Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all 18036 articles
Browse latest View live

Improvisaation suosio kasvaa – opettaja kritisoi palkkoja: "Tuotantoyhtiöt luulevat, ettei improvisaatiosta ei tarvitse maksaa mitään"

$
0
0

Lavalla on käynnissä kohtaus, jossa näyttelijät istuvat ringissä ja ovat ryhmäterapiassa.

Hälytysääni alkaa soida ja näyttelijöiden näyttelemä kohtaus keskeytyy. Kovaänisistä kuuluu ääni, joka kertoo, että vuorossa on yllätystehtävä.

Kaikki katsovat ympärilleen hieman hämmentyneinä, kukaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Suomalaisessa viihdeohjelma Putouksessa on käsikirjoitettujen osioiden lisäksi puhtaasti improvisaation perustuvia kohtauksia. Improvisaatiota on muun muassa tulikokeissa ja näytönpaikoissa, joissa näyttelijät joutuvat yllättäviin tilanteisiin, esimerkiksi laulamaan jostain tietystä aiheesta, tietyllä tyylilajilla.

Joskus eteen saattaa tulla myös yllätystehtävä, joka tulee nimensä mukaisesti näyttelijöille täysin yllätyksenä kesken ohjelmaa, kuten alussa kuvatussa tilanteessa kävi.

– Yleensä Putouksen improvisaatiotehtävät ovat aika nopeita ja nokkelia, joissa näyttelijät pistetään improvisoimaan esimerkiksi kohtauksia tai sanapelejä tai erilaisia hahmoja, Putouksen ohjaaja Niina Lahtinen sanoo.

Metku-koira ja Niina Lahtinen Puoli seiskan studiossa 19.10.2018
Putouksen ohjaaja Niina Lahtinen vieraili Ylen Puoli seitsemän -ohjelmassa viime vuonna. Lahtisen mukaan noin 10 prosenttia Putouksesta perustuu improvisaatioon.YLE / studio

Lahtisen mukaan riippuu jaksosta, kuinka paljon Putouksessa nähdään improvisaatiota.

– Yleensä improvisaation osuus on noin 10 prosenttia koko ohjelmasta.

Studiossa tv-ohjelmaa varten tehtävä improvisaatio on erilaista verrattuna improvisaatioteatteriin, joka tehdään livenä teatterin lavalla. Improvisaation näkyminen televisiossa on osaltaan kuitenkin innoittanut ihmiset lähtemään teatteriin sankoin joukoin.

Ammattilaisten työväline

Improvisaation suosio piilee Teatterikorkeakoulun lehtori Tiina Pirhosen mukaan siinä, että improvisaatio on tuoretta, ennennäkemätöntä ja siinä on uskomattomia hetkiä, jolloin ajattelee, voiko tätä tapahtua ilman, että tätä on sovittu.

– Olemme lakanneet vastaamasta siihen kysymykseen, koska Kyllä-vastausta ei uskota kuitenkaan, improvisaatioteatterinopettaja Pirhonen sanoo.

Myös Niina Lahtisen mielestä improvisaatio on herkullista katsottavaa. Hän nauttii, kun näyttelijät ovat ikään kuin pulassa ja saa katsoa, miten he ratkovat asioita ja selviytyvät vaikeista tilanteista.

– Improhan on vähän niin kuin urheilua. Siinä tulee syöttöjä ja katsotaan pystyykö laukaisemaan vai meneekö huti. On ihanaa nähdä, kun näyttelijä oivaltaa asioita ja yllättää katsojan jollain yllättävällä asialla.

Esimerkiksi Lappeenrannan kaupunginteatterissa nähdään tänä vuonna ensimmäistä kertaa ammattinäyttelijöiden esittämiä improklubeja.

näyttelijät esiintyvät lavalla
Lappeenrannan kaupunginteatterissa nähdään ensimmäistä kertaa ammattilaisten improklubeja.Kalle Purhonen / Yle

Klubeilla nähdään puhdasta improa, eli kaikki kohtaukset ovat sellaisia, että niitä ei ole ollenkaan käsikirjoitettu tai suunniteltu. Improa voi käyttää myös esimerkiksi työvälineenä kohtauksessa, jossa osa repliikeistä on käsikirjoitettu ja osa improvisoidaan.

– Ehkä improvisaatio on ammattilaisilla koko ajan työvälineenä, mutta tällaista puhdasta improa ei välttämättä ole niin paljoa Suomessa, näyttelijä Eppu Pastinenpohtii.

"Jäätävän hirveä paikka laittaa itsensä likoon"

Esimerkiksi television viihdeohjelmissa nähtävä kilpailemiseen ja nokkeluuteen perustuva improvisaatio ei sykähdytä Tiina Pirhosta.

– En pidä siitä, että tuotantoyhtiöt luulevat, että kun pannaan tyypit tuonne improvisoimaan, niin heille ei tarvitse maksaa mitään. Se on sama kuin keräisi kadulta jengiä, jotka on kerran ala-asteella soittaneet nokkahuilua, että perustakaa bändi ja menkää vetämään joku hyvä biisi.

Elokuvia ja tv-ohjelmia tuottavan Aito media -tuotantoyhtiön toimitusjohtaja Eero Hietalan mielestä improvisaatiota ei käytetä tuotannoissa säästökeinona.

– Improvisaatio on vaikea laji, joka vaatii myös tuotannolta paljon, joten improvisaatioon perustuvat ohjelmat eivät ole niitä kaikkein halvimpia.

Hietalan mukaan näyttelijöiden ja muiden esiintyjien palkkataso sovitaan aina erikseen.

– Summa riippuu näyttelijän tunnettuudesta ja vetovoimasta, työehtosopimuksista ja luovutettavien oikeuksien tasosta. Myös työsuhteen kesto vaikuttaa palkkaan.

Joissain tapauksissa hyvä improvisointi kyky kuitenkin saattaa vaikuttaa näyttelijän palkkaan.

– Jos esiintyjä on hyvä improvisoija, hän saattaa olla omien kykyjensä ansiosta siinä määrin vetovoimainen tähti, että joissain tapauksissa hänen palkkatasonsa on suhteellisen korkea.

Näyttelijän työssä improvisaatiotekniikoita voi käyttää sadoilla eri tavoilla. Tekniikoilla voi esimerkiksi syrjäyttää rationaalisen mielen ja saada luovan puolen esiin, opetella tunnistamaan ideoita ja jatkamaan niitä.

– Se improvisaatio, josta minä pidän, ei sisällä kilpailua. Päinvastoin se sisältää muiden auttamista ja toisten ideoiden jatkamista, Tiina Pirhonen sanoo.

Niina Lahtisen mielestä improvisaatiotekniikat sopivat hyvin myös viihdeohjelmiin.

– En ottaisi sitä niin vakavasti, etteikö sillä voisi myöskin leikkiä. Minusta teatteri ja näytteleminen on ylipäänsä leikkiä.

näyttelijä makaa lavalla jalka kohotetttuna, kaksi näyttelijää pitelee hänen jalkaansa
Eppu Pastisen mielestä (oik.) imrpovisaatio vaatii näyttelijältä leikkimieltä.Kalle Purhonen / Yle

Lahtisen mukaan improssa on hyvin tärkeää rentous ja mokaamisen mahdollisuus.

– Improvisaation ja suoran lähetyksen yhdistäminen onkin haastavaa, sillä paine ei saa mennä kohtuuttomaksi. Näyttelijöillä pitää olla hauskaa.

Näyttelijäntyön koulutuksen kuuluu improvisaatio-opetusta, joten Putouksen näyttelijöillä on jonkinlaista kokemusta improvisaatiosta.

– Jotkut erikoistuvat improvisaation tekemiseen enemmän. Viime kaudelta esimerkiksi Mikko Penttilä ja Ernest Lawson ovat sellaisia, jotka ovat tehneet paljon improvisaatiota.

Lahtisen mukaan Putouksessakin on myös näyttelijöitä, jotka eivät ole tehneet improvisaatiota juurikaan.

– Heille se voikin olla aluksi ihan jäätävän hirveä paikka laittaa itsensä likoon tietämättä yhtään mitä tulee ja yrittää olla vaan läsnä tilanteessa.

Eppu Pastisen mukaan improvisaatio vaatii näyttelijältä ennen kaikkea leikkimieltä.

– Impro vaatii myös herkeämätöntä kanssanäyttelijän kuuntelemista, hänen kanssaan olemista, ja sitä kautta se on yhteistyön tulos.

Kaikessa näyttelemisessä tarvitaan improa

Improvisaatioteatteria on tehty Suomessa jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Impro tuli suuressa mittakaavassa Suomeen 1990-luvulla Stella Polaris -ryhmän kautta.

– Toki esimerkiksi Neil Hardwick teki jo tuohon aikaan Nyhjää tyhjästä -ohjelmaa, joka oli huippusuosittu. Käsittääkseni näyttelijät eivät kuitenkaan olleet opiskelleet mitään improvisaatiometodia tai -tekniikkaa, Teatterikorkeakoulun lehtori ja improvisaatioteatterinopettaja Tiina Pirhonen sanoo.

Suomessa olevien improvisaatioryhmien määrää on vaikea arvioida, mutta Pirhonen uskoo, että niitä on useita kymmeniä.

näyttelijät esiintyvät teatterin lavalla
Improvisaatioteatteria on tehty Suomessa jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.Kalle Purhonen / Yle

Näyttelijä Eppu Pastisen mielestä impro on loistava työkalu lähestyä esiintymistä ja näyttelemistä.

– Kaiken näyttelijäntyön pitäisi sisältää se impron ydin. Oli raamit kuinka tiukat tahansa, niin siellä kuitenkin pitäisi sykkiä se sydän, että en tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Tulevaisuus valoisa

Tiina Pirhonen näkee improvisaatioteatterin tulevaisuuden samanlaisena kuin kaikella muullakin teatterilla. Näytteleminen on hänen mukaansa hyvin ikiaikainen akti, jossa näyttelijöillä ja yleisöllä on sovitut roolit.

– Niin kauan kuin ihmiset haluavat olla elävässä kontaktissa toisten elävien ihmisten kanssa, itsensä likoon laittaminen ja uusien juttujen näkeminen kiinnostaa varmasti

Vaikka Pirhonen uskoo, että improvisaatioteaterin suosio on kasvanut, hän ei näe improvisaatioteatteria sellaisena lajina, jolla täytetään tulevaisuudeessa jäähalleja.

– Oleellisempaa olisi minusta se, että kyseessä on jonkinlainen teatterillinen esitys, kertomus kuin joku show.

Näyttelijä Eppu Pastinen uskoo improvisaation kiinnostavuuteen.

– Tällainen impro, mitä vaikka täällä Lappeenrannassa tehään, en yhtään ihmettelisi jos se tästä vielä suosiotaan kasvattaisi.

Näyttelijät istuvat tuoleilla
Eppu Pastinen uskoo, että improvisaatioteatterin suosio kasvaa edelleen.Kalle Purhonen / Yle

Pastisen mukaan improvisaatioteatteri sopii kaikille katsojille, koska esityksiä voi kohdentaa yleisöille.

– Voi olla esimerkiksi joku räävitön pikkujouluimproryhmä, joka jossain toisaalla aiheuttaisi pahennusta, mutta on tosi paikallaan just siellä pikkujouluissa.

Esityksiin tulemista ei kannata Pastisen mukaan pelätä sen takia, että niissä joutuisi osallistumaan, esimerkiksi keksimällä tapahtumapaikkoja tai henkilöhahmoja esityksiin. Pastisen mukaan ketään ei pakoteta osallistumaan.

– Mä suosittelisin uusille katsojille, että tulkaa samalla tavalla kuin me näyttelijätkin tuonne lavalle eli pää tyhjänä.


Eksote pyytää poliisia tutkimaan hallituksensa puheenjohtajan toimia – tutuille järjestettyjä lääkäriaikoja, rekrytointiin puuttumista, epäasiallista toimintaa

$
0
0

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tarkastuslautakunta on päättänyt siirtää Eksoten hallituksen puheenjohtajaan Marja-Liisa Vesteriseen liitetyt epäselvyydet poliisin tutkittavaksi. Vesterisen epäillään syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttöön.

Tarkastuslautakunta haluaa, että poliisi selvittää, onko Vesterinen syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärin käyttöön puuttumalla operatiiviseen toimintaan järjestämällä tutuilleen lääkäriaikoja Eksoten toimipisteisiin, vaikuttamalla tai pyrkimällä vaikuttamaan rekrytointeihin, hyödyntämällä asemaansa toimeensa liittymättömissä asioissa ja toimimalla epäasiallisesti erilaisissa yhteyksissä.

Tarkastuslautakunta oli yksimielinen päätöksessään.

– Pidän tapauksia vakavina, sellaisina joita ei olisi voinut jättää tutkimatta, sanoo tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Laura Kaijanen.

Esimerkiksi viime kesänä nousi kohu nuorille lääkäreille suunnatusta rekrytointi-ilmoituksesta. Lääkäreille luvattiin Suomen kärkipalkkaa, loistavia työkavereita ja räätälöitävää työnkuvaa.

Eksoten julkaiseman ilmoituksen kuvituksena hymyilee ylävartalonsa auringolle paljastanut nuori mies drinkki kädessään.

Vesterisen mielestä ilmoitus oli sopimaton, ja hän käski poistamaan sen, ja ilmoitus poistettiin.

Vesteriselle järjestettiin viime viikolla kuulemistilaisuus, jossa Eksoten valtuuston puheenjohtajat ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja keskustelivat hänen kanssaan hänen toimintatavoistaan.

Vesterinen kiistää väitteet

Marja-Liisa Vesterinen kiistää itseensä kohdistuneet väitteet.

– Olen jo aikaisemmmin sanonut , että minuun kohdistuu aivan vääriä väitteitä. Olen antanut niistä valtuuston puheenjohtajille ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajalle vastauksen ja saanut virkamiehiltä vahvistuksen, että se mitä olen sanonut pitää paikkansa, sanoo Vesterinen.

– Tässähän vasta kysytään poliisilta, lähteekö se näistä tutkimaan. Syytettä minua kohtaan ei ole olemassa, Vesterinen jatkaa.

Vesterinen ei pidä epäilyjä rikosepäilyinä, koska ne liittyvät operatiiviseen toimintaan.

– Aivan yhtä hyvin nämä asianomaiset olisivat voineet kysyä minulta, miksi näin on päätetty, miksi näin on toimittu, hän jatkaa.

Vesterinen kiistää käyttäneensä sellaista valtaa, joka hänelle ei kuuluisi.

– En mielestäni ole käyttänyt, sanoo Vesterinen.

Poliisi ei välttämättä ota tutkintaan

Kaakkois-Suomen poliisi selvittää tavallisesti melko nopeasti, aloittaako se esitutkinnan. Tarvittaessa poliisi keskustelee syyttäjän kanssa jo esitutkinnan aloittamista harkitessaan.

Jos Vesterisen toiminnassa on poliisin mukaan syy epäillä rikosta, se aloittaa perusteellisen esitutkinnan. On myös mahdollista, että poliisi ei ota juttua tutkittavaksi.

Juttua täsmennetty 14.11. klo 6.55. kohdassa Eksote haluaa, että poliisi selvittää, onko Vesterinen syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön muun muassa järjestämällä tutuilleen lääkäriaikoja.

Henri Hoskonen halusi kokeilla kaikkea ja opiskeli 98 lukiokurssia – sitten iski uupumus: “Aina voi jälkiviisastella, mutta mitään en kadu”

$
0
0

Lappeenrannassa 19-vuotias Henri Hoskonen avaa Kimpisen lukion oven tottuneesti. Näitä käytäviä on kuljettu monet kerrat, luokkatilojen penkkejä on kulutettu ahkerasti. Hoskonen vielä ahkerammin kuin moni muu.

