. Kun noudattaa noudattaa hyvää käsihygieniaa ja kiinnittää huomiota yskimis- ja aivastamistapoihin, estää oman sairastumisen lisäksi myös virustautien leviämistä.
Toinen syy influenssakauden laimeuteen voi olla se, että nyt kiertävissä influenssaviruksissa ei ole tapahtunut kovin suurta muutosta verrattuna rokoteviruksiin.
– Voi olla, että väestössä on jo jonkin verran immuunisuojaa kiertäviä viruksia kohtaan sitä kautta, että on sairastanut taudin aiemmin tai on ottanut rokotteen.
Jäävuoren huippu
Influenssaan sairastuneiden määrissä on ollut myös paljon alueellista vaihtelua. Niina Ikonen muistuttaa, että vahvistettujen tapausten raportointi on vain jäävuoren huippu.
Suuri osa potilaista sairastaa influenssan kotona, ja influenssatesti tehdään lääkärissäkin hyvin harvoille.
Kymenlaakson keskussairaalan (Kymsote) päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio kertoo, että on mahdollista, että tavallinen influenssa on vähentynyt lisääntyneen käsihygienian myötä ainakin Kymenlaaksossa.
– Lisäksi voi olla parempi rokotekattavuus tai muuten vaan vaimeampi virustarjonta.
– Ensimmäiseksi tulee mieleen yhteishenki ja tahto puolustaa maata. Mielestäni sillä on ollut vaikutusta myös siihen, miten hyvinvointivaltio on lähtenyt rakentumaan ja minkälaisessa yhteiskunnassa itse saan nyt elää, sanoo Lappeenrannan lyseon lukiota käyvä Helmi Pykäläinen.
Lappeenrannan lyseon lukion oppilaat sytyttivät aamulla Lappeenrannan sankarihautausmaalle 105 kynttilää. Kynttilät symboloivat jokaista talvisodan päivää.
Talvisota päättyi 13.03.1940 kestettyään 105 päivää.
Helmi Pykäläinen sytyttää kynttilän sankarihaudalle Lappeenrannan sankarihautausmaalle. Mikko Savolainen / Yle
Lyseon lukion ensimmäisen luokan oppilas Ida Kähö näkee talvisodassa kaksi asiaa, jotka ovat yhä ajankohtaisia Suomessa.
– Tietysti sisu ja uskallus toimia ja tehdä vaikeita ratkaisuja, jos tilanne sitä vaatii, Kähö sanoo.
Talvisodan yhtenäisyyttä tarvitaan yhä
Helmi Pykäläisen mielestä suurten ongelmien edessä tarvitaan nykyäänkin samanlaista yhdistymistä ja yhteishenkeä kuin talvisodan aikana. Hän ei ole kuitenkaan täysin varma, että näin tapahtuisi, jos vakava tilanne tulisi eteen.
– Toivon, että näin tapahtuisi, mutta en ole aivan varma. Maailma muuttuu niin nopeasti nykyään.
Idä Kähö on luottavaisempi Suomen kyvystä yhdistyä suurten ongelmien edessä.
– Uskon, että yhteishenki elää pinnan alla, vaikka se ei ehkä ole aina niin näkyvää ihmisissä.
– Tiukan paikan tullen yhteishenkeä kyllä löytyy, Kähö korostaa.
Ida Kähö uskoo, että tarpeen Suomesta löytyy yhteishenkeä vaikeuksien edessä.Mikko Savolainen / Yle
Tulevaisuus huolestuttaa
Sota tuntuu Pykäläisestä kaukaiselta asialta. Enemmän hänen ystäväpiirissään huolestuttaa maailmalla leviävä epävarmuus. Yksi esimerkki siitä on maailmanlaajuiseksi yllättäin levinnyt koronavirusepidemia.
– Maailman epävakaa tilanne ja sen vaikutus Suomeen huolestuttaa. Vaikka Suomi ei itse joutuisikaan mukaan esimerkiksi sotaan, epävakaudella voi kuitenkin olla vaikutuksia Suomeen.
Tulevaisuuden epävarmuus huolestuttaa myös Ida Kähöä.
– Maailma muuttuu koko ajan ja muutos on tosi nopea. Nykyiset asiat saattavat olla aivan toisella tavalla parin vuoden päästä. Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Muutos on vaikeasti ennustettavaa.
Lappeenrannan sankarihautausmaa on Suomen toiseksi suurin sankarihautausmaa. Sinne on haudattu yli 2000 talvi- ja jatkosodan sankarivainajaa sekä sodissa kuolleita siviilejä.
Kahden uimahallin ovet lukossa, teatteri kiinni ja kaupungin orkesterin esitykset peruttu.
Kotkan kaupunki oli eilen ensimmäisten kaupunkien joukossa, jotka virallisesti ilmoittivat koronaviruksen leviämistä estävistä toimista. Se aloitti järeät toimet, vaikka Kymenlaaksossa ei ole vielä todettu yhtään koronavirustartuntaa. Pääministeri Sanna Marin nosti Kotkan esimerkillisen toiminnan esiin torstai-illan Ylen A-talk-ohjelmassa.
Kotkan kaupunki päätti eilen sulkea kaksi uimahalliaan sekä niiden liikuntatilat toistaiseksi. Päätös ei johda työntekijöiden lomauttamiseen. Katariinan ja Karhulan uimahallien työntekijöitä on ohjeistettu tulemaan jatkossakin työpaikoille.
Kaupunki ilmoitti eilen, että se peruuttaa kaikki omissa tiloissaan järjestettävät yli 500 hengen tapahtumat. Syynä tähän on Suomen hallituksen suositus suurten yleisötilaisuuksien peruuttamisesta.
Tämän myötä Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden muusikoista koostuva Kymi Sinfonietta peruu kaikki konserttinsa ja Kotkan Kaupunginteatteri peruu kaikki näytöksensä kevätkaudelta.
Koostimme tähän artikkeliin tietoja kaupunkien sulkutoimenpiteistä ja peruutetuista tapahtumista eri puolilta maata.
Isot tapahtumat peruttu useassa kaupungissa
Suomen isot kaupungit ovat linjanneet tänään, että ne peruuttavat yli 500 hengen yleisötilaisuudet. Näin tekevät muun muassa Helsinki, Tampere ja Turku.
Moni kaupunki on myös linjannut ettei se ota vastaan kansainvälisten ryhmien vierailuja. Lisäksi koulujen luokkaretkiä ja leirikouluja on peruttu.
Lukuisat kaupungit suosittelevat myös etätöihin jäämistä ensi viikon alusta alkaen.
Kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä on jo varauduttu siirtämään kiireettömästä toiminnasta epidemian torjuntaan.
Kotkan lisäksi uimahalleja on suljettu muun muassa Porissa ja Rovaniemellä.
Teatteriesityksiä on peruttu niin ikään usealla paikkakunnalla. Kaupunkikohtaiset tiedot löytyvät jutun lopusta.
Kotkan teatterissa noin sata esitystä perutaan
Esimerkiksi Kotkassa nopeat päätökset eivät olleet kaupunginjohtaja Esa Sirviön mielestä helppoja.
– Uimahallien kohdalla emme pystyneet varmuudella määrittelemään hygieniatasoa, enkä usko että yksikään kaupunki pystyy, Sirviö toteaa.
Jos uimahallien sulku kestää pidempään, kaupunki sijoittaa uimahallin henkilöstöään muihin tehtäviin.
– Nyt työntekijät menevät toimipisteisiinsä normaalisti. He tekevät huoltotoimenpiteitä tai muita tehtäviä, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.
Viesti odotti tänään aamulla uimahallin saapuvia vieraita. Kotkan uimahallit suljettii tänään ja ne ovat kiinni toistaiseksi.Antti-Jussi Korhonen / Yle
Kotkan kaupunginteatterinjohtaja Miko Jaakkola kertoo, että näytöksiä peruuntuu nyt noin sata.
Talousvaikutuksia teatterinjohtaja luonnehtii isoiksi. Kaupunginteatteri selvittelee ja odottaa parhaillaan päätöstä mahdollisista korvauksista kevään peruutettuja esityksiä koskien.
– Mielestäni kaupungin päätös oli vastuullinen. Se oli selkeä ja tuli hyvissä ajoin. Ehdimme reagoida tilanteeseen, Jaakkola sanoo.
Kevään ajan työskentely teatterilla jatkuu harjoitusten merkeissä.
Kotkan kaupungin nopeat toimenpiteet Suomen mittakaavassa ovat varsin isot. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole raportoinut Kymenlaaksosta vielä yhtään koronavirustartuntaa.
Onko tässä vaarana, että näin ripeät toimet nostavat kaupunkilaisissa huolta?
– Ei tässä kannata huolta kantaa. Nämä ovat varatoimenpiteitä, jotka nykyinen voimassaoleva lainsäädäntö sallii. Halusimme olla tässä asiassa etupellossa, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kertoo.
Miten paikkakunnallasi reagoidaan?
Perjantaina useampi suomalainen kaupunki on linjannut toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Yle kokosi tähän artikkeliin eri kaupunkien koronalinjauksia.
HELSINKI: Kaupunki on varautunut tarvittaessa sijoittamaan virukselle altistuneita potilashotelleihin ja avannut neuvontapuhelimen koronasta huolestuneille. Terveydenhuollon valmiutta on nostettu.
Myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä on jo varauduttu siirtämään kiireettömästä toiminnasta epidemian torjuntaan.
