Lappeenrantalaisten keskuudessa elää vahvana huhuja, joiden mukaan Nordkalkin avolouhokselta kulkee useita tunneleita syvällä maan alla moniin eri paikkoihin, jopa kaupungin keskustan alle. Lappeenranta-Louhen yksikönpäällikkö Jouni Heinoselle nämä ovat tuttuja huhuja.
– Olen kuullut, että jopa vanhan Chymoksen tehtaan viinikellariin pääsisi meidän tunnelia pitkin, mutta asia ei ole niin.
Myöskään lentokentälle ei tunnelia ole. Sen sijaan yksi tunneli johtaa louhokselta pohjoiseen Kuutostien ali.
– Vanha kaapelitunneli menee Lappeenrannan Energian muuntokentälle. Se on noin neljä metriä leveä ja kolme metriä korkea, mikäli oikein muistan. Se on ollut pois käytöstä jo viimeiset 30 vuotta, sanoo Heinonen.
Pisin louhoksella oleva tunneli on vuonna 2002 valmistunut noin 700 metrinen tutkimustunneli. Tunneli on noin 120 metrin syvyydessä, ja se on noin viisi metriä leveä ja korkea. Tutkimustunnelista porataan timanttiporauksella muutaman sadan metrin pituisia koeporauksia.
– Yritämme saada ehjiä ja puhtaita kivinäytteitä, joiden avulla suunnittelemme tulevien vuosikymmenten louhintoja, Heinonen kertoo.
Maan alla tapahtuu paljon
Louhoksen tuotantotiloja on paljon maan alla. Nämä tilat ovat pääosin 1960-luvulla rakennettuja. Noin 70 metrin syvyydessä ovat karkeamurskaamo ja siitä lähtevä hihnatunneli, seulahalli ja lajittelulaitos, missä kalkkikivestä puhdistetaan mustat kivet pois.
– Maan alla on myös 12 kappaletta siiloja, välimurskaamo ja sieltä maan pinnalle nouseva tunneli, missä on kuljetin, kertoo Heinonen.
Lappeenrannan Nordkalkin louhoksen erikoisuus on wollastoniitti-mineraali. yksikönpäällikkö Jouni Heinosen mukaan Lappeenranta on tällä hetkellä ainut paikka Euroopassa, mistä wollastoniittia louhitaan.
– Sitä käytettään maailmalla pääasiassa keramiikkaan, lasitteisiin ja muovien lujitukseen, muun muassa aitojen kojetauluihin.
Vedenpumppaus on louhoksen sähkösyöppö
Avolouhoksen syvin kohta on tällä hetkellä noin 165 metrissä. Louhoksen levein kohta on 800 metriä ja pituutta kuopalla on noin 1300 metriä. Kun louhoksessa toimitaan reilusti vedenpinnan alapuolella, on vettä myös pumpattava koko ajan pois.
– Vuodessa pumppaamme louhoksesta noin 1,6 miljoonaa kuutiota vettä pois. Vedenpumppaus vaatii meillä valtavasti sähköä, sanoo kaivospäällikkö Ulla Salmela.
Räjähdyksen äänenpaine tärisyttää ikkunoita
Nordkalk saa Lappeenrannassa vuoden aikana noin kymmenen yhteydenottoa louhoksen naapureilta tärinästä. Yhtiö tarjoaa mahdollisuutta, että he tuovat tärinämittarit asukkaalle ja tärinän syy yritetään selvittää.
– Usein ainut kiinteistössä tuntuva tärinä, mitä mittari päivän aikana havaitsee, on se, kun asukas laittaa oven kiinni, sanoo Heinonen.
Ikkunoiden täriseminen on kuitenkin eri asia, ja se ei ole harhaluulo. Syy on louhoksella tehtävässä räjäytyksessä ja säässä.
– Vahvan matalapaineen aikana räjähdyksen äänenpaine ei pääse paksun pilvikerroksen läpi, vaan palaa takaisin maata kohti. Tämä äänenpaine aiheuttaa ikkunoiden tärinää, selittää Heinonen.
Nordkalkin Lappeenrannan louhoksella räjäytetään yleensä aina samaan aikaan kello 13.34. Räjäytyksen hälytysääni alkaa soida kello 13.30.
– Nykyään ei räjäytetä joka päivä. Joskus räjäytys tehdään vain kerran viikossa. Tämä on muutettu sen vuoksi, että työt on aina keskeytettävä räjäytyksen ajaksi. Pyrimme kuitenkin pysäyttämään tuotantoa mahdollisimman vähän. Joskus räjäytämme samaan aikaan kahdessa eri paikassa, sanoo Lappeenranta-Louhen yksikönpäällikkö Jouni Heinonen.
Nordkalkin avolouhos sijaitsee lähellä Lappeenrannan kaupungin keskustaa. Matkaa torille on noin kaksi kilometriä.