Hoskonen on viittä vaille valmis ylioppilas kolmen ja puolen vuoden lukiourakan jälkeen. Lukiotaival venyi puolella vuodella, sillä kunnianhimoisen nuoren miehen kurssitarjotin ei olisi mahtunut tavoiteaikataulun kanssa yksiin.

Lukion päättötodistus vaatii 75 lukiokurssia. Hoskonen suoritti 98.

– Päätin heti lukion alussa, että haluan opiskella mahdollisimman laaja-alaisesti ja monipuolisesti. Osasyynä oli myös se, etten vielä tiennyt, mitä haluan tehdä, Hoskonen kertoo.

Kimpisen lukion käytävä.
Henri Hoskonen opiskeli ylioppilaaksi Kimpisen lukiossa. Kun vanhemmat muuttivat Luumäelle, Hoskonen muutti omaan kotiin Lappeenrantaan, jotta koulumatkat pysyivät kohtuullisena. Silva Nieminen / Yle

Valtaosa lukiolaisista valmistuu kolmessa vuodessa ja painaa valkoisen lakin päähänsä keväällä. Ylioppilastutkinnon suorittajien määrät ovat pysyneet viime vuodet melko samalla tasolla. Keväällä valmistuu keskimäärin 27 000 ylioppilasta, syksyllä tutkinnon suorittaa noin 3 500 kokelasta.

Hoskonen kirjoitti tänä syksynä pitkän matematiikan, äidinkielen, psykologian ja ruotsin. Matematiikkaa Hoskonen lähti korottamaan. Kaikkiaan hän kirjoitti kahdeksan ainetta.

– Kaikki menivät läpi ja lakki tulee, siitä en ota paineita. Kun mennään pääsykokeisiin, aion panostaa kunnolla. Mutta kirjoituksista ei enää ole stressiä, Hoskonen kuvailee tuntojaan.

Keväällä korkeampia arvosanoja

Tyypillisesti kokelaat kirjoittavat 5–6 ainetta. Pakollinen aine on äidinkieli, jonka jälkeen moni valitsee pitkän englannin, reaalin ja matematiikan tai ruotsin.

– Moni aloittaa toisen vuoden keväällä, jatkaa kolmannen vuoden syksyllä ja lopettaa kolmannen vuoden keväällä. Osa tähtää valmistumiseen kolmessa ja puolessa vuodessa ja osa neljässä vuodessa, pääsihteeri Tiina Tähkä ylioppilastutkintolautakunnasta kertoo.

Tilastojen mukaan keväällä kirjoitetuista aineista saadaan syksyä parempia arvosanoja.

– Syksyn kokelasjoukko on joskus aika poikkeuksellinen. Niissä aineissa, joita hajautetaan paljon keväälle ja syksylle, arvosanat ovat samankaltaisia. Mutta niissä aineissa, joissa syksyn kirjoittajat ovat uusijoita ja suorittavat pidennettyä tutkintoa, esiintyy heikompia arvosanoja, Tähkä kertoo.

Kova työnteko uuvutti

Runsas kurssimäärä mahdollisti, että Henri Hoskonen pystyi opiskelemaan kaikkia niitä aineita, joista oli kiinnostunut. Suosikkeja olivat liikunta ja yhteiskuntaoppi.

Lukio-opiskelun Hoskonen hallitsi hyvin, eivätkä aineet tuntuneet liian vaikeilta. Kova työtahti kuitenkin uuvutti ajoittain. Hoskonen opiskeli pitkiä päiviä ja halusi parhaita tuloksia.

– Viime keväänä olin väsynyt. Oli kursseja, eikä lukulomaa. Kirjoitusten jälkeen iski väsymystila ja vika jakso meni taistellen, että sain kurssit suoritettua, Hoskonen kertoo.

Abiturienttien juliste, jossa irvaillaan koulupäivien määrästä.
Ohi on, ainakin melkein. Syksyn ylioppilaat juhlivat itsenäisyyspäivän aattona ympäri Suomea. Silva Nieminen / Yle

Hoskonen tunnustaa tavoittelevansa usein täydellisyyttä. Kun uupumus iski, Hoskonen huomasi oppivansa huonommin. Pitkää matematiikkaa sai tankata normaalia enemmän, jotta pysyi tiukkatahtisissa opinnoissa.

– Välillä tuntuu, ettei meinaa antaa itselleen siimaa, jos jostain täytyy joustaa. Siinä on ollut opettelemista.

Vastapainoa opiskelulle Hoskonen löytää liikunnasta, joka on tärkeä osa arkea. Hoskonen on harrastanut street dancea, pikajuoksua ja crossfittiä. Lisäksi Hoskonen käy töissä.

Omat suoritukset näytille

Hylätty koe on ollut tähän asti mahdollista uusia kahdesti ja hyväksytty koe kerran. Elokuussa voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen hyväksytyn kokeen voi uusia niin monesti kuin haluaa – hylätynkin kolmesti.

Toinen muutos liittyy kokeiden arvosteluun. Ennen kokelas on saanut tiedon vain pisteiden määrästä. Jatkossa jokainen voi nähdä oman kokeensa myös jälkikäteen Oma opintopolku -palvelussa. Palvelussa näkyvät sensorien mahdolliset kommentit, mutta ennen kaikkea kokelas voi verrata omaa vastaustaan mallivastauksiin.

– Se on tosi tärkeä lisä kokelaiden oikeusturvaan. Jos on jotain sellaista, mikä askarruttaa, kokelaalla on mahdollisuus tehdä oikaisuvaatimus, pääsihteeri Tiina Tähkä kertoo.

Hiljaisuus YO-KOE ilmoituslappu, Tikkurilan Lukio
Yo-kokeet tehtiin kaikkialla sähköisesti ensimmäisen kerran keväällä 2019. Ilkka Klemola / Yle

Jälkitarkastelun mahdollistaa digitaalinen ylioppilaskoe, joka otettiin lopullisesti käyttöön viime keväänä.

Aivan ongelmaton koe ei ole ollut, sillä uusi tekniikka on tuonut mukanaan myös vaikeuksia. Esimerkiksi viime keväänä äidinkielen koe pääsi alkamaan Kouvolan yhteislyseossa 2,5 tuntia myöhässä palveluverkon tukkeutumisen vuoksi.

Oppilaat eivät saaneet poistua koko aikana muualle kuin vessaan.

Kahdeksan yo-koetta

Henri Hoskonen kirjoitti ylioppilaskokeissa kahdeksan ainetta: äidinkielen, pitkän matematiikan, ruotsin, englannin, yhteiskuntaopin, biologian, terveystiedon ja psykologian. Arvosanoja on tullut cum laude approbaturin ja eximia cum laude approbaturin välillä.

Sähköiset kokeet sujuivat Hoskosella hyvin, eikä ongelmia tullut. Hoskonen ei usko tarkastelevansa omia koevastauksiaan jälkikäteen.

– Aina voi jälkiviisastella, mutta mitään en kadu. Olen tehnyt parhaani ja sen, mitä olen jaksanut, Hoskonen sanoo.

Yo-juhlia Hoskonen viettää vanhempiensa kotona Luumäellä itsenäisyyspäivänä. Vieraiksi on kutsuttu perhettä ja kavereita.

– Yo-lakki löytyi halvalla, sillä lainaan sitä isoveljeltä. Pidetään ihan peruspirskeet, ei mitään isoa haloota tarvii asiasta tehdä, Hoskonen kertoo.

Henri Hoskonen kävelemässä Kimpisen lukion portaita.
Henri Hoskonen kirjoitti kahdeksan ainetta, kymmenellä kerralla - kahden kokeen lopputulemaan hän ei ollut tyytyväinen vaan yritti uudestaan. Kalle Purhonen / Yle

Nouseeko matematiikan suosio?

Lukioikäisten ikäryhmät kasvavat vuoteen 2027 asti, minkä jälkeen määrä lähtee voimakkaasti laskuun.

– Sen jälkeen pitää katsoa kaikessa koulutukseen liittyvässä, miten ikäluokkien pieneneminen vaikuttaa, ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo.

Kirjoituksissa matematiikan merkitys korostuu jatkossa, sillä Juha Sipilän hallituksen yksi kärkihankkeista liittyi korkeakoulujen pääsykokeiden uudistamiseen. Tavoite on saada nuoret jatko-opiskelemaan entistä tehokkaammin.

Uudessa pisteytysjärjestelmässä pitkän matematiikan ylioppilaskokeella saa eniten pisteitä jatko-opintopaikkaa haettaessa, myös ei-matemaattisilla aloilla.

Matematiikan ylioppilaskirjoituksissa onkin viime vuosina näkynyt pientä kasvua.

‒ Katsotaan nyt, kun saadaan tämän syksyn ja kevään tiedot, että näkyykö trendiä. Pientä havaintoa on viime keväältä, että pitkää matematiikkaa kirjoitettiin jonkin verran enemmän, Tähkä kertoo.

Ylioppilaslakkeja
Pitkää matematiikkaa painotetaan korkeakouluhauissa, sillä siitä saa eniten pisteitä. Kaisa Siren / AOP

Erikoisrajajääkäriksi ja pankkiiriksi

Lukion jälkeen Henri Hoskonen valmistautuu armeijaan ja yliopiston pääsykokeisiin. Armeija alkaa heinäkuussa ja haaveissa on suorittaa varusmiespalvelus erikoisrajajääkärinä Immolassa.

Itsensä ylittäminen armeijassa kiinnostaa, mutta kyseessä on myös pieni veljellinen kilpailu.

– Isoveli on aina haastanut ja pistänyt itseään fyysisesti likoon ja on tehnyt hommia rauhanturvaajanakin. Kun toinen pystyy sellaiseen, niin pitää näyttää, että pysyy perässä, Hoskonen nauraa.

Henri Hoskonen Kimpisen lukion käytävällä.
Henri Hoskosen lukiotaival ei ole ollut helpoin, mutta hän on tyytyväinen valintoihinsa. Ne on tehty itseä varten. Kalle Purhonen / Yle

Armeijan jälkeen Hoskonen haluaa opiskelemaan kauppatieteitä LUT-yliopistoon. Tulevaisuudessa kiinnostaa rahoitus- ja pankkiala.

– Olen kiinnostunut sijoittamisesta ja sijoitan niin paljon kuin mahdollista.

Lukioaikaa Hoskonen muistelee ilolla. Parasta antia on ollut mahdollisuus oppia paljon myös itsestään. Joskus kiireen keskellä hän on miettinyt, onko jäänyt jostain paitsi tai jääkö kaveriporukassa ulkopuolelle.

‒ Mutta loppujen lopuksi olen tehnyt valintoja omaa elämääni varten, Hoskonen päättää.

Katso kaikki syksyn ylioppilaiden nimet Ylen ylioppilaskoneesta.

Poliisitutkintaan varautuva sairaanhoitopiirin puheenjohtaja aikoo jatkaa tehtävässään: "En hyväksy näitä väittämiä, jotka eivät ole totta"

$
0
0

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) aikoo jatkaa tehtävässään, vaikka poliisi alkaisi tutkia hänen toimintaansa.

– En hyväksy näitä väittämiä, jotka eivät ole totta. En oikein tiedä, miten meidän hallitus ja valtuusto voivat tässä toimia. Voivatko he tehdä päätöksen minun erottamisestani, jos he eivät yhtään tiedä miksi, Vesterinen sanoo.

Eksoten tarkastuslautakunta päätti keskiviikkoillan kokouksessaan pyytää poliisia tutkimaan, onko Vesterinen syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön tai virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Eksoten tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Laura Kaijanen kertoo, että tarkastuslautakunta aikoo tehdä poliisille tutkintapyynnön Vesterisen toiminnasta mahdollisimman pian.

– Keskustelemme juristin kanssa, ja tutkintapyyntö tehdään saman tien, Kaijanen sanoo.

Eksote rekrytointisomemainos
Eksoten nuorille lääkäreille kohdentama rekrytointimainos ja sen pois vetäminen keskustelutti kesällä. Kuvakaappaus Eksoten somemainoksesta

"Olen hyvin korrekti ihminen"

Eksoten tarkastuslautakunnan mukaan Vesterinen on puuttunut operatiiviseen toimintaan järjestämällä tutuilleen lääkäriaikoja Eksoten toimipisteisiin, vaikuttamalla tai pyrkimällä vaikuttamaan rekrytointeihin, hyödyntämällä asemaansa toimeensa liittymättömissä asioissa ja toimimalla epäasiallisesti erilaisissa yhteyksissä.

Väitteeseen lääkäriaikojen järjestämisestä Vesterinen vastaa näin:

– Ei se nyt kyllä ihan noin ole. Olen antanut selvityksen, miksi olen lähettänyt tietoa, että jonkun asiakkaan asia on jäänyt kesken. Se, mistä tällaiset väitteet ovat tulleet, pitää kysyä tarkastuslautakunnasta, Vesterinen sanoo.

Hän ei tunnusta pyrkineensä vaikuttamaan rekrytointiin tai esimerkiksi vetäneensä pois Eksoten nuorille lääkäreille suunnattua rekrytointikampanjaa viime kesänä.

– Jos siellä olisi luettu ihan tarkkaan ne viestit, joita heidän omissakin materiaaleissaan oli, niin he näkisivät, että siellä on ollut toimielimen päätös takana. Olen jo aikoja sitten sanonut ja teillekin on Tuula Karhula ilmoittanut, että hän on sen päätöksen tehnyt, Vesterinen sanoo viitaten rekrytointi-ilmoitukseen.

Tuula Karhula toimi viime kesän rekrytointikampanjan aikana Eksoten toimitusjohtajan sijaisena.

Vielä kesällä kampanjakohun alkumetreillä Marja-Liisa Vesterinen kertoi Ylelle määränneensä, että kuva on poistettava.

Vesterinen kiistää toimineensa myöskään epäasiallisesti.

– Olen hyvin rauhallinen ja korrekti ihminen. Yritän aina puhua kaikille ystävällisesti ja asiallisesti. En ole käyttäytynyt epäasiallisesti ketään kohtaan, Vesterinen sanoo.

Eksoten valtuusto käsittelee asioita kokouksessaan
Eksoten valtuusto on käsitellyt hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterisen toimia.Elli Sormunen / Yle

Valtuuston puheenjohtaja eri mieltä Vesterisen asemasta

Eksoten valtuuston puheenjohtaja Taina Lonka (kesk.) on Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterisen kanssa eri mieltä tutkintapyynnön vaikutuksista Vesterisen asemaan.

– Jos virkavalta ottaa asian tutkiakseen, niin sehän on ihan selvä juttu, että Marja-Liisan täytyy jäävätä itsensä siksi aikaa, kun se asia on selvitetty, sanoo Lonka.

Vesterinen voidaan myös pidättää tehtävästään tutkinnan ajaksi. Longasta olisi kuitenkin parempi, jos Vesterinen ymmärtäisi itse jättää tehtävänsä tutkinnan ajaksi.

Mahdollisen poliisitutkinnan lisäksi edessä voi olla Vesterisen luottamuksen mittaaminen. Eksoten valtuustolle jätettiin viime kokouksessa aloite Vesterisen luottamusta arvioivan valiokunnan perustamiseksi.

Jotta valiokunnan perustamisesta voidaan päättää, tulee Eksoten hallituksen ensin valmistella asia valtuustolle.

Taina Longan mukaan valiokunnan perustamisesta päätetään 18. joulukuuta, jolloin Eksoten valtuusto kokoontuu seuraavan kerran.

– Siihen mennessä olemme myös ehtineet keskustella, tarvitaanko luottamusäänestystä vai ei, sanoo Lonka.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja: "Tuntuu aika kovalta meiningiltä"

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) sanoo, että Vesterisen toimista keskustellaan SDP:ssä.

– Varmasti Vesterinen haluaa itsekin, että asiasta keskustellaan. Kyllä tämä tuntuu aika kovalta meiningiltä, Kakkola toteaa.