Jos altistuneita tulee Helsingissä lisää, kaupunki lisää toimenpiteitä ja hoitokapasiteettia. Helsingille on myös laadittu pandemiasuunnitelma, joka kuvaa miten Helsingissä toimitaan mahdollisessa pandemiatilanteessa.
Helsingin pormestari on päättänyt peruuttaa yli 500 hengen yleisötilaisuudet. Kaupunki on linjannut, että koronaepidemia-alueille suuntautuvia virkamatkoja ei tule tehdä. Kaupunki neuvoo työntekijöitään välttämään myös vapaa-ajan matkustamista koronaepidemia-alueella.
Epidemia-alueelta palattaessa sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstö ja suoraan riskiryhmien kanssa tekemisissä oleva henkilöstö työskentelevät seitsemän päivän ajanjakson etänä.
Kaupunki ei myöskään ota vastaan kansainvälisten ryhmien vierailuja. Lisäksi kaikissa kaupungin kokouksissa ja tilaisuuksissa sekä työpaikalla yleisestikin vältetään kättelyä.
ESPOO: Espoossa noudatetaan THL:n ja hallituksen antamia ohjeita. Yli 500 henkilön yleisötilaisuudet perutaan. Kaupungin järjestämät tilaisuudet ja kokoukset perutaan ja siirretään mahdollisuuksien mukaan pidettäväksi virtuaalisesti esimerkiksi Teamsin tai Skypen kautta, jotta henkilökohtaisia kohtaamisia vähennetään.
Välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut turvataan. Tämän vuoksi kiireettömiä lääkäri- ja hoitajavastaanottoaikoja joudutaan siirtämään myöhemmäksi. Henkilökunnan työpanosta siirretään kiirevastaanotoille ja puhelinpalveluun.
Espoo on varautunut ennakolta koulujen ja päiväkotien sulkemiseen tai yksittäisten oppilaiden ja työntekijöiden karanteeniin tartuntatautisyistä. Espoon tartuntatautiyksikkö ottaa yhteyttä huoltajiin, jos lapsi määrätään karanteeniin. Jos yksi tai useampi koulun luokista tai varhaiskasvatuksen ryhmistä määrätään karanteeniin, tiedotetaan koko yksikön lasten huoltajille ja henkilökunnalle.
Kaupunki suosii etätöitä.
VANTAA: Vantaa on avannut oman koronaviruspuhelinneuvonnan.
Epidemia-alueilta palaavia päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten henkilöstöä ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon työntekijöitä sekä pelastuslaitoksen operatiivista henkilöstöä pyydetään jäämään kotiin etätöihin neljäksitoista vuorokaudeksi matkaltapaluupäivästä lähtien.
Vantaalla työskentelevät eivät saa tehdä virkamatkoja epidemia-alueille ja muutoinkin matkustamista rajoitetaan. Kevään aikana virkamatkoja voi tehdä vain erityisistä syistä. Myöskään kansainvälisiä vierailuryhmiä ei oteta kevään aikana vastaan.
Kaupungin järjestämät opiskelijaryhmien ulkomaille suuntautuvat opintomatkat ja vastaavat peruutetaan lukukauden loppuun saakka. Vantaa suosittelee epidemia-alueelta palaavien oppilaiden tai varhaiskasvatuksen lasten jäämistä kotiin neljäksitoista vuorokaudeksi matkalta paluun jälkeen.
Vantaa peruu hallituksen suosituksen mukaisesti kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet toukokuun loppuun saakka.
TAMPERE: Kaupunginhenkilöstö ei matkusta kotimaassa lukuunottamatta aivan välttämättömiä virantoimitusmatkoja.
Kaupungin toimipaikkoihin ei oteta vastaan ulkomaalaisia vieraita. Kaupungin päiväkoteihin ja kouluihin ei oteta vastaan kotimaisia eikä ulkomaisia vierailijaryhmiä toukokuun loppuun asti.
Kaupungin toimipaikoissa suositellaan nyt etätyön tekemistä, mikäli se on mahdollista ja kokoukset pyritään järjestämään etänä.
Yli 500 henkilön yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti.
Oppilaitosten järjestämät retket sisätiloihin perutaan, mutta esimerkiksi koulujen metsäretket ovat sallittuja.
Kasvatus- ja opetuspalveluissa järjestettävä harrastava iltapäivätoiminta keskeytetään.
Lisäksi suositellaan rajoittamaan kaikkea ei-välttämätöntä toimintaa, jossa ollaan lähikontaktissa muiden henkilöiden kanssa, kuten esimerkiksi harrastuksissa tai urheilussa.
PORI: Porin kaupunki sulkee muun muassa uimahallit, Karhuhallin ja Promenadikeskuksessa sijaitsevan Promenadi-salin 31. toukokuuta saakka.
Porin kaupunki noudattaa valtioneuvoston ohjetta ja peruu yli 500 hengen tapahtumat toukokuun loppuun asti. Lisäksi kaupunki rajoittaa tilojensa käyttöä.
Lisäksi Porin kaupungin omistamissa tiloissa ei järjestetä yleisötilaisuuksia, eikä niitä saa käyttää majoitustiloina. Kaikki sovitut yleisötilaisuudet perutaan henkilömäärästä riippumatta.
Koulujen ja päiväkotien matkat, leirikoulut ja kevätretket kotimaahan ja ulkomaille perutaan toukokuun loppuun saakka. Myös Poriin suuntautuvat vastaavat vierailut perutaan.
Ulkomaanmatkoilta palaavat oppilaat ja henkilökunnan jäsenet ovat kaksi viikkoa kotiopetuksessa ja etätöissä.
Etätyötä suositellaan kaikille, joiden työn luonne sen mahdollistaa. Etätyöhön vaaditaan esimiehen lupa.
Kaupungin vastaanottoja ja muita edustustilaisuuksia ei järjestetä toukokuun loppuun asti. Virka- ja työmatkat perutaan.
OULU: Oulun kaupungin johtoryhmä kokoontui perjantaina aamupäivällä ja päätti, että kaikki kaupungin järjestämät tapahtumat, vieraanvaraisuudet ja tilaisuudet, jotka eivät ole välttämättömiä, perutaan toukokuun loppuun asti.
KOKKOLA: Kaupunki kehottaa kaikkia noudattamaan viranomaisten antamia ohjeita ja toimimaan omalta osaltaan niin, että estetään epidemian leviäminen erityisesti vanhusväestöön ja riskiryhmiin. Hyvä käsihygienia, järkevä varautuminen ja yleisötilaisuuksien välttäminen auttavat osaltaan suojaamaan taudilta.
Kaupunki suosittelee sähköisten palvelujen käyttöä. Asiakaspalvelupisteet ovat avoinna, mutta yhteydenotot suositellaan tekemään ensisijaisesti sähköpostilla tai puhelimitse.
Työmatkoja ei tehdä ulkomaille, myös työmatkustamista kotimaassa rajoitetaan.
Kaupunki on linjannut, että ulkomailta saapuva kaupungin työntekijä ilmoittaa tilanteesta esimiehelleen ja jää omatoimisesti viikoksi kotiin. Kotiin jääville työntekijöille järjestetään ensisijaisesti etätyötä. Mikäli työntekijän omassa lähipiirissä on ulkomailta palaava henkilö, mahdollista etätyötä arvioidaan yhdessä esimiehen kanssa.
Vain välttämättömät kokoontumiset järjestetään. Yli 10 hengen sisäisiä kokouksia pyritään välttämään tai ne järjestetään etäyhteyksiä käyttäen.
Kaikki koulujen oppilaiden ja työntekijöiden ulkomaille suuntautuvat matkat perutaan kevätlukukaudelta.
Kotimaan matkojen osalta koulut peruvat myös vierailut, luokkaretket ja leirikoulut.
KOTKA: Kaupunki aikoo peruuttaa kaikki omissa tiloissaan järjestettävät yli 500 hengen tapahtumat. Kaupunki sulkee kaksi uimahalliaan toistaiseksi. Kymi Sinfonietta peruu kaikki konserttinsa ja Kotkan kaupunginteatteri peruu kaikki näytöksensä kevätkaudelta.
KOUVOLA: Kouvola kieltää koululaisilta ja opiskelijoilta luokkaretket, leirikoulut ja opintomatkat toukokuun loppuun asti. Kielto koskee sekä kotimaan että ulkomaan retkiä.
Kaupunki tiedottaa myös, että työntekijöiden pitää suosia kotimaan työmatkojen sijaan etäkokouksia.
TURKU: Turku peruuttaa kaikki itse järjestämänsä yli 500 henkilön yleisötapahtumat.
Kaikkien toimipaikkojen siivousta on tehostettu. Työmatkojen osalta harkittava, onko matkustaminen välttämätöntä vai voidaanko työtehtävät hoitaa etäyhteyksien avulla. Etätyötä tulisi muutenkin suosia.
Lisäksi tulisi karsia tapaamisia, jotka eivät ole välttämättömiä.
LAHTI: Kansainväliset vierailut ja matkat peruttu. Kaikkea matkustamista vältetään ja pidetään etäkokouksia. THL:n linjausten mukaisesti. Koulujen ulkomaanmatkoja on peruttu.
JOENSUU: Kaupungin työntekijät toteuttavat vain välttämättömät koti- ja ulkomaiden työmatkat.
Suuret yleisötilaisuudet peruttu. Kaupunki avaa infosivut sekä intranettiin että kaupungin verkkosivuille.