Kakkolan mukaan päätöksiä Marja-Liisa Vesterisen asemasta ei voida tässä vaiheessa tehdä.

– Mielestäni maltti on valttia. Katsotaan nyt, mitä on todella tapahtunut ja tehdään päätöksiä sen jälkeen. Olen nähnyt, että Vesterinen on hyvin terhakkaasti hoitanut niitä asioita, joita kuntalaiset ovat hänelle tuoneet, ja kuntalaisten edun mukaiseksi, Kakkola sanoo.

Tutkintapyynnön saadessaan Kaakkois-Suomen poliisi selvittää, onko asiassa syytä aloittaa esitutkinta. Tarvittaessa poliisi keskustelee syyttäjän kanssa jo esitutkinnan aloittamista harkitessaan.

Jos Vesterisen toiminnassa on poliisin mukaan syy epäillä rikosta, se aloittaa perusteellisen esitutkinnan.

Marja-Liisa Vesterinen on hyvillään siitä, että asiat selvitetään.

– Poliisin tutkinta on objektiivista ja perinpohjaista. Siellä haastatellaan riittävä määrä ihmisiä, että totuus tulee julki, Vesterinen sanoo.

Venäläismies osti yli 3000 tupakkakartonkia ja järjesti niiden salakuljetuksen Suomeen – myyntiin osallistui myös suomalaisia

$
0
0

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut Venäjällä asuvan miehen yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta.

Mies osti savukekartonkeja Venäjältä ja antoi niitä kahdelle muulle henkilölle salakuljetettavaksi Suomeen.

Tuomittu otti savukkeet jälleen vastaan Imatralla ja myi niitä kulutukseen. Lisäksi mies myi savukkeita neljälle suomalaiselle henkilölle, jotka myivät niitä edelleen eteenpäin.

Savukkeet salakuljetettiin Suomeen Imatran ja Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikkojen kautta lukuisilla eri kerroilla vuosien 2018 ja 2019 aikana.

Kaikkiaan levitykseen päätyi noin 3200 savukekartonkia. Tekijät välttivät noin 237 000 euron tullit ja maahantuontiverot.

Salakuljettajalle ehdollinen vankeusrangaistus

Käräjäoikeudessa syytteisiin vastasi myös toinen salakuljettajista. Hänet oikeus tuomitsi 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeuden mukaan venäläismies syyllistyi salakuljetuksen lisäksi törkeään veropetokseen.

Mies salakuljetti 47:llä eri kerralla yhteensä ainakin 1080 kartonkia savukkeita Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikkojen kautta. Hän kätki kartongit autonsa takakontin välipohjaan.

Mies sai kuriirina toimimisesta palkkion savukkeet hankkineelta mieheltä.

Neljälle suomalaiselle ehdollista vankeutta ja sakkoja

Käräjäoikeus antoi tuomiot myös savukkeiden levitykseen osallistuneille suomalaisille.

Yhden miehen käräjäoikeus tuomitsi yhden vuoden ja viiden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen törkeästä veropetoksesta.

Toiselle miehelle lätkäistiin kymmenen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus törkeästä veropetoksesta.

Kolmannelle miehelle käräjäoikeus määräsi 50 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan päiväsakot tekevät 2050 euroa. Tuomio tuli laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä.

Suomalaiselle naiselle laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä tuli 45 päiväsakkoa, joista kertyy naisen tuloilla 900 euroa.

Kaikkien salakuljetusketjuun osallistuneiden on myös korvattava Tullille maksamatta jääneet tullit ja verot eli yhteensä noin 237 000 euroa.

Kyykky-uutinen sai suomalaiset kyykkäämään ympäri maata – näillä 4 liikkeellä saat kyykkysi kuntoon

$
0
0

Ylen uutinen nuorten kyykkyongelmista on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Torstaina julkaistussa uutisessa kerrottiin, että kyykkyyn pääseminen ja kyykkyasennossa pysyminen on yleinen ongelma 2000-luvulla syntyneille.

Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksiin erikoistunut naprapaatti Petteri Koski on huomannut, että liikunnan määrä ei selitä ongelmia. Koski kohtaa kyykkyongelmaisia nuoria viikoittain.

Kaikki kyykkääminen hyödyllistä

Uutinen innoitti ihmiset ympäri maata kokeilemaan, pääsevätkö he 90 asteen polvikulman muodostavaan kyykkyasentoon.

Instagramissa supersuosittu taiteilija Pieruperse huomioi uutisen tekemällä aiheesta piirroksen.

Piirros jossa mies kyykistyy alimmalle viinyhyllylle ja nauraa nuorille, jotka eivät pääse kyykkyyn.
Taiteilija Pieruperse inspiroitui Ylen kyykky-uutisesta.Pieruperse

Kyykkyjä voi tehdä monella eri tavalla. Fysioterapeutti Antti Ruokosen mukaan myös esimerkiksi vala- ja syväkyykky aiheuttavat monelle aikuisellekin ongelmia. Oikeaoppiseen kyykkyyn tarvitaan lihasvoimaa, -venyvyyttä ja lihaksen sekä hermoston yhteistyötä.

Ruokonen muistuttaa, että kaikesta kyykkäämisestä on hyötyä, jos haluaa harjoitella 90 asteen kyykyn tekemistä.

– Kyykkäämisen harjoittelu kannattaa aloittaa vaikka syväkyykyn tekemisestä.

Ruokosen mukaan on kuitenkin hyvin yksilöllistä, millaisten harjoitusten tekeminen sopii kenellekin.

Alla olevien neljän helpon liikkeen avulla voit parantaa kyykyssä tarvittavien nilkan, lonkan ja alaselän liikkuvuutta.

1. Kyykyn avustava harjoitus

Aseta kantapäiden alle koroke. Mitä suurempi koroke on, sitä helpompi liike on tehdä. Ota käsiin paino. Paino auttaa säilyttämään tasapainon. Jos liike tuntuu helpolta, voi korokkeen tai painon jättää pois.

2. Nilkan koukistuksen lisääminen

Aseta jalka tuolin päälle. Nojaa painoa jalan päälle. Ota kaksin käsin kiinni nilkasta. Koukista jalkaa ja työnnä sääriluuta jalkaterän suuntaisesti eteenpäin.

3. Lonkan liikkuvuuden lisääminen

Aseta pyyherulla lonkankoukistajan päälle. Koukista jalka ja ota tukeva ote polvesta. Vedä jalkaa niin lähelle rintaa kuin saat. Pidä jalkaa asennossa noin 10 sekuntia. Pidä toinen jalka suorana ja paina sitä lattiaa kohti.

4. Selän kierto

Asetu selinmakuulle. Levitä kädet sivuille ja pidä hartiat maassa. Kierrä jalka vartalon yli. Pyri saamaan varpaat lähelle lattiaa.

Pyöristä lopuksi selkä. Voit myös hieman keinua edestakaisin ja puolelta toiselle.

Videot: Kalle Purhonen / Yle

Vanhan mielisairaalan kupeeseen on haudattu 300 ihmistä, jotka eivät koskaan päässeet kotiin – pois ei päässyt, vaikka olisi parantunut

$
0
0

Mustat hautakivet makaavat hylätyn näköisinä Lappeenrannassa Rauhan kylän hautausmaalla. Joistakin vain vaivoin näkee vainajan nimen, kun sammal on halunnut peittää nimikaiverruksen.

Yhteensä heitä on noin 300. Vainajista viimeinen on kuollut syyskuussa 2016, ensimmäinen jo 1940-luvulla.

Ainoallakaan haudalla ei ole kukkia. Yhden haudan edustalla on muovikynttilä, jonka liekki on jo aikoja sitten sammunut.

– He eivät kerta kaikkiaan kiinnostaneet ketään, sanoo Rauhan sairaalan entinen ylilääkäri, psykiatri Antti Henttonen.

Rauhan hautausmaan muistomerkki.
Muutama vuosi sitten sotasiirtolaiset saivat haustausmaalle muistokiven. Mikko Savolainen / Yle

Haudoissa makaavat sotasiirtolaiset, jotka talvisodan aikaan evakuoitiin rajan taakse jääneistä mielisairaaloista Rauhan mielisairaalaan.

Sairaalasta tuli näiden ihmisten koti heidän loppuelämäkseen. Vaikka ihminen parantui, ei Rauhasta voinut lähteä. Yksikään kunta ei heitä asukkaakseen huolinut.

Monille se tarkoitti 50 vuotta elämää sairaalassa – joillekin 60, jopa 70 vuotta.

Sairaalassa 51 vuotta

Eino Hänninen on yksi rajan takaa Rauhaan tuoduista sotasiirtolaisista. Hän asui Rauhan mielisairaalassa 51 vuotta ja sai viimeisen leposijansa Rauhan hautausmaalta joulukuussa 1990. Hänen jälkeensä Rauhaan jäi vielä 35 sotasiirtolaista.

Hänninen oli syntynyt vuonna 1912 Karjalassa Kivennavalla, lähellä Terijokea. Lapsuus oli tavallista nuoren miehen elämää, kunnes vuonna 1938 tapahtui käänne. Tapahtui onnettomuus, minkä seurauksena aivot vaurioituivat.

– Hän alkoi pelätä ja joutui Kivennavan kunnalliskodin sairasosastolle. Kävimme äidin kanssa häntä siellä katsomassa, mutta ainoastaan luukun kautta saimme häntä katsoa, kertoo Eino Hännisen veli Pauli Hänninen.

Talvisodan alkaessa vuonna 1939 Karjalan mielisairaalat tyhjennettiin potilaista. Niin lähti myös Eino Hänninen. Hänet tuotiin hoidettavaksi Rauhan mielisairaalaan, joka sijaitsee Lappeenrannan Joutsenossa.

Rauhan sairaalan entinen päärakennus.
Talvisodan aikana Rauhaan tuotiin hoidettavaksi myös sotilaita, joista osa oli sodassa uupuneita miehiä. Mikko Savolainen / Yle

Vuodet vierivät. Eino Hänninen alkoi kotiutua Rauhaan. Omaiset ajattelevat, että ehkä joskus 1950-luvulla Eino-veli olisi vielä voinut pärjätä jonkinlaisessa palveluasunnossa.

Lopulta Rauhan sairaalasta tuli Eino Hännisen koti, kun poiskaan ei päässyt. Hän asui pienessä potilashuoneessa yhdessä potilastoverinsa kanssa.

– Metsässä liikkuessaan Eino Hänninen kuunteli lintuja, syötti niitä ja jutteli niille. Eikka puhui intiaanipojista, kirahveista, karhuista, leijonista. Hänen rikas mielikuvituksensa ja tarinansa saivat ihmiset hyvälle tuulelle, kertoo osastonhoitaja Aulis Myller.

Kun sairaalassa oli lomatoivelista, kävi Eino Hänninen kirjoittamassa uskollisesti joka viikko siihen Terijoki.

– Rajan muuttuminen ei Eikalle ihan täysin mennyt perille. Ehkä jonkinlainen käsitys oli, mutta hän ei uskonut sitä, kertoo Myller.

Ei pääsyä pois

Sisarukset kävivät toisinaan sairaalassa katsomassa Eino Hännistä. He pyysivät veljeään käymään kylässä tai edes lyhyelle autoajelulle, mutta Eino pysyi Rauhassa.

– Ehkä Eino pelkäsi, että hänet viedään täältä pois, tuumi sisko Taimi Vuorinen.

Rauhan sairaalassa Eino Hänninen tottui arkirytmiin ja huolenpitoon. Itsestään hän ei ehkä enää olisi osannut huolta pitää, jos yksin olisi pitänyt asua.

– Hänellä oli varmasti täällä huoleton elämä. Hänestä pidettiin huolta, sanoo Vuorinen.

Hautakiviä Rauhan hautausmaalla.
Valtio kustansi sotasiirtolaisten elämän ja hautajaiset. Vain paria lukuunottamatta kaikilla on samanlainen hautakivi. Mikko Savolainen / Yle

Vaikka Eino Hänninen olisikin halunnut muuttaa omaan kotiin, ei se olisi onnistunut. Yksikään kunta ei olisi ottanut häntä asukkaakseen. Mutta tuskin Eino olisi lähtenyt. Näin ainakin omaiset ajattelivat.

– Kyllä me olimme sitä mieltä, että hänen mielestään tämä oli koti, sanovat siskot Taimi Vuorinen ja Eevi Veirama.

Paljon tuttuja

Hento lumikerros on peittänyt hautakivet Rauhan hautausmaalla. Sairaalan entinen mielenterveyshoitaja Matti Hjerppe on saapunut katsomaan vanhan työpaikkansa Rauhan sairaalan maisemia.

Matti Hjerppe tuli Rauhaan vuonna 1961 ja oli täällä töissä eläkkeelle jäämiseensä, vuoteen 1997 saakka.

Tarvitaan pieni pyyhkäisy kädellä, jotta lumi saadaan hautakivien päältä pois. Tutut palaavat mieleen.

– Kalervon minä muistan hyvin. Tässä on Esteri. Eerikki oli sellainen askartelumies, luettelee Hjerppe.

Neljä siististi pedattua sänkyä, lipasto ja tuoleja
Potilashuoneissa ei yksityisyyttä ollut. Kuva Rauhan sairaalan päärakennuksesta noin 1930-luvulta. Lappeenrannan museot

Hautakivistä päätellen useat ovat kuolleet jo 1940-luvulla. Pitkät rivit 1950-, 1960-, ja 1970-luvuilla kuolleita.

Vuonna 1969 kuolleen Heikin haudalla ei ole käynyt pitkään aikaan kukaan. Sammal on saanut hautakivestä otteen. Muutama kivi on peittynyt kokonaan koristepensaiden alle.

– Eemeli on siinä. Oiva on siinä myös, sanoo Matti Hjerppe ja jatkaa Eino Hännisen haudan etsimistä.

Aivan hautausmaan laudassa on villiintynyt koristepensas. Sen oksat ovat levinneet ja peittäneet alleen hautakiven.

Vihdoin tulee löytö.

Oksia nostamalla huomaa, että etsimämme hauta on tässä. Eino Hänninen. Syntynyt 6.10.1912. Kuollut 23.11.1990.

Selvästikään kukaan ei ole vuosiin häntä kaivannut.

Evakuointi Rauhan sairaalaan

Rauhan piirimielisairaala aloitti toimintansa Joutsenossa vuonna 1926. Se oli koko silloisen Viipurin läänin päämielisairaala, jonka omistivat läänin 56 kuntaa.

Nykyisen Suomen maakunnista Etelä-Karjala ja Kymenlaakso kuuluivat silloiseen Viipurin lääniin.

Psyykkisesti sairaita oli Rauhan lisäksi hoidettavina myös kuntien pienemmissä mielisairaaloissa ja erilaisissa hoitolaitoksissa.

Kun Suomi talvisodassa joutui luovuttamaan alueitaan Neuvostoliitolle, oli luonnollista, että Karjalan sairaaloiden potilaat evakuoitiin Rauhan mielisairaalaan. Suuri osa heistä oli ollut hoidettavana Viipurissa sijainneessa Papulan sairaalassa.

Kahvikuppi
Rauhan sairaalan kahvikuppi oli esillä viime kesänä Lappeenrannassa olleessa Tunnemuseo-näyttelyssä. Mikko Savolainen/Yle

Heti talvisodan päättymisen jälkeen päätettiin, että Rauhan mielisairaalasta tulee pysyvä hoitopaikka potilaille, jotka alueluovutuksissa menettivät kotikuntansa Neuvostoliitolle. Valtio lupasi kustantaa heidän hoitonsa niin kauan, kuin he sairaalassa ovat.

Siitä hetkestä alkoi näiden sotasiirtolaisten tarina. Heidän, jotka jäivät loppuelämäkseen Rauhaan.