HÄMEENLINNA: Kaikki koulujen ulkomaan matkat ja kouluihin ulkomailta suuntautuvat vierailut peruttu.
Kaupungin henkilöstölle matkustusohje: epidemia-alueille ei mennä, muuta ulkomaan matkailua vältetään, kaupungin järjestämät kansainväliset tilaisuudet perutaan.
KAJAANI: Kajaanissa oppilaille ja huoltajille ilmoitetaan Wilmassa, että koulukirjat ja muut tarvikkeet säilytetään nyt kotona ja otetaan aina päiväkohtaisesti mukaan kouluun. Näin mahdollinen etäopetukseen siirtyminen on helpompaa.
Kajaanihalli suljetaan viikonlopun ajaksi, sillä sitä käyttävät seurat ovat itse peruneet tapahtumia ja turnauksiaan.
Kainuun koulujen väliset hiihtokilpailut perutaan.
Kajaanin kaupunginteatteri on perunut esityksensä 15.4. asti koronavirustilanteen takia.
IMATRA: Kaikki yli 500 henkilön tilaisuudet on aluehallintoviraston päätöksellä kielletty. Pienempien tilaisuuksien perumista suositellaan.
LAPPEENRANTA: Lappeenrannan kaupunki peruu kaikki omat yli viidensadan henkilön yleisötilaisuutensa. Myös kaupungin järjestämät ohjatut liikuntaryhmät perutaan, samoin nuorisotoimen, museon ja kirjaston yleisötilaisuudet.
Kaupunginorkesteri peruu konsertit, joissa olisi esiintynyt ulkomailta saapuva solisti tai muusikko.
Moni työpaikka kehottaa nyt tekemään etätöitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Salattuja eli VPN-verkkoyhteyksiä ei ole kuitenkaan suunniteltu siten, että suurin osa työntekijöistä olisi etätöissä. Silloin ne saattavat kaatua.
Näin kävi valtionhallinnolla perjantaina. Valtionhallinnon salatut verkkoyhteydet eivät kestäneet etätyön aiheuttamaa kuormaa vaan kaatuivat aamupäivällä.
– VPN-yhteyksistä loppui kapasiteetti, kun kuormitus kasvoi isommaksi kuin ikinä aikaisemmin, kertoo tuotantojohtaja Tero Latvakangas valtion Tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorista.
Kapasiteettia kuormittaa käyttäjämäärän lisäksi se, mitä käyttäjät tekevät verkossa. Esimerkiksi videoiden katsominen kuormittaa verkkoa.
Etätöissä kannattaa välttää videoiden katsomista yrityksen salatussa yhteydessä.Henrietta Hassinen / Yle
Keskisuurissa ja suurissa yrityksissä on normaalisti käytössä VPN-yhteydet. Yritysten kannattaa selvittää viimeistään nyt, kestääkö niiden salattu yhteys äkkinäisen etätyön kasvun.
– Jos organisaatiossa ei ole huomioitu etätyön tekemisen merkittävää ja nopeaa lisääntymistä, kapasiteetti voi olla kestokyvyn rajoilla. Nyt viimeistään organisaatioiden olisi varmistettava, että yhteyksien kapasiteetti on riittävä, sanoo valvontaosaston johtaja Jukka-Pekka Juutinen Viestintä- ja liikenneviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.
Juutinen kertoo, että suurin osa yrityksistä, joissa on etätyö on arkea, on varautunut tiedonsiirtomäärien kasvamiseen.
Turhia nettiselauksia kannattaa välttää salatussa VPN-yhteydessä.Kimmo Hiltunen / Yle
Kovat keinot käyttöön: estetään pääsy Facebookiin
Valtionhallinnon salatun verkon kuormittumista on yritetty ratkaista ohjeistamalla käyttäjiä. Valtorissa toivotaan, että etätyöntekijät tekisivät mahdollisimman vähän VPN-yhteyttä kuormittavia töitä.
Lisäksi valtion Tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorissa yritetään nostaa laitteiston kapasiteettia.
– Me olemme tehneet jo suunnitelmia ja toimenpiteitä kapasiteetin lisäämiseksi. Ne eivät päässeet nyt tarpeeksi ajoissa maaliin, mutta kapasiteetin lisäyksen työstäminen jatkuu, sanoo tuotantojohtaja Tero Latvakangas Valtorista.
Lisäksi valtionhallinnossa yritetään vaikuttaa teknisesti liikenneprofiileihin. Tämä tarkoittaa sitä, että joillekin sivustoille pääsy estetään.
– Käytännössä estetään kenties pääsy Facebookiin ja vastaaviin, joihin ei ole niin välttämätöntä päästä. Tämä tehdään siksi, ettei kapasiteetti kuormitu turhasta käytöstä.
Valtorissa selvitetään, mitkä tekniset mahdollisuudet sillä on rajoittaa netin käyttöä.
Valtiolla etätöissä olevia enemmän kuin koskaan
Tero Latvakangas ei tiedä tarkkaan, moniko valtionhallinnosta työskenteli etänä verkon kaatuessa. Yhteensä valtiolla on töissä noin 75 000 ihmistä. Jotain kertoo se, että etätyön aiheuttama kuormitus verkolle oli kovempaa kuin koskaan.
Valtorissa on yritetty koko perjantai saada yhteydet toimimaan, mutta laihoin tuloksin.
– Edelleen nyt päivällä on ollut haasteita, joita ratkaistaan verkon toimittajan kanssa.
Kaatunut salainen verkko ei tarkoita sitä, ettei valtionhallinnon työntekijät pysty tekemään töitä.
– Osa töistä on vaikeutunut, mutta kaikkiin töihinhän ei tarvitse VPN-yhteyttä, Latvakangas toteaa.
Häiriö koskee suurinta osaa valtionhallinnon etätöissä olevia.
– Häiriö ei kuitenkaan koske kaikkia valtionhallinnon yksikköjä. VPN-yhteydet on hajautettu eri laitteelle. Se laite on nurin, jossa on suurin osa valtionhallinnon käyttäjistä. Eli ei aivan koko valtionhallinto ole nurin, ynnää Latvakangas.
Kaikkiin töihin VPN-yhteyttä ei tarvitse. Älä siis kuormita sitä turhaan, jos et tarvitse salattua yhteyttä.Henrietta Hassinen / Yle
Onko etätyö liian iso kuorma yleisille verkoille?
Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus rauhoittelee etänä työskenteleviä. Sen mukaan Suomen yleisten televerkkojen pitäisi kestää etätyön tuoma paine.
– Etätyöskentely on lähinnä sähköpostien lähettelyä ja videoneuvotteluita. Sen aiheuttama tiedonsiirtomäärä on huomattavasti vähäisempi kuin yleensä kansalaisten aiheuttama tiedonsiirto iltaisin, kertoo valvontaosaston johtaja Jukka-Pekka Juutinen.
Televerkot kuormittuvat eniten iltaisin kuuden ja yhdeksän välillä, jolloin ihmiset katsovat elokuvia ja sarjoja suoratoistopalveluista.
Yleiset verkot kuormittuvat etätöitä enemmän, jos suurin osa suomalaisista jää karanteeniin tai sairastuu. Silloin netin käyttö suoratoistopalveluiden takia lisääntyy.hfng / Mostphotos
Kestääkö verkko suomalaisten sairastumista tai karanteenia?
Etätyöt siis vielä hoituvat. Mutta entä jos suurin osa suomalaisista sairastuu tai joutuu karanteeniin? Kestävätkö televerkot sitä, että suurin osa katsoo suoratoistopalveluita päivästä toiseen?
– Yleisten viestintäverkkojen kapasiteettimäärä riittää hyvin siihen, jos suurin osa suomalaisista alkaa katsoa suoratoistopalveluita netin kautta, vakuuttaa Jukka-Pekka Juutinen.
Juutinen muistuttaa, että suurin osa suomalaisista katsoo kuitenkin vielä perinteistä televisiota kaapeliverkon tai antennin kautta.
– Mutta jos Yle Areenaa katsotaan, niin todennäköisempää on, että Yle Areenan kapasiteetti loppuu ennemmin kesken kuin yleisten viestintäverkkojen kapasiteetti, sanoo Juutinen.
Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana sanoo, ettei palvelulla ole varsinaista kapasiteettikattoa.
– Areenalla ei ole mitään tiettyä kapasiteettia. Palvelimet ovat Amazonin pilvessä, ja niiden kapasitettiia voidaan nostaan tarpeen tullen. Myös varsinainen suoratoisto on hyvin skaalautuva eikä jakeluverkollakaan ole saavutettu kapasiteettirajoituksia, Haakana kertoo.
Juttua täydennetty 14.3. kello 10.05: Lisätty loppuun Yle Areenan päällikön kommentti.
Koronavirus on alkanut näkyä jopa ylivarovaisuutena suomalaisten ostoskäyttäytymisessä. Yle Uutiset kertoi perjantaina, kuinka kaupat ovat monin paikoin tyhjentyneet ihmisten hamstratessa wc-paperia ja elintarvikkeita.
Hamstrauksen lisäksi osa ruokakauppojen asiakkaista on alkanut käyttää kertakäyttöhanskoja noukkiessaan kauppojen hyllyiltä elintarvikkeita, hedelmiä tai vihanneksia. S-ryhmästä kerrotaan, että ilmiö on näkynyt esimerkiksi Prismoissa.
Ruokaviraston mukaan hamstraukseen tai käsineiden käyttöön ei ole syytä, vaan tärkeintä on pestä kädet ennen ja jälkeen kauppareissun. Lisäksi pitää välttää kasvojen koskettelua.