Kunniavelka hoitaa loppuun

Psykiatri Antti Henttonen oli lääkärinä Rauhan sairaalassa jo 1970-luvulla ja ylilääkärinä 1990-luvulla. Nykyisin hän on psykiatrian ylilääkärinä Imatralla.

Henttosen aikaan 1990-luvulla rajan takaa tulleista noin 300 sotasiirtolaispotilaasta elossa oli enää parisenkymmentä.

Rajan taakse jääneiltä alueilta tulleita potilaita hoidettiin aluksi kuin muitakin. Kun oli käynyt selväksi, että he ovat sairaalassa lopun ikäänsä, haluttiin heille tarjota sairaalassa mahdollisimman hyvä loppuelämä.

– Oli kunniavelka huolehtia näistä ihmisistä, jotka rajan takaa joutuivat siirtymään sairaaloihin rajan tälle puolelle. Kyllä se kunniavelka loppuvaiheessa oli sitä, että yritettiin hoitaa mahdollisimman inhimillisesti loppuun saakka, kun heidät kerran oli teljetty sairaalaan, sanoo ylilääkäri Antti Henttonen.

Psykiatri Antti Henttonen
Psykiatri Antti Henttosen mukaan vaatii kovaa sopeutumista, jos mielisairaalassa vuosikausia asuu. Kalle Purhonen/Yle

Vaikka potilas olisi parantunut, ei hän päässyt muuttamaan sairaalasta. Sama kohtalo oli, vaikka potilas olisi kuntoutunut niin, että olisi pärjännyt yksin esimerkiksi kotihoidon turvin.

Vielä 1950- ja 1960-luvuilla osa potilaista olisi heidän kuntonsa ja tervehtymisensä perusteella voinut muuttaa omaan kotiin, mutta se ei käynyt. Silloisen lain mukaan laitokseen tuotu potilas voitiin palauttaa vain siihen kuntaan, josta hän oli hoitolaitokseen saapunut. Kotikunta oli kuitenkin rajan takana.

– Kun ei ollut kotikuntaa, ei voinut kotiuttaa. Yksikään kunta ei halunnut ottaa heitä, kertoo Henttonen.

Psykiatri Antti Henttosen mukaan todellinen syy oli se, että kunnat olisivat joutuneet maksumiehiksi, jos potilas olisikin sairastunut uudelleen.

Pienikin koti olisi parempi

Valtio oli sitoutunut maksamaan sotasiirtolaisten hoidon Rauhassa. Jos potilas olisi tullut joksikin aikaa kunnan asukkaaksi ja sitten jälleen sairastunut, ei valtio enää olisi kustannuksia maksanut, vaan ne olisivat menneet kunnan kukkarosta.

– Kyllähän se merkitsi näille ihmiselle heidän henkilökohtaisen elämän henkilökohtaisuuden menettämistä. He olivat mielisairaalan asukkeja, sanoo Henttonen.

Psykiatri Antti Henttonen muistuttaa, että päätökset tehtiin silloisen käsityksen ja ajattelutavan mukaan. Nykyään hoitotapa olisi toinen, kun isojen mielisairaalayksiköiden aika on ohi.

– Nykyajassa katsottuna olisi parempi, että olisi ollut oma koti – edes pienikin, sanoo Antti Henttonen.

Matti Hjerppe ja muita hoitajia pöydän ääressä Rauhan sairaalassa. Kuva otettu n. vuonna 1973.
Hoitajia Rauhan sairaalan päärakennuksen taukohuoneessa. Äärimmäisena väsemmalla Matti Hjerppe. Ikkunasta pilkottaa Eino Hännisen huoneen ikkuna. Matti Hjerppe

1980-luvulle tultaessa sotasiirtolaiset olivat asuneet Rauhassa jo niin kauan, että heidän kotiuttaminen ei olisi ollut järkevää. Potilaat elivät säännöllisessä vuorokausirytmissä: ruoka tuli ajallaan, asiat hoidettiin heidän puolestaan ja ohjelmaa sekä tekemistä oli riittämiin.

Einon huonetta ei ole

Kiiltävät kylpylän lasiseinät kimaltavat silmään. Vuonna 2000 lakkautetun Rauhan sairaalan jylhä hallintorakennus on muuttunut Holiday Club Saimaa -kylpyläksi. Isosta seinästä pullistaa ulkoilmaan vesiliukumäki.

Kylpylärakennuksen takana on entinen Rauhan sairaalan päärakennus, joka nyt on kylpylän hotellina. Sen vieressä hieman pienempi rakennus, jonka kyljessä lukee kauniilla kirjaimilla Paviljonki.

– Tämä oli silloin osasto 5, kertoo Rauhan sairaalassa mielenterveyshoitajana ollut Matti Hjerppe.

Hjerppe osoittaa toisen kerroksen ikkunaa.

– Tuossa huoneessa Eino asui. Yhdessä huoneessa asui aina kaksi asukasta.

Holiday Club Saimaan Paviljonki rakennus. Rauhan sairaalan aikana rakennus tunnettiin nimeltä osasto 5.
Eino Hännisen huone oli nykyisen Paviljonki-rakennuksen toisessa kerroksessa. Ikkuna on etualalla vasemmalla.Mikko Savolainen / Yle

Jykevät raput johdattavat toiseen kerrokseen. Rauhassa 51 vuotta asuneen Eino Hännisen huonetta ei enää ole. Ikkunan kohdalla on hotellin pieni olotila. Viereiset huoneet on remontoitu sviiteiksi.

– Eino oli tuttu mies. Oli aikamoinen persoona, jolla oli monenlaisia omia sanontoja. Auttoi aina sairaala-apulaisia, muistelee Hjerppe.

Matti Hjerppe kertoo, miten monet potilaat olivat apuna sairaalan arjessa. Se toimi samalla ikään kuin terapiana potilaille, kun oli sopivaa tekemistä. Potilaat saivat työstä myös pienen korvauksen.

– 15 000 kuutiota tuli satamaan halkoja. Siihen aikaan oli vielä puulämmitys. Potilaat mättivät kaikki korkeat puupinot laivasta säilöön.

RAuhan sairaalan potilaan Eino Hännisen huone on nykyään portaikon aulatila
Eino Hännisen huone oli tämän ikkunan kohdalla. Mikko Savolainen / Yle

1970-luvulla sairaalalla oli oma navetta ja isot pellot. Käsityöverstaissa tehtiin metalli- ja puutöitä.

Kun Matti Hjerppe tuli rauhaan töihin, olivat sotasiirtolaiset olleet Rauhassa jo yli 20 vuotta.

Matti Hjerppe uskoo, että se oli jo niin pitkä aika, etteivät sotasiirtolaiset olisi omillaan enää pärjänneet. He olivat tottuneet olemaan Rauhan sairaalassa.

– Se olisi ollut kauheaa, jos he olisivat joutuneet lähtemään täältä jonnekin muualle.

Matti Hjerppe Holiday Clubin hotellihuoneessa, joka ennen oli sairaalahuone.
Matti Hjerppeä naurattaa, kun katsoo millaisiksi sviitteiksi entiset potilashuoneet on remontoitu. Mikko Savolainen / Yle

Ajan henki

Useat 1900-luvun alkupuolella perustetut isot mielisairaalat oli jo alkujaan rakennettu kauas asutuskeskuksista luonnon helmaan. Siellä sairaat saivat sairastaa omissa oloissaan.

Noin 300 sotasiirtolaisen jääminen lopuksi iäksi Rauhan sairaalaan ja se, ettei mikään kunta heitä huolinut, oli omalla tavallaan ajan henki. Nykysilmin asia näkyy toisin.

– Tavallaan siinä on ollut kyse liikkumisvapauden rajoittamisesta. joka nykyään on turvattu perustuslaissa, kertoo Itä-Suomen yliopiston sosiaalioikeuden professori Toomas Kotkas.

Kotkas tosin muistuttaa, että siihen aikaan asiaa ei nähty liikkumisvapauden rajoittamisena. Tilanne muuttui vasta vuonna 1995, jolloin toteutetun perusoikeusuudistuksen myötä yksilöiden perus- ja ihmisoikeuksiin alettiin kiinnittää enemmän huomiota.

Matti Hjerppe katselee Rukoileva enkeli -patsasta Rauhan hautausmaalla.
Eräs Rauhan sairaalan potilas reki Rukoilevan enkelin, joka muutama vuosi sitten tuotiin Rauhan sairaalan pihamaalta Rauhan hautausmaalle. Mikko Savolainen / Yle

Kotkaksen mukaan aiemmin lainsäädännössä katsottiin, että esimerkiksi hoitoa tarvitseva henkilö ei voi vapaasti valita kotikuntaansa. Silloinhan kustannukset olisivat tulleet uuden kotikunnan maksettaviksi.

– Ymmärrän, että 1950-, 1960- ja 1970-luvuilla tätä järjestelyä ei ole nähty problemaattisena. On jälkiviisastelua lähteä sitä jälkeenpäin tuomitsemaan, koska yksilönoikeuksia korostava ajattelu ei silloin sotien jälkeen ollut niin vahvaa kuin nykyään.

Kotkas kertoo, että kotikuntakäytäntö muuttui vasta vuonna 2011. Sen jälkeen esimerkiksi vanhainkodissa asunut henkilö on voinut vaihtaa kotikuntaansa ja muuttaa vaikka lähemmäksi omaisiaan.

Nyky-Suomessa sotasiirtolaisten kohtalo ei siis enää onnistuisi, kun kotikunnan voi valita vapaasti.

– Jos laitoshuollon tarve lakkaa ja mikään kunta ei ottaisi vastaan, se olisi perusoikeuksien ja perustuslain turvaaman liikkumisvapauden vastaista, kertoo sosiaalioikeuden professori Toomas Kotkas.

Rauhan sairaala lakkautettiin Joutsenossa vuonna 2000. Silloin vielä elossa olleet muutamat sotasiirtolaiset siirtyivät Rauhasta Lappeenrannan keskussairaalan somaattiselle osastolle, jossa heillä oli oma pääty. Viimeinen sotasiirtolainen kuoli vuonna 2016.

Vaikka Rauhan sairaala oli alueellaan merkittävä hoitolaitos ja työyhteisö, on sen historiasta on kirjoitettu muistoja ja historiaa hyvin niukasti. Viime kesänä sairaalan arki nousi uudelleen esiin, kun Lappeenrannassa ja Helsingissä oli Tunnemuseo-näyttely, joka kertoi laajasti Rauhan sairaalan menneisyydestä.

Eino Hännisen viimeinen matka

Saattoväki hiljentyy 4.12.1990 Rauhan sairaalassa Eino Hännisen muistoksi.

Osastolla Eino Hänninen muistetaan hyväntahtoisena jutustelijana, joka usein loi myönteisen ilmapiirin ympärilleen. Usein hän lämmitti rantasaunaa. Syksyisin istui omenapuiden ja marjapensaiden luona huolehtimassa, että syksyn sato tuli kerättyä talteen.

Tilaisuudessa puhunut osastonhoitaja Aulis Myller kertoo muistopuheessaan, miten Eino Hänninen oli sotasiirtolainen elämänsä loppuun saakka. Hän oli pakolainen omassa maassaan, itsenäisessä Suomen valtiossa.

– Voidaan sanoa, että hän sai turvapaikan Rauhan sairaalasta. Turvapaikkaoikeus oli niin luja, ettei hänellä ollut käytännön mahdollisuutta irrottautua siitä.

Eino Hännisen hautakivi Rauhan hautausmaalla.
Eino Hännisen hauta löytyi koristepuun oksien alta. Mikko Savolainen / Yle

Puusepän verstaan väki on kaivanut haudan, jonne Eino Hänninen lasketaan. Hänen jälkeensä Rauhaan jäi vielä 34 sotasiirtolaista.

Osastonhoitaja Aulis Myller päättää muistopuheen. Näin itsenäisyyspäivän lähestyessä hän kertoo, miten kalliin hinnan sotasiirtolaiset ovat elämästään joutuneet maksamaan.

– Moni menetti terveytensä, menetti kotinsa Karjalassa ja normaalin kotipaikkaoikeuden loppuelämäkseen. Silti, ja ehkä juuri sen takia, he eivät ole vaatineet elämältään ja elämisen olosuhteiltaan kovinkaan paljoa. He ovat vähään tyytyväisiä, kuten Eikka oli tyytyväinen. Ja kuoli hiljaa pois.

Artikkelin yhtenä lähteenä on käytetty Kaarina Alasen vuonna 1991 valmistunutta radiodokumenttia Sodan pitkät varjot, joka kertoo Rauhan sairaalan sotasiirtolaisista.

Eksote teki poliisille tutkintapyynnön hallituksensa puheenjohtajan toimista

$
0
0

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Eksoten hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) toimista.

Eksote haluaa poliisin selvittävän, onko Vesterinen syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön tai virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Tutkintapyyntö jätettiin poliisille maanantaina.

Erilaisia syytöksiä

Eksoten tarkastuslautakunta päätti tutkintapyynnön tekemisestä viime viikolla.

Vesterisen väitetään puuttuneen operatiiviseen toimintaan, joka ei luottamushenkilönä hänelle kuulu. Väitteiden mukaan Vesterinen olisi järjestänyt lääkäriaikoja tutuilleen.

Vesterisen väitetään myös vaikuttaneen rekrytointeihin ja toimineen epäasiallisesti.

Marja-Liisa Vesterinen on kiistänyt syyllistyneensä laittomuuksiin.

Tutkintapyynnön jättäminen ei johda automaattisesti poliisitutkintaan. Ensin poliisi selvittää, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Mikäli näin on, aloittaa poliisi perusteellisen esitutkinnan.

Myös luottamus puntarissa

Eksotessa pohditaan myös, nauttiiko Marja-Liisa Vesterinen Eksoten valtuuston luottamusta.

Eksoten hallitus käsittelee keskiviikkona aloitetta tilapäisen valiokunnan perustamisesta. Valiokunnan tehtävänä on selvittää, nauttiiko Vesterinen Eksoten valtuuston luottamusta.

Mikäli hallitus päätyy esittämään valiokunnan perustamisesta, tekee valtuusto siitä päätöksen joulukuussa.

Lisää aiheesta: Eksoten hallituksen puheenjohtajan luottamus vaakalaudalla – valiokunta halutaan selvittämään Marja-Liisa Vesterisen toimia


Postilaisia tukevat lakot laajenivat ratapihoille – junien tavaraliikenteessä häiriöitä

$
0
0

Rautateillä kulkevan tavaraliikenteen työt ratapihoilla ovat pysähtyneet tänä aamuna postin lakkoa tukevan työtaistelun vuoksi.

Tämän ja huomisen päivän aikana ratapihojen työntekijät eivät esimerkiksi huolla tai kunnosta tavaraliikenteen kalustoa. VR Groupin mukaan kello 6 alkanut tukilakko pysäyttää käytännössä kaiken tavaraliikenteen rautateillä kahdeksi päiväksi.

– Ne junat, jotka ovat lähteneet liikkeelle ennen lakkoa ajetaan perille, mutta sen jälkeen lakon vaikutukset alkavat näkyä, sanoo liikennejohtaja Nina Mähönen.

Henkilöliikenteeseen lakko ei vaikuta. Tavarankuljetuksessakin vaikutukset kohdistuvat pääosin teollisuuden toimituksiin.

– Normaali kuluttaja ei juurikaan huomaa lakosta aiheutuneita häiriöitä, sanoo Raideammattilaiset JHL:n varapääluottamusmies Mika Heikkilä.

Ratapihat seisovat keskiviikkoiltaan saakka

Tiistaiaamuna alkanut raideliikenteen ammattilaisten tukilakko on ensimmäinen kolmesta rautateiden tavaraliikennettä koskevasta lakosta, jotka ajoittuvat kahdelle päivälle, tiistaille ja keskiviikolle.