– Tuntuu, että tulee ylenpalttista varovaisuutta ja varaudutaan kaikin voimin. Ei ole niin suuri hätä, että tämmöiseen olisi tarvetta, sanoo osastonjohtaja Leena Räsänen Ruokaviraston elintarviketurvallisuusyksiköstä.
Räsänen muistuttaa, että yhdenkään ihmisen ei ole todettu saaneen koronavirustartuntaa elintarvikkeiden, pintojen tai esineiden välityksellä. Mahdollista se kuitenkin on. Etenkin kauppojen kosmetiikkaosastoilla kannattaa noudattaa varovaisuutta.
Kokosimme tähän artikkeliin ohjeita hygieeniseen kaupassa asiointiin koronaviruspandemian aikana.
1. Voiko elintarvikkeista saada koronavirustartunnan?
Ruokakaupassa myynnissä olevista tuotteista ei tämänhetkisen tiedon mukaan voi saada koronavirustartuntaa, jos noudattaa hyvää käsihygieniaa. COVID-19 tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmiseen, kun sairastunut yskii tai aivastaa.
Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei Ruokaviraston mukaan ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. Käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää tarttuvia tauteja.
Sairaana ei ole syytä asioida ruokakaupassa, koska sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä.
2. Onko kaupan hedelmien, vihannesten, paistopisteiden ja salaattibaarien käyttö turvallista?
Salaattibaareissa pitää olla pisarasuojat ja ottimet pitää vaihtaa säännöllisesti. Näin vältetään pöpöjen siirtymistä elintarvikkeisiin ja sitä kautta muihin ihmisiin.
Ruokaviraston mukaan koronaviruksen leviämisriskiä ottimien välityksellä ei pidetä merkittävänä, vaan suurimpana riskinä pidetään tartuntaa buffetissa samaan aikaan asioivien ihmisten välillä.
Ottimien säännöllinen vaihto koskee myös paistopisteiden tuotteita.
– Yleinen ohje asiakkaille on, että ei pärskitä eikä varsinkaan elintarvikkeisiin. Omien käsien pitää olla puhtaat, muistuttaa osastonjohtaja Leena Räsänen Ruokaviraston elintarviketurvallisuusyksiköstä.
Asiakas keräsi perjantaina kaupan irtokarkkeja ottimella, jonka verhosi pieneen muovipussiin. Ottimen ympärille jätetty muovipussi ei suojaa seuraavaa irtokarkkien ostajaa.Satu Krautsuk / Yle
Kauppojen salaattibaareja valvovat kuntien elintarvikeviranomaiset. Yle Uutiset kertoi kaksi vuotta sitten, että niiden hygieniassa oli paljon puutteita.
Hedelmä- ja vihannesosastolla tulee noudattaa hyvää käsihygieniaa. Koronavirus ei Ruokaviraston mukaan säily eikä lisäänny elintarvikkeissa.
4. Onko kertakäyttökäsineiden käytöstä kaupassa hyötyä koronaviruksen torjunnassa?
Tärkeintä on hyvä käsihygienia eli tiheä käsien pesu saippualla ja käsidesin käyttö. Kertakäyttökäsineillä voi suojata itsensä ovenkahvojen ja ostoskärryjen kahvoissa majailevilta pöpöiltä, mutta käytännössä käsienpesu kauppaan mennessä ja sieltä pois tullessa ajaa saman asian.
THL:n mukaan kertakäyttökäsineiden tai kumihanskojen käyttö voi olla petollista.
– Ne saattavat antaa vääränlaisen turvallisuuden tunteen. Mikrobit tarttuvat niihin samalla tavalla kuin käsiin, sanoo erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:n mikrobiologiayksiköstä.
Kertakäyttökäsineillä varustautuneita asiakkaita on näkynyt viime päivinä ruokakaupoissa eri puolilla maata. Jos kertakäyttökäsineitä haluaa käyttää, niiden tulisi olla puhtaat ja ne pitää heittää pois kaupasta tullessa.
– Tärkeintä on välttää kasvoihin, nenään ja silmiin koskettelua käsillä. Käsien kautta virukset pääsevät muun muassa limakalvoille, toteaa osastonjohtaja Leena Räsänen Ruokavirastosta.
Ellei käsineitä pese tai vaihda, ne ovat kuin pesemättömät kädet.
Koronaviruksen tarttumisriskiä meikkitestereiden välityksellä ei Tukesin mukaan tunneta.Satu Krautsuk / Yle
THL:n mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. On kuitenkin mahdollista, että se tarttuu myös kosketuksen kautta.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ei tiedetä, voiko virus siirtyä meikkitesterin kautta ihmisestä toiseen. Se ei myöskään pysty arvioimaan, pitäisikö meikkitesterit poistaa käytöstä koronavirusepidemian ajaksi. Toistaiseksi ne ovat olleet asiakkaiden käytössä normaalisti.
Ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala Tukesin kemikaalityöryhmästä arvioi yleisellä tasolla, että meikkitesterien käyttäjä voi altistua mikrobeille. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, voiko altistus johtaa tartuntaan.
– Testerit ovat monen eri ihmisen käytössä ja siksi kontaminoitumista voi tapahtua. On hyvä miettiä, kannattaako meikkiä ylipäätään laittaa testeristä iholle.
Ruokavirasto ja THL kehottavat seuraamaan verkkosivujaan, joille ne päivittävät ajantasaista tietoa. Sivuilta löytyy myös asiantuntijatietoa keinoista, joiden avulla itse kukin voi estää tartuntojen leviämistä.
Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen 1–3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin.
Järjestely tulee voimaan keskiviikkona ja on voimassa 13.4.2020 saakka.
OAJ:n kehittämispäällikkö Jaakko Salo toteaa, ettei nykyisen kaltaista perusopetusta voi sellaisenaan siirtää verkon kautta tapahtuvaksi etäopetukseksi.
– Pelkästään se että kaikilla opettajilla ja oppilailla ei ole vaadittavia laitteita kotonaan, on yksi ongelma, Salo kertoo.
Normaalitilanteessa perusopetus on lähiopetusta jo lainsäädännön perusteella. Etäopetusta on aiemmin voitu järjestää yksittäiselle opiskelijalle erityiset opetusjärjestelyt mahdollistavalla pykälällä, jos oppilaan koulunkäynti on vaikka terveyssyistä estynyt.
Vallitsevassa koronatilanteessa Salo ei puhuisi etäopetuksesta, vaan korvaavasta opetuksesta. Korvaavasta opetuksesta ei ole kirjattu laissa. Kyse on poikkeusjärjestelystä, jolla siis poiketaan lain ja opetusuunnitelman mukaisesta tavanomaisesta opetuksen järjestämisestä.
– En siis kutsuisi sitä etäopetukseksi, jos oppilaille annetaan korvaavia tehtäviä.
Salo muistuttaa, että peruskoululaisilla on suuria eroja siinä, miten he pystyvät omaehtoisesti opiskelemaan vaikkapa kirjallisten ohjeiden pohjalta.
– Tällainen kotona tapahtuva korvaava opiskelu vaikuttaa varmasti peruskoululaisen oppimiseen. Sen korvaaviin toimiin on varauduttava poikkeustilanteen jälkeen, Salo sanoo.
Monissa kunnissa koululuokat ammottivat tyhjyyttään jo maanantaina, kun koululaisia neuvottiin jäämään kotiin. Yksi tällainen kaupunki oli Imatra.
Äidinkielen lehtori Alli Laitinen.Marika Anttonen / Yle
Tyhjä luokka vastassa
Äidinkielen lehtori Alli Laitista odotti aamulla tyhjä luokkahuone Imatralla. Laitinen opettaa Kosken koulukeskuksessa 8.- ja 9.- luokkalaisia. Kaikki oppilaat olivat jääneet kotiin, koska Imatran kaupunki suositteli lasten jäämistä etäopetukseen.
– Osasin odottaa, että kaikki eivät ole koulussa, mutta siihen en varautunut, että ketään ei ole paikalla. Aika aavemaiselta koulussa näytti, kun siellä ei ketään ollut, Laitinen toteaa.
Normaalisti Laitisen pitämällä oppitunnilla on noin 15–20 oppilasta. Jos kouluun olisi tullut oppilaita, he olisivat tehneet samoja tehtäviä kuin kotiin jääneet.
Etäopetusta videoyhteydellä
Laitinen avasi aamulla videoyhteyden oppilaisiin.
– En odottanut, että sinne olisi liittynyt niin paljon oppilaita kuin mitä tuli. Osa varmasti nukkui vielä siihen aikaan.
Laitisen mukaan opettajilla on omat käytäntönsä etäopetukseen liittyen. Jotkut antavat jossakin paikassa koko viikon tehtävät Wilma-viestillä. Laitinen halusi kokeilla etäopetusta videoyhteydellä.
– Aika nopeasti huomasin, että se kannatti. Oppilaat toimivat ihan samalla tavalla kuin luokassa. He tykkäsivät jutella keskenään ja minun kanssa, se muuttui sosiaaliseksi kanssakäymiseksi. Luulen, että jos tämä tilanne jatkuu pitkään, se on todella tarpeellista.
Ainut poikkeus oli, että nyt olisi pitänyt olla suullisia esitelmiä, mutta oppilaat julkaisivat materiaalit nettiin ja niistä keskusteltiin.
Teknisiä ongelmia ei ollut, koska oppimisympäristöt ovat oppilaille jo tuttuja.
– Videoyhteyttä oli jo kokeiltu perjantaina. Viime viikolla varmistimme kaikilta oppilailta, että Wilma, sähköposti ja tunnukset toimivat.
Imatralla kaikille oppilaille riitti laitteet, kaikilla on omat henkilökohtaiset oppilaslaitteet.
Laitinen ei pidä kokeita äidinkielessä, joten hän ei osaa sanoa kokeiden järjestämisestä.
– Sähköiset järjestelmät kyllä mahdollistavat kokeiden järjestämisen.
Laitinen ei usko, että tilanne vaikuttaa ryhmätöiden tekemiseen, koska niitä voidaan tehdä digitaalisessa oppimisympäristössäkin.
Tärkeintä kohdata muita
Laitinen on ollut pitkään kiinnostunut digitaalisesta opettamisesta ja hänellä on kaikki opiskelumateriaalit digitaalisissa ympäristöissä.
– Meillä on aika isoja kokonaisuuksia äidinkielessä, joten oppilaat jatkoivat siitä, mihin on viime viikolla jääty.
Laitinen uskoo, että joillekin opettajille tilanne voi olla vaikea, koska digitaaliset ympäristöt eivät ole niin tuttuja. Koska aihe on todella pinnalla, Laitisen mukaan esimerkiksi sosiaalisesta mediasta löytää erilaisia ohjeita, miten etäopetusta voi järjestää.
– Olen kollegoille sanonut, että nyt kannattaa kokeilla, koska sille on aito tarve. Toivon, että tästä seuraa se hyvä, että ne ketkä eivät ole aiemmin uskaltaneet kokeilla kokeilisivat nyt digitaalisia oppimisympärsitöjä.
Laitista huolettaa ainoastaan se, miten opiskelijat pärjäävät ilman sosiaalista ympäristöä.
– Huomasin, että tärkeintä ei ollut, että opettaja kertoo tehtävänannon, vaan se, että oppilaat saivat kohdata toisensa.
Lappeenrannan keskustassa sijaitsevissa lounasravintoloissa on maanantaina silminnähden rauhallisempaa kuin tavallisena arkipäivänä.
Syynä on se, että ihmisiä on ohjeistettu välttämään ylimääräisiä kontakteja sekä tekemään etätöitä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.
Kolme Kiveä -ravintolayhtiön kehitysjohtajan Mikko Kinnarin mukaan tilanne näkyy selkeänä myynnin laskuna. Yhtiöllä on Lappeenrannassa kolme ravintolaa.
– Viime torstaista alkaen on peruttu noin 40 prosenttia varauksista. Tilanne on huolestuttava, Kinnari kertoo.
Yritystilaisuudet ovat hävinneet kokonaan. Kinnarin mukaan lounastajia riitti vielä viime viikolla. Alkaneen viikon tilanne jää nähtäväksi.
Yhtiössä on jo alettu varautua lomautuksiin. Työntekijöitä kolmessa ravintolassa on yhteensä 25.
– Alkuviikko katsotaan, miten myynti kehittyy. Irtisanomisiin ei ole tarvetta, vaan lomautuksilla mennään tilanteen yli.
"Kristallipallossa ei näy mitään"
Toisella puolella Suomea Porissa ravintoloitsija Hannu Valkeapää on myös joutunut monen muun alalla toimivan tavoin tukalaan tilanteeseen.
Asiakkaita ei välttämättä enää riitä iltaisin, kun koronan leviämistä pyritään hidastamaan ja ihmiset välttävät tiloja, missä on paljon ihmisiä.
Ravintolan työntekijöille on vaikea vastata, kuinka kauan henkilökunnalle riittää töitä, onko ravintola auki ja miten pitäisi tulevaisuuten suhtautua.
– Vaikka kuinka yrittää kristallipalloon katsoa, niin ei siellä mitään näy, Havana-nimistä ravintolaa pyörittävä Valkeapää huokaisee.
Ravintolassa on viisi työntekijää. Omistajia on kolme, Hannu Valkeapää itse mukaan lukien.
Ravintoloitsijana Valkeapää on vaikean paikan edessä. Pitäisi osata päättää, milloin ravintolaa ei enää kannata pitää auki. Valkeapäätä mietityttävät myös moraaliset kysymykset.
– Pidämme kuitenkin paikkaa, missä ihmiset kokoontuvat. Mietin sitä, onko moraalisesti oikein pitää ravintolaa auki. Muun muassa oma äitini kuuluu riskiryhmään, enkä missään nimessä toivo kenenkään sairastuvan.
Porilaisen ravintola Havanan ravintoloitsija Hannu Valkeapää toivoo Suomen hallitukselta tiukkoja toimia yrittäjien hyväksi.Rami Koivula / Yle
Koronavirustilanne on iskenyt matkailu- ja ravintola-alaan rajusti, kun palveluiden kysyntä on laskenut. MaRa esitti viime viikolla huolensa alan yritysten selviytymisestä.
Mitä sitten tapahtuu, jos tilanne pahenee entisestään ja Valkeapään on pakko lyödä Havanan ovet säppiin?
– Kassavirta loppuu, tulot loppuvat, henkilökunta on todennäköisesti lomautettava, Valkeapää miettii.
"Pakko jatkaa, kunnes kielletään"
Turussa VoiVeljet -yhtiön kuudessa ravintolassa tehdään tänä keväänä yli 100 000 euron tappiot.
– Kyllä se meillä tarkottaa yt-neuvottelujen aloittamista. Ehkä jopa joku ravintola joudutaan sulkemaan jossain vaiheessa, jos tämä kovin kauan jatkuu, ravintoloitsija Janne Juvonen kertoo.
Petri Tuominen nautti lounasta tavanomaista rauhallisemmassa ravintola Paninissa Turussa maanantaina.Minna Rosvall / Yle
Ulkomailla ravintoloita on pantu kiinni ja Suomessakin jotkin pienemmät ravintolat ja kahvilat ovat panneet ovensa säppiin määräajaksi hillitäkseen koronaviruksen leviämistä.
Monet ravintolat ovat kuitenkin sinnikkäästi auki, sillä syöjiäkin jonkin verran edelleen käy.
– Tällä hetkellä olemme tilanteessa, että meidän on pakko jatkaa niin kauan, kunnes meitä kielletään. Muuten riski palkkojen maksamisesta kasvaa vielä suuremmaksi, VoiVeljet Oy:n ravintoloitsija Janne Juvonen sanoo.
Ravintolat pyrkivät tekemään osansa tartuntojen hillitsemiseksi. Lappeenrannassa on esimerkiksi tehostettu siivousta. Turkulaisravintoloissa on luovuttu salaattibuffetista ja siirrytty enemmän palveluun, jotta asiakkaiden ei tarvitse käyttää samoja salaattiottimia.
Lomautusten mittakaava suuri
Työntekijöitä edustavan Palvelualojen ammattiliitto PAMin työsuhdeneuvontapuhelin on viime päivinä soinut yhä tiuhempaan tahtiin.
Soittajien ykkösasia on ollut nimenomaan lomautusuhka.
– Työntekijöillä on huoli omasta toimeentulosta, jos joutuu lomautetuksi, PAMin neuvontapäällikkö Juha Ojala kertoo.
Ojala uumoilee, että lomautuksia tulee ennen näkemättömässä mittakaavassa.
– Katastrofifiilistä ei kuitenkaan ole.
Ymmärrystä heltiää myös työnantajia kohtaan.
– Ongelma on yhteinen. Toivon, että tilanne jäisi mahdollisimman lyhytaikaiseksi.
Savon Sanomat puolestaan kertoo matkailu- ja ravitsemisliiketoimintaa harjoittava Sokotelin aloittavan yhteistoimintaneuvottelut varotoimena. Neuvottelut voivat johtaa lomautuksiin.
Täysin kattavaa kuvaa ravintola-alan lomautuksista ei toistaiseksi ole. PAMin mukaan tilanne alkaa selkiytyä parin viikon kuluttua.
Itärajan vilkkaimmalla rajanylityspaikalla Lappeenrannan Nuijamaalla liikenne soljui tänään maanantaina päivällä melko tavalliseen tapaan. Ensimmäiset Viipurista ja Pietarista Suomeen jo aamuvarhaisella saapuneet ostosmatkailijat olivat jo palaamassa takaisin kotimaahansa.
Vielä tuolloin ei ollut tiedossa, että jo illansuussa Suomen hallitus ilmoittaisi alkavansa valmistella valtiorajojen sulkemista estääkseen sillä koronaviruksen leviämistä.
Mutta jo tätä ennen sekä Suomessa että Venäjällä ihmisiä oli jo kehotettu välttämään matkustamista ulkomaille. Siitä huolimatta rajatarkastusasemalla oli tänään päivällä paikoin jopa pientä ruuhkaa.
Matkailijamäärien väheneminen oli kuitenkin jo alkanut näkyä myös itärajalla.
– Nyt rajanylittäjiä on päivässä noin 2 000 vähemmän kuin tavallisesti, kertoi Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Petri Kurkinen.
Viime helmikuussa Nuijamaan rajanylityspaikan kautta kulki noin 240 000 ihmistä. Petri Kivimäki / Yle
Viime helmikuussa Nuijamaalla oli keskimäärin 8 300 rajanylitystä vuorokaudessa. Kurkisen mukaan vähennys siihen verrattuna on nyt noin 10–20 prosenttia.