Raideammattilaiset JHL ry:n ensimmäinen tukilakko pysäyttää tavaraliikenteen käsittelyn. Lakko päättyy tiistai-iltana kello 22.

Rautatiealan Unioni RAU puolestaan aloittaa omat tukitoimensa tiistai-iltana kello 21, jolloin se pysäyttää tavaraliikenteen ohjaamisen eli käytännössä tavarajunien turvalaitteiden käytön vuorokaudeksi.

Keskiviikkoaamuna ratapihojen työntekijöiden tuki postilaisille jatkuu, kun tavaraliikenteen kaluston huollot ja kunnostukset pysähtyvät. Niitä jatketaan keskiviikkoiltana kello 23, ellei Postin työehtosopimuskiistassa päästä sopuun sitä ennen.

– Tässä on kyse laajasta solidaarisuuden osoituksesta Postin työntekijöille. Työnantajan olisi hyvä muistaa, että työntekijät ovat ihmisiä, eivät mitään heittopusseja, sanoo varapääluottamusmies Mika Heikkilä.

Miljoonien hintalappu

Työt tavaraliikenteen ratapihoilla ovat pysähtyneet kello 6. Julkisten ja hyvinvoinnin alojen liiton raideammattilaiset eivät tukilakon aikana käsittele tavaravaunuja eivätkä huolla tai kunnosta kalustoa.

Raideammattilaiset JHL ry:llä on noin 4 000 jäsentä. Heistä lakon piirissä on noin 600 tavaraliikenteen ratapihojen ammattilaista.

Eniten lakossa olevia on suurimmilla työpaikoilla eli Tampereen ratapihalla sekä Kaakkois-Suomen ratapihoilla Kouvolassa, Kotkassa, Haminassa ja Imatralla.

VR Groupin mukaan tukilakoilla on mittavat taloudelliset vaikutukset. Liikennejohtaja Nina Mähösen arvion mukaan tavaraliikenteen menetykset ovat noin miljoona euroa päivässä.

– Kun kuljetukset pysähtyvät, tuottoa ei tule, kiteyttää Mähönen.

Vaiheittain tiistai- ja keskiviikkoiltana päättyvien tukilakkojen jälkeen ratapihojen ja tavaraliikenteen arki pyritään saamaan normaaliin päiväjärjestykseen mahdollisimman pian, koska tukitoimet puretaan välittömästi lakon päätyttyä.

– Poikkeuksia tavaraliikenteessä voi silti olla usean päivän ajan, sanoo Nina Mähönen.

Lisäksi Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n jäsenet aloittivat tänään päivän vaihduttua tukitoimina ylityö- ja työvuorojen vaihtokiellon. Tukitoimet kestävät aina sunnuntaihin 8. joulukuuta kello 24:ään saakka.

Rajavartiosto epäilee: Rikollisjärjestö luuli keksineensä, kuinka Suomeen pääsee laittomasti mobiilisovelluksen avulla – 3 kärähti heti

$
0
0

Rajavartiosto epäilee, että järjestäytynyt ryhmä on yrittänyt avata laittoman maahantuloreitin Venäjältä Suomeen.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan kyseessä on järjestäytynyt rikollisuus ja laitonta maahantuloa järjestäneessä ryhmässä on mukana useita henkilöitä.

– Suomessa on rikollisryhmän jäseniä, joiden tehtävänä on vastaanottaa Venäjältä Suomeen laittomasti saapuneet iranilaiset, Kaakkois-Suomen rajavartioston tutkinnanjohtaja Ville Mihl kertoo.

Ryhmän toimintaa johtaa rajavartioston selvitysten mukaan Keski-Euroopassa asuva afganistanilainen henkilö, joka on tuonut laittomasti iranilaisia ja afgaaneja Turkin ja Kreikan kautta EU:n alueelle.

Ryhmän toiminta paljastui kesäkuun alussa, kun se oli tuomassa koemielessä iranilaisia metsien läpi Viipurista Lappeenrantaan.

Kartta, jossa kuvattu nuolella reitti Iranista Pietarin kautta Suomeen
Rikollisryhmän oli tarkoitus kuljettaa iranilaisia henkilöitä Venäjän kautta Suomeen Schengen-alueelle.Ilkka Kemppinen / Yle

Epäiltyjen reittiä seurattiin älypuhelimella

Ryhmään kuuluneet ulkomailla oleskevat henkilöt kävivät aiemmin keväällä tutustumassa itärajan alueeseen Miehikkälässä.

Tapauksen esitutkinnassa on selvinnyt, että myös Suomessa asuneet epäillyt ovat käyneet tutustumassa kaakkoisrajan olosuhteisiin muutamaa päivää ennen suunniteltua laitonta maahantuloa.

– Epäillyt ovat tienneet raja-alueen olosuhteista siltä osin, mitä ovat saaneet selville maanteiltä ja rajavyöhykkeen läheisyydestä. Lopulliset maasto-olosuhteet ovat jääneet pimentoon, sanoo Kaakkois-Suomen rajavartioston tutkinnanjohtaja Ville Mihl.

Ville Mihl, kapteeni, tutkinnanjohtaja Kaakkois-Suomen rajavartiosto seisoo rajalla.
Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen tutkinnanjohtaja Ville Mihlin mukaan vastaavaa tapausta ei ole tiedossa.Kari Saastamoinen / Yle

Koematkalla Suomeen oli tulossa kolme henkilöä. Heidät kuljetettiin 15 kilometrin päähän Venäjästa rajasta, josta he kävelivät loppumatkan Suomeen.

Poikkeuksellista tapauksessa on, että laittomasti maahanpyrkiviä on ohjattu Keski-Euroopasta reaaliaikaisesti henkilöiden mukana olleen älypuhelimen avulla. Älypuhelimeen oli asennettu sijaintitietoa jatkuvasti lähettävä mobiiliiapplikaatio.

– Heille on annettu tarvittaessa ohjeita, jos suunnitellulta reitiltä on poikettu tai eksytty.

Mihlin mukaan tiedossa ei ole yhtään aikaisempaa tapausta, jossa olisi käytetty reaaliaikaista seurantaa.

– Normaaleja tekstiviestejä on lähetetty, ja niissä on kerrottu esimerkiksi paikkatietoja, mutta nyt on kyseessä ensimmäinen tapaus, jossa paikkatieto on reaaliaikaisesti siirtynyt rikollisryhmän jäsenelle.

Seurantalaitteiden käyttö kertoo Mihlin mukaan tapauksen suunnitelmallisuudesta.

– On mietitty vaihtoehtoja ja olosuhteita ja miten laiton maahantulo olisi helpoin ja turvallisin toteuttaa laittomille Suomeen pyrkijöille.

Paikannuslaitteiden takia ryhmän jäsenien ei ole tarvinnut saattaa laittomasti maahan pyrkineitä.

Koematkaajat jäivät kiinni

Venäjän rajavartiopalvelu sai yhden koematkalla olleista henkilöistä kiinni Venäjän rajavyöhykkeellä. Toiset kaksi otettiin kiinni Suomen puolella, Lappeenrannan Ylämaan alueelta.

Muutaman kilometrin päässä iranilaiskaksikon kiinniottopaikasta havaittiin myöhemmin kaksi pääkaupunkiseudulla asuvaa henkilöä liikkumassa henkilöautoilla. Heidän tarkoituksenaan oli noutaa laittomasti Suomeen saapuvat iranilaiset.

Piikkilankaa Suomen ja Venäjän rajalla
Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan valtakunnan rajan yli olisi tuotu kerrallaan 3–6 henkilöä.Kari Saastamoinen / Yle

Jos koematka olisi onnistunut, ryhmä olisi Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan tuonut seuraavan erän iranilaisia rajan yli muutamaa päivää myöhemmin.

– Uskoisin, että laittomien ylittäjien määrä olisi ollut 3–6 henkilöä kerrallaan. Silloin he olisivat mahtuneet henkilöautoihin molemmilla puolilla rajaa, tutkinnanjohtaja Ville Mihl toteaa.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto ei usko, että vastaavien tapausten, joissa käytetään seurantalaitteita, määrä lähtisi nousuun.

Schengen-alueelle yhden rajan ylittämällä

Suomen ja Venäjän välisen rajan ylittäminen kiinnostaa iranilaisia, koska sitä kautta pääsee Schengen-alueelle yhden rajan ylittämällä.

– Tällä hetkellä iranilaiset pääsevät laillisen Venäjän viisumin turvin helposti matkustamaan Venäjälle ja rajan läheisyyteen.

Ville Mihlin mukaan iranilaiset ovat olleet kaakkoisrajalla Venäjän puolella suurin kansalaisuusryhmä, jonka jäsenien maahantulon Venäjän rajavartiopalvelu on estänyt kahden viime vuoden aikana.

Viime vuonna noin sataa iranilaista estettiin tulemasta maahan. Tänä vuonna vastaava luku on jo noin 90, joten painetta on.

Kivipaasi Suomen ja Venäjän rajalla
Suomen ja Venäjän välisen rajan ylittäminen kiinnostaa iranilaisia, koska sitä kautta pääsee Schengen-alueelle yhden rajan ylittämällä.Kari Saastamoinen / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeudella on parhaillaan käsittelyssä toinen tapaus, jossa iranilainen henkilö yritti tulla laittomasti Suomeen Allegro-junalla. Tapauksia yhdistää ainoastaan se, että molemmissa kyseessä olivat iranilaiset.

– Käräjäoikeuden käsiteltävänä olevassa tapauksessa yritettiin käyttää väärennettyä passia, kun taas tässä toisessa tapauksessa yritettiin tulla maaston kautta Suomeen ilman asiakirjoja,tutkinnanjohtaja Ville Mihl kertoo.

Laittoman maahantulon esitutkinta on valmistunut ja se siirtyy syyteharkintaan.

Lue seuraavaksi:

Ihmissalakuljetus Saimaan kanavalla paljastui jättimäiseksi – maailmanlaajuinen rikollisjärjestö toi huviveneellä yli 70 ihmistä salaa Suomeen

Suomeen tuotu laittomasti afrikkalaisia – asialla kansainvälinen rikollisjärjestö

Turvapaikan saaneita mukana laittoman maahantulon järjestämisessä – sukulaisia ja tuttavia Venäjän kautta Suomeen

Koulu taistelee erikoisen meluongelman kanssa – matot, verhot eikä mikään muukaan auta: "Ei tämä kyllä mikään hyvä tilanne ole"

$
0
0

Lappeenrannassa Kesämäen koulun oppilaille piti etsiä väliaikaistilat, koska omassa koulussa alkoi kaksi kaksi vuotta kestävä peruskorjaus. Tarpeeksi suuret tilat yli 400:lle yläkoulun oppilaalle löydettiin pitkään lähes tyhjänä olleesta Family Center -kauppakeskuksesta. Lappeenrannan kaupunki vuokrasi kauppakeskuksesta koulua varten noin 5 000 neliömetrin tilat.

Siitä lähtien koulussa on painittu meluongelman kanssa.

– Koulussa ei pysty keskittymään kunnolla melun vuoksi, Kesämäen koulun 9-luokan oppilas Elina Grudinschi kertoo.

Grudinschi kirjoitti jokin aika sitten luokkakaverinsa Aino Roosin kanssa yleisönosastokirjoituksen meluongelmasta Etelä-Saimaa -sanomalehteen.

Aino Roos ja Elina Grudinschi
Kesämäen koulun 9.-luokan oppilaat Aino Roos (vas.) ja Elina Grudinschi kirjoittivat koulun meluongelmasta sanomalehden yleisönosastopalstalle. Kare Lehtonen/Yle

Melu leviää katon kautta

Koululuokat rakennettiin kesän aikana kauppakeskuksen sisälle siirrettävistä väliseinistä. Meluongelman aiheuttaa se, että väliseinät eivät ylety kattoon saakka. Tämän vuoksi ääni heijastuu katosta ja leviää tilasta toiseen.

Oppilaiden mukaan melu aiheuttaa jopa fyysisiä oireita.

– Päätä särkee ja koulun jälkeen on väsynyt olo niin, että haluttaa mennä heti nukkumaan, Kesämäen koulun yhdeksännen luokan oppilas Elina Grudinschi sanoo.

Suurin odotuksin

Kesämäen koululle kauppakeskuksen suuret tilat tulivat kuin tilauksesta.

– Meitä uhkasi siirtyminen jopa kolmeen eri väistötilaan eri puolille Lappeenrantaa. Se olisi aiheuttanut sellaisen rumban, että siihen verrattuna tämä on huomattavasti parempi vaihtoehto, Kesämäen koulun rehtori Petri Huovila kertoi aiemmin Ylelle.

Myös tilojen hinta oli parempi kuin esimerkiksi siirrettävien väistötilojen eli niin sanottujen parakkien vuokraaminen olisi ollut. Parakkien vuokra olisi tullut 2–3 kertaa suuremmaksi.

Kauppakeskus Family Centerin tyhjää parkkipaikkaa
Family Center -kauppakeskus sijaitsee reilun kahden kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta.Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan kaupunki vuokrasi Family Center -kauppakeskuksesta 4 900 neliömetriä tilaa koululle kahdeksi vuodeksi. Hinta on noin 2,15 miljoonaa euroa. Hintaan sisältyvät vuokra- ja muutostyöt sekä kuljetuskustannukset.

Meluongelmien korjaaminen merkitsee vielä lisää kustannuksia. Kaupungin tiloja hallinoiva Lappeenrannan toimitilat -yhtiö ei pystynyt vielä kertomaan tarkkaa summaa Ylelle.

Ratkaisua etsitty

Meluongelmaa on yritetty korjata lisäämällä tiloihin mattoja, ääntä vaimentavia verhoja ja akustisia levyjä välikattoon sekä seiniin. Ongelmana on, että ritilämäistä välikattoa ei voi paloturvallisuussäännösten vuoksi peittää kuin osittain.

Koulussa tehtyjen mittausten mukaan äänitaso tiloissa on edelleen korkealla, vaikka tilanne onkin jonkin verran parantunut.

– Aluksi täällä oikein kaikui kun läpsäytti esimerkiksi käsiään. Nyt kaiku on hävinnyt maton ja pehmeiden seinien ansiosta, kuvaamataidon opettaja Aki Sihvo kertoo.

Kesämäen koulun kuvataideopettaja Aki Sihvo.
Kuvaamataidon opettaja Aki Sihvo.Mikko Savolainen / Yle

Selkeää muutosta parempaan ei ole kuitenkaan tapahtunut.

– Aika vapaasti ääni pääsee vieläkin tulemaan. Ei tämä kyllä mikään hyvä tilanne ole, Sihvo korostaa.

Opetuksen ajoitusta äänen mukaan

Melutilannetta kuvaa se, että kuvaamataidon opettaja Sihvo joutuu sopimaan viereisen musiikkiluokan kollegan kanssa opetuksen ajoituksesta.

– Olemme sopineet niin, että hän aloittaa opetuksen vähän myöhemmin, että minä saan tehtyä tunnin alustuksen ja sen jälkeen hän aloittaa. Yritämme puolin ja toisin huomioida toisiamme, Aki Sihvo kertoo.

Hän korostaa, että kaikki eivät kärsi samalla lailla melusta.

– Ihmiset ovat erilaisia. Näyttää siltä, että joitakin se häiritsee tosi paljon, mutta jotkut eivät välttämättä häiriinny.

Keinot vähissä

Tilanteen korjaamiseksi ei ole enää kovin paljon tehtävissä.

– Jonkin verran voidaan vielä lisätä akustiikkavillaa seinille ja mattoja eri puolille, kertoo rakennuttajainsinööri Mikko Mattinen tilamuutoksia toteteuttavasta Lappeen rakennuttaja Oy:stä.