Vaikka Suomen ulkoministeriö oli toivonut ihmisten vähentävän ulkomaanmatkoja, kävivät monet suomalaiset vielä edelleen Venäjällä Viipurissa tankkaamassa bensiiniä. Toisaalta venäläiset olivat edelleen tulleet Lappeenrannan marketteihin ostamaan elintarvikkeita.
Suurin osa Suomeen saapuvista venäläisistä käy Suomessa ostoksilla. Nämä turistit ovat jo menossa takaisin VenäjällePetri Kivimäki / Yle
Koronapelko ja matkustussuositukset eivät silti olleet pääasiallinen syy rajanylitysmäärien notkahtamiseen.
Venäjän ruplan arvo nimittäin laski merkittävästi viikko sitten, kun maailmalla uutisoitiin öljyn hinnan romahtamisesta. Venäläisellä turistilla täytyy nyt olla noin 10 prosentin arvosta enemmän ruplia mukanaan, mikäli haluaa saman määrän ostoksia kuin vielä pari viikkoa sitten.
– Ruplan kurssi ja korona ovat vaikuttaneet siihen, että matkailijamäärät ovat hieman tippuneet, arvioi Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Petri Kurkinen.
Kurkisen mukaan ruplan arvon vaihtelu heijastuu nopeasti myös rajaliikenteeseen.
Normaali hygienia
Suomen ja Venäjän rajaviranomaiset käyvät päivittäin viestinvaihtoa rajatilanteesta molemmin puolin itärajaa.
Venäjällä käyneiden suomalaisturistien mukaan Venäjän rajanylityspaikalla ei ainakaan vielä tänään aamupäivällä ollut erityisiä toimia suomalaisia maahantulijoita kohtaan. Esimerkiksi kuumetta ei autoilla maahan tulevilta mitattu, vaikka Suomen ja Venäjän välillä kulkevassa Allegro-junassa näin tehdään.
– Venäjän raja-asemalla on samanlaisia suojavälineitä ja hygieniatason ylläpitämistä kuin meillä Suomessakin, kertoi Nuijamaan rajatarkastusaseman varapäällikkö Petri Kurkinen.
Myöskään Suomeen tulevilta ulkomaalaisilta ei mitata kuumetta, eikä heille tehdään mitään tavallisuudesta poikkeavia tarkastuksia.
Lomailua, ostoksia tai lentämistä
Suurin osa rajanylittäjistä Lappeenrannan Nuijamaalla on venäläisiä matkailijoita. Heidän pääasiallinen syynsä tulla Suomeen on tehdä ostoksia paikallisissa marketeissa.
Joukossa on myös lomailijoita sekä niitä, jotka Lappeenrannan lentoaseman kautta suuntaavat ulkomaille.
Tällainen on myös Stanislav, joka Pietarin läheltä saapui maanantaina aamupäivällä Nuijamaan rajanylityspaikan kautta Lappeenrantaan. Hän oli iltapäivällä lähdössä Lappeenrannasta Ryanairin lennolla Berliiniin.
Paluun pitäisi olla perjantaina.
– Pelkään vähän, onnistuuko paluumatka. Minulla on asioita, jotka pitää siellä hoitaa, kertoo Stanislav.
Stanislav saapui maanantaina Lappeenrantaan ja aikoo jatkaa matkaa lentokentältä Berliiniin. Kalle Schönberg / Yle
Stanislav on tietoinen, että Suomessa esiintyy koronaa. Hän kertoo, että Venäjälläkin puhutaan koronasta ja sitä siellä on.
– Hallituksemme tekee joka päivä joitakin uusia rajoitustoimia, jotka koskevat niin Venäjän kansalaisia kuin ulkomaalaisia. Ulkomaan matkoista on pyydetty pidättäytymään, mutta itsensä eristäminen ei ole myöskään järkevää. Uskon, että kaikki vielä järjestyy, kertoo Stanislav.
Stanislav kertoo pyrkivänsä ennaltaehkäisemään tartuntaa myös omalla toiminnallaan. Hän pesee ja desinfioi käsiään ja pyrkii välttämään yskiviä ihmisiä. Lisäksi hän käyttää kansanparannuslääkettä, joka venäjällä tunnetusti on vodka.
Tänään maanantaina kello 17:n aikaan Sanna Marinin hallitus kertoi, että se valmistelee Suomen rajojen sulkemista pikaisella aikataululla. Tätä hallitus perustelee kansanterveydellä ja terveysturvallisuudella.
Käytännössä se tarkoittaa matkustaja- ja henkilöliikenteen keskeyttämistä. Suomalaiset saavat kuitenkin palata kotimaahansa. Rajojen sulkemisen aikataulu tarkentuu lähiaikoina.
Yle seuraa koronaviruksen aiheuttamia seurauksia Suomessa ja maailmalla. Seuraa tilannetta tästä.
VR keskeyttää Suomen ja Venäjän välillä liikennöivien Allegro- ja Tolstoi-junien liikennöinnin toistaiseksi.
Syynä ovat Suomen ja Venäjän rajaamistoimet koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Venäjän linjauksen mukaan ulkomaan kansalaiset eivät enää pääse Venäjälle tiistaina 17. maaliskuuta kello 23 jälkeen Suomen aikaa.
Allegro- ja Tolstoi-junien toistaiseksi viimeiset vuorot liikennöidään niin, että varmistetaan suomalaisten ja venäläisten matkustajien paluu kotimaihinsa.
Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivät Allegro-junat kulkevat normaalisti keskiviikkoon 18. maaliskuuta asti, jolloin viimeinen aikataulun mukainen vuoro Helsingistä Pietariin lähtee kello 19 ja Pietarista Helsinkiin kello 20.30.
Helsingin ja Moskovan välillä kerran päivässä liikennöivän Tolstoi-junan viimeinen lähtö Helsingistä on keskiviikkona 18. maaliskuuta kello 17.44.
Peruttuihin Allegro- ja Tolstoi-juniin lipun ostaneille asiakkaille korvataan lipun hinta kokonaisuudessaan. Korvausta voi hakea VR:n verkkosivuilla olevan peruutuslomakkeen kautta.
VR:n asiakaspalvelu on tällä hetkellä ruuhkautunut, joten palautusten käsittely vie tavallista enemmän aikaa.
Suomen hallituksen mukaan Suomen ja Venäjän välinen raja pysyy matkustajaliikenteeltä suljettuna ainakin 13. huhtikuuta asti. Muutokset eivät vaikuta tavaraliikenteeseen.
Valtiovallan toive pidättäytyä ulkomaanmatkoista ei ole mennyt perille ainakaan kaikille Suomesta Venäjälle haluaville itärajan asukkaille.
Suomessa ulkoministeriö esitti jo viime viikolla toiveen, että suomalaisten tulisi välttää matkustamista ulkomaille. Eilen maanantaina maan hallitus ilmoitti, että Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille.
Kuitenkin esimerkiksi Imatran raja-aseman kautta on tänään Venäjälle matkustanut satoja suomalaisia.
– Eilen Imatran rajanylityspaikan kautta kulki 570 suomalaista. Tänään liikenne on suomalaisten osalta ollut aivan yhtä vilkasta, kertoo vuoropäällikkö Tomi Törmä Imatran rajatarkastusasemalta.
Ei voi estää
Rajan taakse suomalaisia houkuttelee pääasiassa edullinen bensiini. Svetogorskissa 95-oktaaninen bensiini maksaa nyt noin 60 senttiä litralta.
Imatralta on Venäjän puolella sijaitsevaan Svetogorskiin eli entiseen Ensoon matkaa vain muutama kilometri, mikä tekee kaupungista houkuttelevan kohteen suomalaisille.
Imatran rajanylityspaikka on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Ville Toijonen / Yle
Tänään tiistaina aamupäivällä raja-aseman työntekijät kiinnittivät huomiota siihen, että useissa suomalaisautoissa kuskina tai kyydissä oli iäkäs matkustaja. Kehotus ikäihmisten pysymisestä kotona tai Suomessa ei siis täällä kaikkiin ole tehonnut.
Suomen rajavartiosto ei voi vielä tällä hetkellä estää kenenkään matkustamista ulkomaille.
– Tässä on tullut valtion ylimmästä johdosta eli valtioneuvostosta ja tasavallan presidentiltä lähtien melko voimakkaita suosituksia ulkomaille matkustamisesta. Kyllä minä ainakin yksittäisenä kansalaisena kuuntelisin aika herkällä korvalla tätä ohjeistusta, sanoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Juha Kivelä.
Raja kiinni, mutta ei kokonaan
Muutos on kuitenkin tulossa. Suomen hallitus ilmoitti eilen, että se alkaa valmistella rajojen sulkemista pikaisella aikataululla.
Venäjä on puolestaan ilmoittanut, että raja menee kiinni tänään tiistaina kello 23. Rajavartiolaitos sai siitä virallisen tiedon tänään tiistaina iltapäivällä.
Rajavartiosto on kuitenkin aloittanut jo valmistautumisen rajojen sulkemiseen valtioneuvoston maanantaisen ohjeen mukaan.
– Toki odotamme vielä valtioneuvoston lopullisen päätöksen siitä, millä kellonlyömällä ja minä päivänä tämä tulee tapahtumaan.
Eilen maanantaina Imatran raja-aseman kautta kulki 4160 ihmistä, joista 3462 oli venäläisiä.Ville Toijonen / Yle
Vaikka raja suljetaan, se ei kuitenkaan mene kokonaan kiinni. Raja-asemilta pääsee edelleen yli tavaraliikenne ja ne, joiden on välttämätöntä matkustaa. Esimerkiksi välttämätön työmatkaliikenne on jatkossakin mahdollista.
– Rajan sulkeminen ei tarkoita, että me poistuisimme rajalta ja laittaisimme puomit kiinni, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Juha Kivelä.
Myös Venäjällä nyt olevat suomalaiset pääsevät kotiin.
– Suomen kansalaisella on aina oikeus tulla Suomeen. Myös Venäjän kansalaisilla on oikeus palata Venäjälle, kertoo Kivelä.
Kivelä kertoo, että he pohtivat parhaillaan yksityiskohtia siitä, keille rajanylitys sallitaan ja keille ei. Esimerkiksi Imatralla asuu Svetogorskissa sijaitsevan Internatiol Paper -sellutehtaan henkilökuntaa.
– Mutta kyllä minä uskon, että rajanylitys on jatkossakin mahdollista niille, joiden työnteko Venäjällä on välttämätöntä, kertoo Kivelä.
Roima pudotus
Kun itäraja lähiaikoina menee kiinni, vähenee samalla merkittävästi myös rajaliikenne, joka Suomen ja Venäjän välillä on ollut viime kuukausien ajan hurjassa kasvussa.
Esimerkiksi pelkästään Kaakkois-Suomessa rajanylityksiä oli helmikuussa noin 577 000, mikä on yli 130 000 enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.
Suurin osa rajanylittäjistä on venäläisiä ostosmatkailijoita, jotka esimerkiksi Viipurista tai Pietarista saapuvat päivämatkalle Lappeenrantaan, Imatralle tai Vaalimaalle.
Lisäksi suomalaiset ovat käyneet bensiininhakumatkoilla Venäjän puolella.
Kaakkois-Suomen rajavartiosto hoitaa Suomen vilkkaimmat itärajan raja-asemat Lappeenrannan Nuijamaalla, Virolahden Vaalimaalla ja Imatralla sekä rautatieasemalla Lappeenrannan Vainikkalassa.
Tarkennettu 17.3.2020 klo 15.34 tieto siitä, että Venäjä virallisesti ilmoitti Venäjän rajan menevän kiinni tänään tiistaina kello 23.
Nuijamaan rajanylityspaikalla eilisen liikenne oli normaalia tiistaita vilkkaampaa, Imatran rajanylityspaikalla normaalilla tasolla, mutta Vaalimaan rajanylityspaikalla liikennettä oli tavallista tiistaita vähemmän.
Ulkomaan kansalaiset eivät tällä hetkellä pääse Venäjälle.
Suomi ryhtyy rajoittamaan rajaliikennettä rajoillaan ensi yönä eli keskiviikon ja torstain välisenä yönä puolen yön aikaan.
Kaakkois-Suomen rajavartiosto tiedottaa rajoitusten vaikutuksista Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkoihin tämän päivän eli keskiviikon aikana.
Ylen selvityskierroksen perusteella useat kunnat tarjoavat ruokaa etäopetuksessa oleville lapsille heidän omissa kouluissaan. Näin kertoivat toimivansa Helsinki, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Oulu, Pori, Espoo ja Turku.
Kotka, Kouvola, Pieksämäki, Savonlinna, ja Tampere eivät tarjoa ruokaa kotona opiskeleville oppilaille.
Hallitus linjasi keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää kouluruokailua kotona opiskeleville lapsille. Hallituksen mukaan tulevien viikkojen aikana kouluruokailuun ovat oikeutettuja vain ne lapset, jotka saavat lähiopetusta omassa koulussaan.
– Kunnat voivat kuitenkin oman harkinnan mukaan järjestää kouluruokailua myös muille lapsille, tämä ei ole kiellettyä, mutta kannustamme kuntia vahvaan harkintaan myös tässä suhteessa. Mikäli kunnat myös jatkossa järjestävät kouluruokailua kaikille, niin kasvaa tietenkin myös riski sille, että lasten lähikontaktien määrä pysyy suurena, opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi tiedotustilaisuudessa.
Tällä hetkellä merkittävä osa kouluissa ruokailevista lapsista opiskelee kotona. Tämä on tilanne esimerkiksi Helsingissä Itäkeskuksen peruskoulussa, jossa suurin osa koulussa ruokailevista lapsista on etäopetuksessa.
– Noin 20 oppilasta on meillä lähiopetuksessa. Sen lisäksi meillä on käynyt noin viitisenkymmentä isompaa oppilasta ruokailemassa, kuten saavat käydä, rehtori Jutta-Riina Karhunen kertoo.
Espoossa kouluissa on annettu ruokaa myös etänä oleville koululaisille. Lisäksi siellä pohditaan myös muita ratkaisuja kouluruokailun järjestämiseksi kotona opiskeleville oppilaille.
– Haluamme tarjota kaikille koululaisille mahdollisuuden ruokailla päivisin vaarantamatta heidän terveyttään. Me emme voi kerätä heitä isoihin kokouksiin. Yksi vaihtoehto on jakaa ruokapusseja, jonka oppilas voi käydä hakemassa ja viedä heti kotiin, eikä jäädä seurustelemaan koululle, Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho sanoo.
Opetus- ja kulttuuriministeriöllä ei tällä hetkellä ole tietoa siitä, kuinka moni suomalaislapsi saa tällä hetkellä lähiopetusta kouluissa.
– Kunnat vastaavat opetuksen järjestämisestä, eikä meillä ole reaaliaikaista tiedonkeruuta, opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen sanoo.
Oulussa ruokaa tarjotaan ensisijaisesti lähiopetuksessa oleville oppilaille
Oulussa kouluruoka on tarjolla lähtäkohtaisesti niille oppilaille, jotka ovat koulussa. Kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä kertoo, että ruokaloissa ollaan kuitenkin varauduttu siihen, että kävijöitä voi olla enemmänkin.
– Ketään ei käännytetä pois, jos on kotona etäopetuksessa ja on tarve tulla koululle syömään.
Penttilän mukaan kaupunki selvittää parhaillaan, miten ruokaa voitaisiin jakaa etäopiskelussa oleville.
– Lämmin ateria on tärkeä, ja välttämättä kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.
Oulussa on 22 000 perusopetuksen oppilasta, joista 400–500 opiskelee tällä hetkellä kouluissa.
Lappeenrannassa etäopetuksessa olevat saavat halutessaan kouluruokaa, Kouvolassa ja Kotkassa ei
Lappeenranta tarjoaa koululounaan etäopetuksessa oleville oppilaille, jotka ovat sitä toivoneet. Yli 400 oppilaan huoltajat toivoivat koululounaan järjestämistä kotiinsa.
Kouvolassa ja Kotkassa kouluruokailua ei järjestetä koteihin. Vielä tiistaina iltapäivällä ei ollut vielä varmuutta siitä, missä kouluissa ruokailut järjestetään. Kaupunki todennäköisesti keskittää ruokailut tiettyihin kouluihin.
Kajaanissa kouluruokailu järjestetään alle 200 oppilaalle
Kajaanissa koulujen ja päiväkotien ruokailun järjestävä Kajaanin Mamselli tarjoaa tavallisesti ruoat 10 000 ihmiselle. Koulujen sulkeminen on tiputtanut määrät alle kahteen tuhanteen.
Kajaani ei keskitä ruokailuja erikseen, vaan ruoka viedään niihin kouluihin ja päiväkoteihin, joissa on yhä lapsia. Kajaanissa koululaisia lähiopetuksessa on vajaa 200.
Suomalaiset ja venäläiset ovat jo vuosikausia asioineet sulassa sovussa lappeenrantalaisissa kaupoissa. Pietarista ja Viipurista Lappeenrantaan tulleet ostosmatkailijat ovat piristäneet hurjasti paikallista elinkeinoelämää elintarvike-, varaosa-, rakennustarvike ja ravintolaostoksillaan.
Venäläisten turistien vaikutus Etelä-Karjalaan on merkittävä. Esimerkiksi viime vuonna he jättivät maakuntaan noin 300 miljoonaa euroa.
Kun koronaviruksen takia valtionraja ensi yönä sulkeutuu, tarkoittaa alueen kaupoille valtavia tulonmenetyksiä.
Turismi loppuu lähituntien aikana, kun Suomi ei enää päästä maahan ulkomaalaisia muuten kuin poikkeustapauksissa.
– Meille tämä on täysi katastrofi, sanoo lappeenrantalaisen Laplandia Marketin omistaja Mohammad Darvich.
Laplandian Marketin lähes koko henkilökunta – 64 henkilöä – lomautetaan ensi viikosta alkaen.
Turistibussit ovat olleet tuttu näky myös Laplandia marketin pihalla.Petri Kivimäki / Yle
Miljoonamenetykset
Lappeenrantalainen Tutkimus- ja analysointikeskus TAK on erikoistunut matkailija- ja turismivirtojen vaikutusten selvittämiseen. TAKin toimitusjohtaja Pasi Nurkka laskee, mitä turismin loppuminen käytännössä Etelä-Karjalalle merkitsee.
– Ulkomaalaiset matkailijat jättävät Etelä-Karjalaan vuosittain yli 300 miljoonaa euroa, mikä lisää kaupan ja palveluyritysten liikevaihtoa lähes 270 miljoonalla eurolla vuodessa. Se tarkoittaa runsaan 1 000 henkilötyövuoden välitöntä työllisyysvaikutusta, laskee Nurkka.
Turismin loppuminen näkyy lappeenrantalaisten yritysten liikevaihdossa heti.