Mattojen värikkäitä näytepaloja pöydällä.
Mikko Savolainen / Yle

Väliseiniä aiotaan myös korottaa ja kaupunki pyrkii hankkimaan kauppakeskuksesta lisää tilaa hiljaiseen työskentelyyn. Tiloihin tuodaan myös äänivaimennettuja koppeja.

Viimeisenä keinona on siirtää osa oppilaista muihin tiloihin.

– Tämä tarkoittaisi sitä, että meidän pitäisi perustaa sivutoimipiste tällä koululle. Toivomme kuitenkin, että tilanne saadaan ratkaistua muilla toimilla, koska koulusta on toivottu pysymistä yhtenä yhteisönä, Kaupungin toimitiloista vastaavan Lappeenrannan toimitilat yhtiön projektijohtaja Mari Routti kertoo.

Lue seuraavaksi: Koko perheen kauppakeskus avautui suurella kohulla 10 vuotta sitten – nyt kaupunki käyttää sitä väistötilanaan ja lähes kaikki liiketilat ovat tyhjillään

Syöpälääkäreitä tarvitaan jatkossa lähes tuplasti lisää – paiskivat jopa 12 tunnin työpäiviä

$
0
0

Kello lyö aamukahdeksan keskussairaalan sädehoitoyksikössä. Kolmen röntgenhoitajan tiimi aloittaa työskentelynsä. Tiimin neljäs jäsen on Kerttu, 7-vuotias sädehoitolaite.

– Kerttu-nimen laite sai sen ensimmäisen potilaan mukaan, näin ainakin muistelen, Kymenlaakson keskussairaalan sädehoitoyksikön palveluesimies Sanna Ryynänen sanoo.

Rintasyöpää sairastava potilas asettuu hoitopöydälle ja Kerttu aloittaa hienoisen sirinän. Sädehoitolaite, eli mekaaninen lineaarikiihdytin, liikkuu potilaan hoidettavan alueen ympärillä. Hoito kestää noin 15 minuuttia.

Päivän aikana Kerttu hoitaa betonisessa bunkkerissaan noin 40 potilasta. Röntgenhoitajat seuraavat hoitoa ja laitteen toimintoja bunkkerin ulkopuolelta kameroiden välityksellä.

Sädehoitokerta päättyy ja potilas poistuu. Hoitajat ohjaavat sisään uuden potilaan.

Kerttu jatkaan uurastustaan. Sen yhtäjaksoiset kahdeksantuntiset työvuorot toistuvat seitsemänä päivänä viikossa. Keskimäärin laitteella hoidetaan 40–50 potilasta päivässä.

– Kyllä tässä voi ajatella, että Kerttu on tehnyt viimeisen seitsemän vuoden aikana 17 vuoden edestä töitä. Laitteessa on ollut suurempia vikoja varsin vähän. Toki mekaanisia osia on pitänyt huoltaa ja vaihtaa kovan käytön vuoksi, Ryynänen sanoo.

Kerttu ei ole ainoa, joka painaa syöpäosastolla pitkää päivää.

Sanna Ryynänen, palveluesimies, Kymsote
Palveluesimies Sanna Ryynänen kertoo, että Kotkan sädehoitoyksikön henkilökunta odottaa innolla uusia tiloja ja laitteita. Ryynänen korostaa, että päivittäinen hoitotyö on ollut laadukasta myös vanhassa yksikössä. Antti-Jussi Korhonen

Kerttu on yksi osa kotkalaista röntgenhoitotiimiä. Kaikkiaan vanhassa sädehoitoyksikössä työskentelee kuusi röntgenhoitajaa, kaksi syöpätautien erikoislääkäriä ja sädehoitosuunnitelmia tekevä fyysikkojen ryhmä.

Kymsoten tarkastuslautakunta on havainnut, että syöpäosastolla tehdään aivan liikaa ylitöitä. Tarkastuslautakunta kuvailee tilannetta kestämättömäksi, eikä se ole tänä vuonna parantunut. Hoitajille ylityötunteja on kertynyt tänä vuonna noin 440.

– Sädehoitoyksikön henkilökunta on joutunut venymään pitempiin työpäiviin. Päivät ovat olleet pisimmillään 12-tuntisia, kertoo Kymsoten ylifyysikko Juha Korhonen.

Ylityöt hämärän peitossa

Lääkäriliitolla ei ole ajantasaista tietoa siitä, kuinka paljon syöpälääkärit tekevät ylitöitä. Liitto tekee parhaillaan laajaa lääkärien työoloihin ja hyvinvointiin liittyvää tutkimusta yhdessä Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Tietoa kerätään esimerkiksi työn kuormituksesta, stressioireista ja perheen ja työn yhteensovittamisesta. Selvitys on suunnattu kaikille alle 70-vuotiaille lääkäreille.

Neurologi Johanna Rellman on tehnyt vuonna 2016 sosiaali- ja terveysministeriölle selvitystä erikoislääkärien valtakunnallisesta tarpeesta. Tänä keväänä Rellman päivitti arvion yliopistojen pyynnöstä. Päivitetystä selvityksestä käy ilmi, että tällä hetkellä syöpälääkäreitä ei ole tarpeeksi. Suomessa työikäisiä syöpälääkäreitä on noin 190.

Vuoteen 2035 mennessä nykyistä syöpälääkäreiden määrä tulisi kasvattaa yli 150 syöpälääkärillä.

– Tämä tarkoittaa koulutuksen huomattavaa lisäämistä. Vuosittain pitäisi valmistua noin 17 uutta syöpälääkäriä, koska puolet nykyisistä jää eläkkeelle vuoteen 2035 mennessä.

Syöpäsairauksien määrän arvioidaan lisääntyvän seuraavan vuosikymmenen aikana runsaan neljänneksen nykyisestä. Suomen Syöpärekisterin mukaan Suomessa todettiin vuonna 2017 yhteensä yli 34 000 uutta syöpää.

Syynä syöpädiagnoosien lisääntymiseen on muun muassa väestön ikääntyminen.

Vanhan sädehoitoyksikön kapasiteetti ei riitä

Tällä hetkellä Kymenlaakson keskussairaalan käytössä on tilat vain yhdelle sädehoitolaitteistolle. Nykyinen tila on ollut sairaalan käytössä jo yli 50 vuotta. Kerttu aloitti hoitotyöt sädehoitoyksikön bunkkerissa vuonna 2012.

– Kyllä nämä tilat ovat aikansa eläneet, palveluesimies Sanna Ryynänen sanoo.

Esimerkiksi Kerttu-sädehoitolaite on ylikäytöllä Kymenlaaksossa, mutta siltikään sen kapasiteetti ei riitä kaikkien potilaiden hoitamiseen. Osa potilaista joudutaan lähettämään sädehoitoon Lappeenrantaan tai Helsinkiin.

– Nykyiseen potilasmäärään verraten yksi sädehoitolaite on todella tiukka kapasiteetti.

Korhosen mukaan hoitajien pidemmät päivät ovat mahdollistaneet sen, että suurin osa kymenlaaksolaisista syöpäpotilaista on pystytty hoitamaan Kymenlaaksossa.

Vanhan hoitoyksikön sädehoitolaite Kerttu.
Palveluesimies Sanna Ryynänen auttaa yhdessä röntgenhoitaja Minna Luukkosen kanssa potilaan sädehoitolaitteen päälle. Sädehoidon ajaksi hoitajat poistuvat huoneesta.Antti-Jussi Korhonen

Tänä vuonna Kotkan sädehoitohenkilökuntaa kasvatetaan kahdella uudella röntgenhoitajalla. Tämän toivotaan myös helpottavan ylityötilannetta.

– Uusien hoitajien rekrytointi jatkuu lähiaikoina, jotta resurssit ovat riittävät kahdella hoitolaitteella toimimiseen, Ryynänen lisää.

Kotkaa lähin sädehoitoyksikkö on Lappeenrannassa Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Lappeenrannassa sädehoitolaitteita on kaksi. Toimintayksikön esimiehen Virpi Hakulin mukaan kahden sädehoitolaitteen käytöstä on heille positiivisia kokemuksia.

– Kahden sädehoitolaitteen myötä tilanteemme on parempi kuin Kotkassa. Teemme ylitöitä vain satunnaisesti. Esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa toinen koneista menee rikki niin pystymme jatkamaan kuitenkin töitä toisella koneella, Hakuli selventää.

Valmistuminen neljä kuukautta myöhässä

Kymenlaakson tilanne on kuitenkin helpottumassa. Keskussairaalan edustalle kallioon louhittuun monttuun alkaa valmistua betoninen muotti, johon on määrä valaa sairaalan uuden sädehoitoyksikon seinät ja myöhemmin katto.

Uuden sädehoitoyksikön työmaa
Antti-Jussi Korhonen

Uusi hoitoyksikkö on määrä ottaa käyttöön ensi kesän aikana. Sinne on tulossa kaksi uutta sädehoitolaitetta, jotka helpottavat huomattavasti nykyistä potilasruuhkaa. Uusien sädehoitolaitteiden arvo on noin neljä miljoonaa euroa.

Uudet laitteet eläköittävät Kertun, jonka viimeinen työvuoro on näillä tiedoin ensi kesänä. Uusien laitteiden myötä vanha hoitobunkkeri muutetaan sädehoitosuunnitteluun keskittyväksi TT-simulaattoriksi. Kerttu otetaan pois käytöstä ja puretaan.

– Kyllä siinä varmasti meidän hoitoporukalla voi olla haikeita tunnelmia, kun Kerttu lopettaa työskentelyn. Saa nähdä, miten nimeämme uudet laitteet, sädehoitoyksikön palveluesimies Sanna Ryynänen sanoo.

Hongkongin yliopistolta selkeä viesti: "Älkää tulko tänne"– lukiolaisten kauan odottama matka peruuntui viime hetkellä

$
0
0

Lappeenrantalaisen lukiolaisryhmän piti lähteä opintomatkalle Hongkongiin ensi perjantaina. Matkaan olisi kuulunut vierailut muun muassa yliopistolla ja merivartiostossa. Nyt kuitenkin matka on peruttu Hongkongin mellakoiden ja levottoman tilanteen takia.

– Matkan käyntikohteet peruuntuivat viime viikon perjantaina levottomuuksien takia, kertoo apulaisrehtori Mari Tepponen Kimpisen lukiosta Lappeenrannasta.

Matka liittyy Kimpisen lukion Kiina-kurssiin. Matkalle mukaan olisi lähtenyt kymmenen opiskelijaa ja kaksi opettajaa.

– Harmittaa. Matkaa on odotettu paljon. Mutta kun näkee millainen meno siellä on, niin ehkä hyväkin ettei lähdetä, toteaa opiskelija Aada Valtonen Kimpisen lukiosta.

Apulaisrehtori Mari Tepponen pohtii matkan peruuntumista
Apulaisrehtori Mari Tepponen on toinen opettajista Kiina-kurssilla. Englannin kielen opettajan lisäksi ainetta opettaa historia ja yhteiskuntatiedon opettaja.Elli Sormunen / Yle

Kiinnostus uutisiin on kasvanut peruuntuneen reissun takia

Viime viikolla lukion apulaisrehtori Mari Tepponen sai toiveen Hongkongista, että matkan ajankohtaa kannattaisi siirtää. Siirtoa toivottiin sen takia, että vierailukohteet eivät voineet ottaa matkailijoita vastaan.

Esimerkiksi suunnitelmissa ollut yliopiston vierailu ei onnistu, koska yliopistot ovat suljettuna tammikuuhun asti Hongkongissa.

– Yliopistot ovat olleet viimeisen viikon aikana taistelutantereina Hongkongissa. Uutiskuvat sieltä ovat olleet kyllä hurjia, sanoo Tepponen.

Kiina-kurssilla olevat lukiolaiset ovat seuranneet uutisia Hongkongin tapahtumista. Kiinnostus on kasvanut kurssin ja suunnitellun opintomatkan myötä.

– Kyllä uutisten seuraaminen on lisääntynyt tämän kurssin takia. Jokaisen opiskelijan pitää etsiä viikottain uutinen Kiinaan liittyen ja niitä käydään tunnilla läpi, kertoo Kiina-kurssilla oleva lukiolainen Aada Valtonen.

Kiina-kurssia käyvä lukiolainen Tia Haikarinen on puolestaan innostunut seuraamaan Hongkongin tilannetta ulkomaalaisten medioiden kautta.

– Seuraan mitä englantilaiset tai jenkit kertovat Hongkongin tilanteesta. Sillä tavalla näkee, mitä muutkin maat ajattelevat Hongkongin tilanteesta, pohtii Haikurainen.

Mellakkapoliisit ottavat kiinni mielenosoittajan.
Levottomuudet Hongkongissa ovat kestäneet puolivuotta. Viimeisen viikon aikana tilanne on eskaloitunut entistä enemmän.Miguel Candela / EPA

Matkustustiedote: "Noudata erityistä varovaisuutta"

Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta, mikäli aikoo lähteä Hongkongiin.

Matkustustiedotteessa käsketään matkailijoita huomiomaan mielenosoitukset, jotka ovat jatkuneet kesäkuusta 2019 saakka. Tiedotteessa painotetaan, että mielenosoitusten yhteydessä voi olla väkivaltaisia yhteydenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä.

– Tultiin siihen tulokseen, että perutaan matka, jotta ei matkaohjelma muutu liikaa, toteaa apulaisrehtori Mari Tepponen, jonka piti myös lähteä reissuun.

Uusi aika reissulle on sovittu ensi kevääksi.

– Toivotaan, että saataisiin opiskelijoille kunnon kokemus reissusta, että he pääsisivät käymään myös Hongkongin keskustassa, eikä tarvitsisi olla vaan kaupungin laitamilla, jatkaa Tepponen.

Opiskelijoita reissun peruuntuminen harmittaa, mutta uusi matka-ajankohta antaa lohtua.

– Kyllä se vähän harmittaa, ettei lähdetäkään nyt reissuun. Nyt kun tiedän, että pääsen keväällä sinne, niin ei harmita niin paljoa, lukion kakkosluokkalainen Tia Haikarinen toteaa.

Aiheesta on kertunut myös sanomalehti Etelä-Saimaa.

Lue lisää:

Turun yliopiston vaihto-opiskelijat palaavat levottomuuksien keskellä olevasta Hongkongista ennenaikaisesti takaisin Suomeen – loppuopinnot suoritetaan etänä

Toimittajalta: Milloin ne tankit tulevat? Tuskin seuraavaksi, sillä Hongkongin mielenosoitukset voisi lamauttaa muullakin tavalla

Ylen toimittaja Hongkongissa: "Yliopistolla käydään kaupunkitaistelua" – poliisi uhkasi käyttää kovia luoteja mellakoitsijoita vastaan

Varusmies ampui itseään jalkaan – syynä kaatuminen

$
0
0

Esitutkinta ampumaharjoituksessa itseään jalkaan ampuneen varusmiehen tapauksesta on lopetettu.

Utin Jääkärirykmentin varusmies ampui itseään jalkaan elokuussa ampumaharjoituksessa Taipalsaaren ampuma- ja harjoitusalueella.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että elokuussa tapahtuneessa vaaratilanteessa oli kyse tapaturmasta. Varusmies ampui itseään jalkaan kaatumisen seurauksena.

Tilanne sattui, kun varusmiehet etenivät metsäisessä maastossa aseet käsissään.

– Varusmies kompastui, ja aseen varmistin oli kaatumisen seurauksena liikkunut. Todennäköisesti varusmiehen sormi oli osunut liipaisimeen, tai se oli tarttunut johonkin. Sen seurauksena ase laukesi, tutkinnanjohtaja Jouni Pulkkinen kertoo.

Esitutkinnassa pyrittiin selvittämään, oliko lauennut ase ohjeistetulla tavalla varmistettu. Syyttäjä on päättänyt lopettaa esitutkinnan pääesikunnan tutkinnanjohtajan esityksen perusteella, koska asiassa ei ole enää syytä epäillä rikosta. Kenenkään ei epäillä toimineen huolimattomasti, eikä aseessa ole todettu mitään toimintahäiriöitä.