– Se on noin 730 000 euroa vuorokaudessa eli kuukaudessa noin 22 miljoonaa euroa, kertoo Pasi Nurkka.
Lisäksi tähän päälle voi laskea niin sanotun kerrannaisvaikutuksen eli sen, kun yritykset lisääntyneen liikevaihtonsa ja asiakasmääriensä ansiosta palkkaavat lisää henkilökuntaa, joka puolestaan käyttää rahaa omaan kulutukseensa ja sitä kautta vaikuttavat muiden paikallisten yritysten liikevaihtoon.
Tax-free-kassat hiljenevät
Lappeenrannan Prisma on ollut yksi venäläisten suosimista ostospaikoista. Marketin pihalla on usein toistakymmentä venäläistä ostosmatkailijoita kuljettanutta linja-autoa.
Vielä eilen tiistaina marketeissa oli varsinainen venäläisten ryntäyspäivä, kun Prisma oli rahastanut asiakkaita neljän tax-free-kassan kautta. Hiljaisuus on alkanut
– Kyllä jo tämä päivä on ollut täysin poikkeuksellinen meidän mittakaavassa. Ei voi verrata aikaisempiin päiviin millään muotoa, kertoo Lappeenrannan Prisma-johtaja Risto Punkkinen.
Venäläiset ostavat Suomesta muun muassa elintarvikkeista, lastenruokia ja pesuaineita. Mikko Savolainen / Yle
Lappeenrannan Prisman asiakkaista jopa viidennes on parhaimpina päivinä ollut venäläisiä.
– Myynti tulee tippumaan melkoisen rajusti. Haasteita on niin meillä kuin koko Etelä-Karjalan liike-elämällä, sanoo Prisma-johtaja Risto Punkkinen.
"Nyt näkee venäläisten merkityksen"
Reilun kilometrin päässä Prismasta on toinen venäläisasiakkaiden kanssa vuosikausia kauppaa tehnyt K-Raudan kauppias Timo Tersa.
Tersa on nähnyt vuosien aikana nähnyt, miten asiakkaiden määrä vaihtelee milloin ruplan arvon, milloin maailmapoliittisten tilanteiden takia.
Timo Tersa miettii kovasti, millä suomalaiset saisi nyt käymään enemmän kaupassa ja paikkaamaan venäläisten turistien jättämää aukkoa asiakasvirroissa. Mikko Savolainen / Yle
Vaikeinakin aikoina on asiakkaita ainakin jonkin verran riittänyt, mutta nyt tilanne on niihin verrattuna aivan toisenlainen. Turistivirta loppuu kokonaan.
– Nyt me lappeenrantalaiset vasta ihan oikeasti näemme, mikä merkitys venäläisillä on ollut. Kaupunkikuva menee aika hiljaiseksi, huokaa Tersa.
Lomautukset edessä
Lappeenrannan keskustasta on Nuijamaan raja-asemalle hieman alle 30 kilometriä. Rajalle johtavan Nuijamaantien varteen on liikepaikkansa rakentanut useampikin yritys, jotka ovat houkutelleen nimenomaan venäläisiä asiakkaita.
Parin kilometrin päässä rajasta sijaitsevassa Laplandia Marketissa käytännössä kaikki asiakkaat ovat olleet venäläisiä. Kauppa on ollut auki vuoden jokaisena päivänä.
– Meillä on käynyt 1 500–2 000 asiakasta päivässä, kertoo Laplandia Marketin omistaja Mohammad Darvich.
Darvichin mukaan yrityksen toiminta käytännössä loppuu. Kauppa laitetaan kiinni, ja siellä alkaa suursiivous.
Ensi viikolla Darvich kokeilee avata kauppansa ainakin vähäksi aikaa. Siitä huolimatta kaupan lähes koko henkilökuntaa uhkaa lomautus.
– Meille, jotka olemme riippuvaisia rajanylittäjistä, tämä on tosi kova homma. Toivottavasti tämä ei kestä kauan, sanoo Darvich.
Laplandia market on ollut erityisesti venäläisten asiakkaiden suosiossa.Mikko Savolainen / Yle
Darvich toivoo, että valtiovallalta löytyisi yrityksille tukia koronaviruksen ja valtionrajojen sulkemisen aiheuttamien menetysten tukemiseen.
Kuukaudessa menetykset ovat Darvichinkin yritykselle satojatuhansia euroja. 25 miljoonan euron vuotuisesta liikevaihdosta jää nyt joka päivä saamatta noin 68 000 euroa.
– Tämähän ei johdu meistä ollenkaan. Jos vaan valtio voisi meitä auttaa, huokaa Darvich.
Yle seuraa jatkuvasti koronaviruksen aiheuttamia vaikutuksia Suomessa ja maailmalla. Lue lisää tästä.
Miten koronavirustilanne vaikuttaa arkeen perheissä, joissa on alle kouluikäisiä lapsia?
Päiväkotiin lapsen voi viedä riippumatta alasta, jolla vanhemmat työskentelevät. Mutta se, voiko lapsen viedä lievästi flunssaisena päiväkotiin ja missä kunnissa saa maksuhuojennuksia, vaihtelee.
Opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Anna-Marie Brisson mukaan kukaan ei voi yksiselitteisesti määrätä, mikä on oikein ja mikä väärin tämän hetken tilanteessa. Hänen mukaansa paikallisille viranomaisille jää aina jonkinlainen harkintavalta.
– Hallitus pyrkii vähentämään lähikontaktien määrää, joten totta kai olisi toivottavaa, että mahdollisimman moni lapsi olisi pois päivähoidosta. Mikäli se ei ole mahdollista, on mentävä tilanteen mukaan.
Selvitimme muutamien kaupunkien käytäntöjä lasten päiväkotihoidosta koronatilanteen aikana.
Saako päiväkotiin tulla flunssassa?
Oulussa lievästi nuhaoireisia lapsia saa tuoda päivähoitoon normaali-influenssakauden ohjeistuksen mukaisesti. Kovassa kuumeessa ja flunssassa päiväkotiin ei ole tulemista.
Kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan eilen ohje oli tiukempi kuin nyt. Hän perustelee muuttunutta ohjeistusta sillä, että koronavirusepidemia ei ole vielä Oulun alueella ja alueen tartuntaketjut tunnetaan ainakin tällä hetkellä. Lisäksi tällä linjauksella pyritään turvaamaan terveydenhuollon henkilöstön työhön pääsy.
– Me tarkennamme ohjeita uudelleen hyvin herkällä kynnyksellä päivä päivältä tilannetta seuraten.
Mäkitalon mukaan ohjeistuksen on antanut Oulun sivistys- ja kulttuuritoimen johto terveydenhuollon asiantuntijoiden suosituksesta.
Esimerkiksi Lempäälässä luotetaan vanhempien arvioon oman lapsensa voinnista.
– Huoltajat ovat lastensa parhaita asiantuntijoita. Jos lapsi on siinä kunnossa, että hän jaksaa olla päivän päivähoidossa, niin tervetuloa, Lempäälän kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Mirva Ritari sanoo.
Tampereenkasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että mikäli lapsella on alkava flunssa, on syytä pysyä kotona.
– Mutta jos nenä vuotaa jo neljättä viikkoa ja on enää nuhaa, joka on menossa ohi, voi lapsi tulla päiväkotiin.
Monessa kaupungissa päiväkotiin ei nyt saa tulla, jos on vähänkään flunssainen. Näin on linjattu esimerkiksi Lahdessa, Lappeenrannassa ja Imatralla.
Osa päiväkodeista yhdistää ryhmiä
Useissa päiväkodeissa lasten määrä on vähentynyt nyt huomattavasti.
Esimerkiksi Lempäälässä kunnallisissa päivähoidossa on normaalisti noin 1 000 lasta, nyt hoitolasten määrä on pudonnut 260:een. Lahdessa noin puolet hoitolapsista ovat poissa päiväkodeista. Oulun varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissasen arvion mukaan päiväkodeissa on paikalla vain noin 30 prosenttia tavallisesta lapsiluvusta.
Hoidossa on vähemmän lapsia myös muun muassa Helsingissä, Tampereella, Lappeenrannassa, Imatralla ja Kotkassa.
Osassa kunnissa on päätetty yhdistää päiväkotiryhmiä.
Sivistystoimen toimialajohtaja Tiina Granqvistin mukaan Lahdessa on runsaiden poissaolojen takia päiväkodeissa yhdistelty hoitoryhmiä. Myös Joensuussa keskitetään toimintoja, jotta varhaiskasvatuksen paikat ja henkilöstö riittäisivät epidemia-ajalle.
Ryhmiä yhdistetään myös Oulussa ja Lempäälässä.
Muun muassa Imatralla ja Helsingissä kaikki päiväkodit ovat ainakin toistaiseksi auki normaalisti.
– Tilannetta tarkastellaan koko ajan. Nyt on katsottu, että on hyvä, että yksiköt ovat auki, koska se vähentää paikalla olevien lasten määrää, Imatran varhaiskasvatuspalveluiden päällikkö Minna Leinonen perustelee.
– Päiväkodit ovat normaalisti auki. Emme keskitä, sillä nyt pitää välttää suuria joukkoja yhdessä, kertoo Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjalainen.
Myöskään Tampereella ja Lappeenrannassa ryhmiä ei ole ainakaan vielä lähdetty yhdistämään.
Oman kuntasi päivitetyt tiedot päiväkotien käytännöistä löydät kuntasi nettisivuilta.
Keskustele aiheesta 19.3.2020 kello 23:een saakka.