Apulaisoikeusasiamiehen linjaus iski jälleen – nyt perutaan koululaisten retkiä

$
0
0

Talviliikuntapäivä koululla vai laskettelureissu Tahkolle? Näistä kahdesta vaihtoehdosta Lappeenrannan Kimpisen koulun oppilaat ovat vuosittain saaneet valita itselleen mieluisan tavan viettää koulun liikuntapäivää.

Tuhannen oppilaan koulussa oppilaista valtaosa on jäänyt koululle viettämään tavanomaista liikuntapäivää. Halukkaat, ja ne jotka ovat pystyneet lasketteluretken maksamaan, ovat sen sijaan lähteneet Tahkolle.

– Vuosittain retkelle on lähtenyt noin 150–170 oppilasta, kertoo Kimpisen koulun apulaisrehtori Santtu Peltomaa.

Lasketteluretki maksaa peruskoulun oppilaalle noin 40–45 euroa, ja siihen sisältyvät matkat ja hissilippu. Sen lisäksi kuluja tulee muun muassa lainavarusteiden vuokraamisesta.

Rahat retkeä varten on kerätty suoraan vanhemmilta.

Tänä vuonna perinteisiä retkisuunnitelmia joudutaan kuitenkin muuttamaan. Retki voi jäädä jopa kokonaan tekemättä eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen lokakuussa tekemän linjauksen vuoksi.

Kimpisen koulu.
Alkuvuodesta järjestettävällä lasketteluretkellä on pitkät perinteet, sillä sitä on järjestetty jo lähes 20 vuoden ajan.Mikko Savolainen/Yle

Perusopetuksen oltava kaikille ilmaista

Apulaisoikeusasiamies puuttui lokakuun lopussa peruskoulujen maksullisiin retkiin. Apulaisoikeusasiamiehelle on tullut koulujen maksullisesta toiminnasta useita kanteluita viime vuoden aikana.

Tekemissään ratkaisuissa apulaisoikeusasiamies totesi, että perusopetuksen maksuttomuus on yksiselitteinen.

Vanhemmilta ei saa pyytää rahaa esimerkiksi retkien järjestämiseen, vaan opetuksen järjestäjän tulee osoittaa riittävät resurssit opetuksen järjestämiseen myös koulun ulkopuolella.

Apulaisoikeusasiamies ei kerro tarkemmin, mistä kouluista kanteluita on tullut.

Koulussa aikalisa

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:lla ei ole tarkkoja lukuja siitä, kuinka paljon maksullisia retkiä tai teemapäiviä peruskouluissa järjestetään. OAJ:n koulutusasiainpäällikön Nina Lahtisen mukaan sellaiset ovat kuitenkin yleisiä.

– On voitu ajatella, että kun on maksuton vaihtoehto, silloin maksullisen retken tarjoaminen ei olisi lainvaista, sanoo Lahtinen.

Lahtisen mukaan retket ovat monipuolistaneet oppimisympäristöjä, kun oppilaat ovat päässeet esimerkiksi museoihin ja teattereihin.

– Varmasti tämä linjaus aiheuttaa muutoksia. Toivottavasti myös niissä kunnissa, joissa on heikompi taloustilanne, löydetään ratkaisuja järjestää jatkossakin retkiä.

Myös opetushallitus aikoo päivittää tänä vuonna ohjeistustaan kouluretkistä ja leirikouluista.

– Jonkunnäköinen aikalisä pitää ottaa, emmehän me voi täysin lainvastaisesti toimia, Kimpisen koulun apulaisrehtori Santtu Peltomaa sanoo.

Reissun mahdollinen peruuntuminen harmittaa

Seitsemäsluokkalaiset Tuuli Viuhko ja Aino-Elina Kitinoja eivät ole kertaakaan osallistuneet koulunsa järjestämälle laskettelureissulle.

– Onhan se aika eriarvoista, kun kaikilla ei ole varaa maksaa, Kitinoja pohtii.

Retkisuunnitelmien mahdollinen muuttuminen harmittaa Viuhkoa.

– Viime vuonna en ollut laskettelussa kovin hyvä, enkä osallistunut retkelle. Tänä vuonna olisin halunnut mukaan.

Kaksi tyttöä seisoo koulun aulassa
Seitsemännellä luokalla opiskelvat Tilda Vitikainen ja Iisa Knaapila eivät ole osallistuneet laskettelureissulle.Marika Anttonen / Yle

Niin ikään seitsemännellä luokalla opiskeleva Tilda Vitikainen haluaisi myös päästä laskettelemaan.

– Laskettelen talvisin jonkin verran. En ole aiemmin osallistunut retkelle.

Ratkaisuksi Vitikainen ehdottaa, että retkiä voisi järjestää lähemmäs, jolloin ne eivät maksaisi niin paljoa.

– Tai sitten koulun pitäisi maksaa kaikkien retki.

Iisa Knaapin mielestä maksullisia retkiä ei pitäisi järjestää.

– Onhan se huono juttu, kun kaikilla ei ole rahaa.

Mahdollisuus kokea jotain uutta

Apulaisoikeusasiamiehen linjaus on apulaisrehtori Santtu Peltomaan mukaan harmillinen. Häen mukaansa peruopetuksen maksuttomuus on perustuslaissa mainittu ja sinänsä selvä.

– Perusopetuslaissa on minun mielestä tarkennettu, että maksuttomuus koskee oppimateriaaleja ja työvälineitä. Nämä ovat yksittäisiä tapahtumia ja päiviä, joissa nimenomaan koulu haluaa tarjota mahdollisuuksia päästä kokemaan jotain sellaista, mitä ei muuten välttämättä perheen kanssa pääsisi kokemaan, sanoo Peltomaa.

Tahkon laskettelurinteet
Tahkon laskettelurinteille voidaan lähteä, jos oppilaat keräävät rahaa yhteiseen kassaan.Helmi Nykänen / Yle

Peltosen mukaan yksi vaihtoehto olisi, että koulu maksaa muutamalle oppilaalle retkelle osalistumisen. Lappeenrannan kaupungin vastaavan opetustoimenjohtajan Anu Liljeström ei suosittele sitä, sillä hänen mielestään se eriarvoistaa silti perheitä.

– On aivan selvää, että Kimpisen koulun järjestämä laskettelureissu ei voi apulaisoikeusasiamiehen ohjeistuksen perusteella jatkua siten, että oppilailta kerättäisiin maksuosuus retkestä.

Ainoa mahdollisuus Liljeströmin mukaan on, että oppilaat keräävät yhdessä rahaa ja tuotot kohdennetaan esimerkiksi jollekin tietylle luokalle.

Kouluille muistutus maksuttomuudesta

Opetustoimenjohtaja Anu Liljeström ei osaa sanoa, onko muissa Lappeenrannan kouluissa pyydetty vanhemmilta rahaa koulun järjestämiin tapahtumiin. Hän on kuitenkin muistuttanut kouluja sähköpostilla siitä, että perusopetus on maksutonta.

– Todennäköisesti jonkunlaisia maksullisia tapahtumia on ollut, mutta en osaa sanoa, onko se estänyt joidenkin oppilaiden osallistumisen.

Liljeström ei näe tarpeelliseksi selvittää nyt luokkakohtaisia käytäntöjä.

– Ohjeistus on minusta aivan selvä ja kantelupäätöksen jälkeen siitä on tiedotettu kouluja. Huoltajat eivät ole ottaneet minuun yhteyttä asiaan liittyen. Jos olisivat, silloin varmasti olisi puututtu tilanteeseen.

Voit keskustella aiheesta kello 22 saakka.

Lue seuraavaksi:

Onko jumppasali reilu vaihtoehto, jos ei ole varaa 30 euron lasketteluretkeen? Kantelut koulujen maksullisista teemapäivistä saivat ratkaisun

Koulut ympäri Suomen siirtävät nyt joulujuhliaan pois kirkoista – Rehtori: “Meillä on vähän perinteitä, ja lopuistakin ollaan luopumassa”


Kaupunkipyörien idea rantautui autoihin, joita ei enää tarvitse omistaa: “Auto on ollut miehen mitta”

$
0
0

Auton ovien sähköinen lukitus aukeaa naksahtaen.

Otto Salminen vetää oven auki ja istuu kuskin paikalle ja alkaa hamuilla hanskalokerosta avaimia.

Hetkinen, mikä järjestys tämä nyt on? Eikö avaimien normaalisti kuuluisi olla kuskin kädessä autoon mennessä?

Kyse on Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön Loasin palvelusta, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus vuokrata yhteiskäyttöauto itselleen tunti kerrallaan tai koko päiväksi. Vuokraus toimii kännykkäsovelluksella, joka myös avaa auton ovet sen jälkeen, kun vuokraus on maksettu. Sovellus mahdollistaa sen, että vuokraus tapahtuu itsepalveluperiaatteella, eikä vaadi ketään väliin. Käytännössä auton voi siis vuokrata vaikka keskellä yötä.

— Tämä on kätevää, koska auton saa puhelimella auki, eikä tarvitse hakea avaimia mistään. Olen aiemmin kadehtien katsonut, kun vastaavia palveluita on ollut muissa kaupungeissa, sähkötekniikan opiskelija Otto Salminen sanoo.

Otto Salminen käyttää carshare appia
Otto Salminen ei omista omaa autoa. Isommilla kauppareissuilla ja viikonloppumatkoilla auto olisi kuitenkin kätevä.Kare Lehtonen/Yle

Teekkarivitsit mukana

Aiemmin yhteiskäyttöautoja on ollut opiskelijoiden käytössä muun muassa Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä. Suurin osa kokeiluista on alkanut viimeisen vuoden kuluessa.

Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö Loas on tilannut palvelun paikalliselta Vuokraus Hyypiältä.

— Kyllä tästä on tarkoitus tehdä ihan pysyvää. Me haluamme tarjota opiskelijoille palveluita. Se, että ei tarvitse olla omaa autoa, on ympäristöystävällistä ja opiskelijoiden rahat riittävät paremmin, toiminnanjohtaja Joonas Grönlund Loasilta.

Iso osa Loasin asukkaista on Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston opiskelijoita, minkä vuoksi myös vuokrattavat autot on nimetty teekkarivitsien mukaan.

vuokrattavat autot
Autot ovat saaneet nimensä teekkarivitsien perusteella.Kare Lehtonen/Yle

Teekkarien ja kylterien vappulehti Hässin päätoimittajana häärii vuodesta toiseen kuvitteellinen Giorgio Hässi. Hänen kunniakseen myös yksi autoista on nimetty Giorgioksi. Brita ja Brian -autot ovat kaimoja koevastauksissa seikkaileville hahmoille, joita käytetään tarvittaessa esimerkkihenkilöinä. Yhteensä autoja on viisi.

Opiskelijat voivat vuokrata auton omien menojensa ja tarpeittensa mukaan. Sen lisäksi hyötyä toivotaan myös Skinnarilan alueen pysäköintialueille.

— Ympäristöhyötyjen lisäksi, voisimme varata vähemmän tilaa autojen säilytykseen. Nyt alueella on yli 1000 parkkipaikkaa ja kaikille ei välttämättä olisi tarvetta, Grönlund pohtii.

Kavereiden kesken Prisma-rinki

Otto Salminen on ehtinyt kokeilla auton lyhytaikaista vuokraamista muutaman kerran. Autoa on tarvittu arkisiin asioihin, esimerkiksi Prismassa käyntiin.

— Nyt olemme ajaneet kaksin tyttöystävän kanssa, mutta olemme miettineet, että voisi perustaa Skinnarilan Prisma-ringin. Jos neljäkin olisi kyydissä, se olisi saman hintaista kuin bussiliput edestakaisin keskustaan, Salminen pohtii.

Otto Salminen käyttää carshare appia
Auton varaustilanteen näkee kännykkäsovelluksella, joka myös toimii auton avaimena.Kare Lehtonen/Yle

Yhteiskäyttöautossa maksetaan tunti- tai vuorokausitaksa, joka on opiskelijalle huokea. Lisäksi vuokraaja maksaa bensat.

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Salminen ei tarvitse autoa päivittäisessä käytössä. Yliopiston läheisyydestä löytyy useimmiten kaikki tarpeellinen. Auton vuokraaminen onkin Salmiselle ensi sijassa taloudellinen ratkaisu.

— En näe sitä kannattavana, että hankkisin auton ja seisottaisin sitä parkkipaikalla ja ajaisin muutaman kerran kuukaudessa.

Ei ensimmäinen kokeilu

Loasin asukkaiden lisäksi myös tavalliset kaupunkilaiset voivat käyttää yhteiskäyttöautoja, mutta hinta on silloin korkeampi. Reilussa viikossa palvelulla oli heti parikymmentä käyttökokemusta ja vielä enemmän rekisteröityneitä käyttäjiä. Kysyntä alkoi ennen kuin toimintaa oli ehditty markkinoida mitenkään.

— Yllättävän positiivisesti on lähtenyt liikkeelle, kiinnostusta on ollut selvästi, myyntivastaava Timo Nikula Vuokraus Hyypiältä kertoo.

Lappeenrannassa yhteiskäyttöautoilusta on innostuttu ennenkin. LUT-yliopisto kokeili henkilökunnan yhteiskäyttöautoja vuonna 2017. Hybridiauto oli yliopiston henkilökunnan käytettävissä virka-aikana ja vuokrattavissa vapaa-ajalle.

Enää näin ei kuitenkaan ole.

Timo Nikula
Timo Nikula uskoo autojen yhteiskäytön lisääntyvän. Kare Lehtonen/Yle

— Se ei silloin lähtenyt lentoon, eikä ollut valmis markkinoitavaksi. Sitä pitäisi kyllä kehittää, sillä yhteiskäyttö olisi suositeltava malli, kiinteistöjohtaja Tuomo Tamper LUT-yliopistolta kertoo.

Loasin tekemä sopimus on kaksivuotinen. Tarkoitus kuitenkin on, että palvelusta tulee pysyvä ja se jatkuu tulevaisuudessakin. Aika näyttää, onnistuuko kokeilu pitkässä juoksussa edeltäjiään paremmin.

— Yhteiskäyttöauton hyvä puoli on siinä, että saat aina toimivan ja huolletun auton. On ihan selvää, että ihmiset eivät ole olleet yhteiskäyttöautoihin ihan valmiita. Miehen mitta on usein ollut auto, Timo Nikula nauraa.

Myös Lappeenrannan kaupunki tarjoaa yhteiskäyttöautoja. Kaupungin autot ovat sähköautoja ja sellaisen voi vuokrata virka-aikojen ulkopuolella. Aiemmin kaupungilla oli vuokrattavana myös polttoaineella kulkevia autoja, mutta niiden kysyntä ei ollut kummoista. Sen vuoksi toiminta keskittyy nykyisin sähköautoihin, joilla on ollut kohtalaisesti kysyntää.

— Yhteiskäyttöautojen vuokraus kaupunkilaisille oli heti palvelun aloittamisen jälkeen vähäistä, mutta nyt viimeisen puolen vuoden aikana kysyntä on kasvanut jonkin verran, ilmastokoordinaattori Petri Kero Lappeenrannan kaupungilta kertoo.

Pyöriä ja potkulautoja

Eri kulkuneuvojen yhteiskäyttö on lisääntynyt viime vuosina myös muilla osa-alueilla.

Isommissa kaupungeissa kaupunkipyörät ovat olleet jo pidempään osa arkea, mutta esimerkiksi Lappeenrannassa viime kesä oli ensimmäinen kunnollinen kokeilu. Pyörillä tehtiin kesän aikana yli 5000 matkaa. Lappeenrannan kaupungilta voi vuokrata pyörien ja autojen lisäksi myös aurinkosähköllä toimivan veneen.

vuokrattavat autot
Yhteiskäyttöautojen toivotaan vapauttavan tilaa myös kampusalueen parkkipaikoilla. Kare Lehtonen/Yle

Loasin toiminnanjohtaja Joonas Grönlund sanoo, että yliopistokampukselle Skinnarilaan voisi tulla esimerkiksi sähköpyöriä. Myös kaupunkipyörät olivat yliopistolla tuttu näky, sillä niillä oli kesällä mystinen voima siirtyä keskustasta yliopiston maisemiin.

Yksi on kuitenkin varmaa.

— Sähköpotkulautoja tänne ei tule. Niissä on liian suuri loukkaantumisriski, Grönlund toteaa tiukasti.

Millaisissa tilanteissa koulu voi pyytää rahaa vanhemmilta? 9 faktaa koulujen maksullisista retkistä

$
0
0

Ylen uutinen koulujen maksullisesta toiminnasta on kirvoittanut vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Keskiviikkona julkaistussa jutussa kerrottiin, että apulaisoikeusasiamiehelle on tullut viime vuoden aikana useita kanteluita koulujen maksullisesta toiminnasta.

Apulaisoikeusasiamies totesi lokakuussa tekemissään ratkaisuissa, että perusopetuksen maksuttomuus on yksiselitteinen.

Vanhemmilta ei saa pyytää rahaa yksittäisen oppilaan retkeä varten. Rahaa voi kuitenkin kerätä, jos rahat käytetään esimerkiksi kaikkien luokan oppilaiden hyväksi.

Olennaista vapaaehtoisuus ja yhdenvertaisuus

Opetushallitus aikoo päivittää ohjeistustaan koulun retkien ja leirikoulujen maksuttomuudesta. Opetushallituksen lakimies Laura Francke vastasi kysymyksiin koulujen maksullisesta toiminnasta.

1. Millaisissa tilanteissa koulut voivat pyytää rahaa vanhemmilta?

Koulut voivat kerätä rahoja retkiin ja leirikouluihin. Keräykseen osallistumisen tulee olla vapaaehtoista lapsille ja huoltajille. Kerättävät rahat tulee käyttää kaikkien lasten osallistumiseen riippumatta siitä, onko lapsi tai huoltaja osallistunut varojen keräämiseen. Rahoja ei voi siis korvamerkitä tietylle oppilaalle.

Koulut voivat myös päättää, että retkiä ei tehdä ollenkaan eikä niihin kerätä rahaa.

Kolmas vaihtoehto on, että koulut järjestävät maksuttomia retkiä.

2. Miten Opetushallitus suhtautuu luokkaretkirahaston kartuttamiseen esimerkiksi siten, että vanhemmat maksavat luokan tilille 10 euroa tai 20 euroa kuussa?

Rahan keräämisen pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Periaatteessa rahaa voi kerätä muutenkin kuin talkootyötä tekemällä.

3. Saako opettaja kysyä vanhemmilta, ovatko kaikki valmiita sitoutumaan luokkaretkirahaston kartuttamiseen?

Kaiken koulun toiminnan lähtökohtana pitäisi olla maksuttomuus. Koulujen pitää ottaa huomioon maksuttomuuden lisäksi yhdenvertaisuuden periaatteet.

Koulujen käytännöt eivät saa lisätä suoraa tai epäsuoraa epätasa-arvoa. Jos esimerkiksi luokan yhteisessä vanhempainillassa kysytään, suostuvatko kaikki keräämään rahaa, se voi leimata joitakin oppilaita.

4. Mitä jos kahden oppilaan vanhemmat eivät maksa, kuinka silloin toimitaan?

Heitä ei voi silloin velvoittaa maksamaan. Kerätyt rahat tulee kuitenkin käyttää kaikkien oppilaiden hyväksi.

Oppilas kirjoittamassa kirja-arviointia.
Toiminta, joka on osa opetusta ja on kirjattu koulun vuosisuunnitelmaan, tulee olla maksutonta.Kalle Purhonen / Yle

5. Mitä jos lapset sanovat, etteivät halua lähteä maksulliselle reissulle?

Opetuksen järjestäjän on tärkeää laatia etukäteen konkreettiset pelisäännöt luokkaretkille ja leirikoululle ja tiedottaa niistä huoltajia. Oppilaiden ja vanhempien tulee tietää etukäteen, kerätäänkö rahaa johonkin tiettyyn tapahtumaan vai yhteiseen kassaan, jota käytetään kaikkien hyväksi pitkin kouluvuotta.

Toki oppilaat voivat kieltäytyä lähtemästä mukaan reissuun. Muut voivat silloin osallistua, kunhan rahat on kerätty yhteiseen kassaan.

6. Onko hyväksyttävää, että koulu maksaa niiden oppilaiden matkat, joiden vanhemmat eivät pysty maksamaan retkeä?

Huoltajat ja lapset voivat yhdessä kerätä osan retken rahoista ja koulu voi antaa yhteisesti käytettävään kassaan jonkin summan. Yhdessä kerätyistä varoista voidaan maksaa myös esimerkiksi opettajan kulut tai koulu voi maksaa opettajan kulut.

7. Jos liikuntapäivänä on erilaista vaihtoehtoista ohjelmaa, onko sopivaa, että maksuttomien vaihtoehtojen rinnalla on myös maksullinen retkivaihtoehto?

Ei ole. Maksuton ohjelma ei oikeuta järjestämään maksullista retkeä, jonka jokainen yksittäinen oppilas maksaa itse.

8. Miten tulee toimia, jos luokkaretkikassa on jo kartutettu vanhempien maksamana ja osa oppilaista on jättäytynyt retken ulkopuolelle?

Nämä ovat käytännön järjestelyjä, joita opetuksen järjestäjän tulisi miettiä etukäteen. Olennaista on se, onko retki osa koulun toimintaa ja kirjattu vuosisuunnitelmaan. Tällaisen toiminnan tulee olla maksutonta.

Kaikki eivät tietysti aina pääse mukaan, voi tulla jokin yllättävä este. Toki muut voivat silloin lähteä reissuun.

9. Saako koulu perustaa kerhoja, jotka tekevät maksullisia retkiä?

Riippuu siitä, millainen kerho on kyseessä ja onko kerhon toiminta kirjattu koulun vuosisuunnitelmaan. Jos on, toiminnan tulee olla maksutonta.

Koulu ei kuitenkaan voi kiertää maksuttomuutta perustamalla kerhoja. Koulun tiloissa voi jokin muu taho järjestää kerhoja ja silloin niiden toiminta voi olla myös maksullista. Perusopetuslaissa on säädetty aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuista.

Venäjän tulli pysäytti jälleen suomalaisen risteilyaluksen – omistaja ymmällään: "Tässä on vedätyksen makua"

$
0
0

Haminalaisen risteilyalus Charlotten 2,5 vuoden piina ei ota loppuakseen. Alus oli takavarikoituna Viipurissa, josta se lopulta piti saada takaisin Suomeen.

Nyt Venäjän tulli on pysäyttänyt Charlotte-risteilyaluksen Saimaan kanavan Pällin sulun tullitarkastuspisteelle.

– Olemme odottaneet täällä eilisestä kello 19 lähtien. Meidän piti tulla tänne hakemaan leima maasta poistumiseen, Charlotte-aluksen omistaja Jarmo Ahonen kertoo.

Pälli on kanavan ensimmäinen sulku Viipurista lähdettäessä Venäjän puolella. Matkaa Pälliin on Viipurista vain joitakin kilometrejä.

Venäjän tulli on hoitanut Ahosen mukaan asioita verkkaisesti.

– Odottelimme ensin pari tuntia, että tulli tuli paikalle. Sen jälkeen he lähtivät pariksi tunniksi hakemaan tulliselvitys- ja muita papereita Viipurista. Sitten he ilmoittivat, että pitää tehdä jonkinlainen tullitarkastus. Vene on nyt kuvattu kolmeen kertaan, Ahonen kertoo.

Ahonen joutuikin viettämään yön aluksessa asianajajansa kanssa.

Viipurin tullin tiedottaja ei vastannut Ylen puhelinsoittoihin.

Tulli hävisi oikeusjutun

Jupakka sai alkunsa kesäkuussa 2017, kun lappeenrantalaisen Rakuunakillan seurue oli bussimatkalla luovutetun Karjalan alueella. Matkan aikana seurue teki suomalaisaluksella risteilyn Viipurinlahdella.

Risteily lähti Sovetskista eli entisestä Johanneksesta. Matkalla seurue piipahti lähellä saaria, jotka Suomi sodan jälkeen joutui luovuttamaan Neuvostoliitolle. Kohteina olivat muun muassa Teikarsaari ja Suonionsaari.

Reilu viikko risteilyn jälkeen Venäjän viranomaiset takavarikoivat suomalaisyrityksen Charlotte-laivan viipurilaiseen satamaan.

Tämän jälkeen alkoi pitkä oikeudenkäynti.

Venäjän tulli vaati Ahoselta 7 miljoonaa ruplaa eli noin 100 000 euroa niin sanottujen kabotaasisääntöjen rikkomisesta eli luvattoman risteilyliikenteen harjoittamisesta toisen valtion alueella.

Venäläinen oikeus asettui kiistassa kuitenkin Ahosen puolelle.

Ahonen epäileekin, että hidastelun taustalla on tullin häviämä oikeusjuttu.

– He eivät voi myöntää sitä, että minä en ole tehnyt mitään väärin, Ahonen sanoo.

Paperit kunnossa

Nyt Ahosen oli tarkoitus viedä Charlotte-alus pois Venäjältä, kun se oli ollut 2,5 vuotta Viipurissa tullin takavarikossa. Maasta poistumisen piti olla nyt mahdollista.

– Meillä on oikeuden paperit, että me voimme lähteä tämän aluksen kanssa pois maasta, mutta Venäjän tulli ei sitä hyväksy, Ahonen kertoo.

Asiasta uutisoi ensin Suomessa Iltasanomat.

Rehtori ei halua yliopistoonsa mulkeroita – "Jos joku loukkaantuu, se on hänen oma asiansa"

$
0
0

Ei mulkeroille. Näin mainostaa Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT itseään uusille opiskelijoille. Sosiaalisessa mediassa kiertänyt kuva kiteyttää LUTin rehtorin Juha-Matti Saksan mukaan yliopiston ilmapiirin.

– Olin aivan liekeissä kun näin kuvan. Jos pystyy täydellisesti kiteyttämään kahdella sanalla sen, mitä me olemme, niin se oli siinä.

Saksa määrittelee mulkeron asenteen kautta.

– Täydellinen ei-mulkero on ihminen, joka pystyy ratkaisemaan viheliäisiä ongelmia. Mulkero taas on tyyppi, joka näkee pelkästään ongelmia.

Ei mulkeroille graffa
Näin Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto mainostaa itseään.LUT

LUTin opiskeluilmapiiri on Suomen ekonomeille vuonna 2017 tehdyn kyselyn mukaan Suomen paras. Suomen ekonomien vuonna 2017 tekemään kyselyyn vastasi lähes vastavalmistunutta 1 600 ekonomia.

– Täällä on positiivinen pöhinä. Vaikka maailmassa on kaikenlaisia ongelmia, porukka tuntuu ratkaisevan niitä, rehtori Juha-Matti Saksa sanoo.

Värikäs mainonta ei hetkauta

Rehtori Juha-Matti Saksan mukaan Ei mulkeroille -kuva on otettu hyvin vastaan.

– Siitä on tullut pääasiassa positiivista palautetta. Toisaalta jos ilmoittaa ääneen olevansa eri mieltä, silloin ilmoittaa kuuluvansa mulkeroitten joukkoon. Sekin voi hieman hillitä palautteen antamista.

Yliopiston opiskelijat ovat rehtorin kanssa samaa mieltä.

– Minusta se on värikästä ja hyvää viestintää. Nykyisin yliopistoilla on aika kova kilpailu, niin jollain tavalla täytyy erottua. Tämä on aika erottuva muista yliopistoista, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta LTKY:n hallituksen puheenjohtaja Pia Etelävuori sanoo.

Opiskelijat seisovat portailla
Pia Etelävuoren, Aleksi Simolan ja Kuisma Närhen mukaan mulkero on henkilö, joka haluaa muille pahaa ja pyrkii pilaamaan muiden onnistumiset.Kare Lehtonen/Yle

Viidennen vuoden tietotekniikan opiskelija Kuisma Närhi ei yllättynyt kuvasta.

– Onhan LUTilla ollut aina värikkäämpi markkinointi kuin muilla yliopistoilla. Ajattelin, että tämä on vain uusin pitkässä sarjassa.

Opiskelijat eivät ole huolissaan siitä, että joku pahoitaisi mielensä kuvasta.

– Kaikesta voi pahoittaa mielensä, mutta tästä ei ole tarvetta, kuudennen vuoden sähkötekniikan opiskelija Aleksi Simola pohtii.

Rehtori Juha-Matti Saksan mukaan sana mulkero onkin itseasiassa kaunisteltu muoto.

– Alunperin siinä oli paljon rumempi termi.

Opiskeiljoista kilpaillaan

Yliopistojen välillä on Suomen ylioppilaskuntien liiton koulutuspolitiikan asiantuntija Jani Kykkäsen mukaan kova kilpailu opiskelijoista.

– Kilpailua on mielestäni aina ollut, joten se ei ole sinänsä uusi asia. Jollain tavalla pitää houkutella ne parhaat opiskelijat.

Kykkänen uskoo, että kaikki yliopistot haluavat parhaat opiskelijat.

– Ajatellaan, että he valmistuvat sutjakkaasti ja tuottavat hyviä tuloksia. Heillä on myös todennäköisesti edellytykset jatkaa tutkijan työhön.

Kykkänen ei hätkähdä LUTin räväkkää mainosta.

– Yliopiston tuntien sen perinne on tehdä aika räväkkää mainontaa. Yliopistot tekevät brändityötä, joten niiden pitää kiinnittää huomiota ja kertoa mitä kaikkea huippuja asioita siellä on.

Juha-Matti Saksa kahvilla
"Aina joku loukkaantuu jostain. Jos lähtee siitä, että kaikki on tasaista ja tavallista, ei tapahdu mitään", rehtori Juha-Matti Saksa sanoo.Kare Lehtonen/Yle

LUTin rehtorin Juha-Matti Saksan mielestä yliopistot ympäri maailmaa ovat hyvin konservatiivisia.

– Perinteisesti yliopistot ovat aika varovaisia siinä, mitä voi sanoa. Yliopistoissa tehdään tiedettä ja tiede perustuu sellasten asioiden tekemisiin, mitä ei ole olemassa tai mikä on mahdotonta. On monenlaisia tyylejä, miten siitä viestitään ulospäin.

Saksa luottaa siihen, että LUT:issa osataan tehdä myös jatkossa hyvää viestintää.

– Meidän rohkeus ei synny ulkopuolelta, että joku tulee kertomaan mitä me olemme.

Voit säästää satoja euroja, kun pysäytät autosi sekunniksi – joka kolmas kuski pitää STOP-merkkiä pilkkanaan

$
0
0

Pakollinen pysäyttäminen eli STOP-merkki on niin tuttu, että pienikin lapsi tuntee sen. Näin uskoo ainakin Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

– Jotenkin olettaisi, että aikuisetkin ymmärtävät, mitä se tarkoittaa, pohtii Heiskanen.

Liikenneturva tutki hiljattain, miten hanakasti autoilijat noudattavat pakollinen pysähtyminen -merkkiä. Siinä Liikenneturvan liikennelaskijat tarkkailivat eri puolilla Suomea risteyksiä, joissa on STOP-merkki.

Havaintoaikana STOP-merkin ohi ajoi liki 4 500 henkilöautoa. Niistä 29 prosenttia eli noin joka kolmas ajoi risteyksen ohi pysähtymättä.

Suuri vaara

Ylikonstaapeli Pertti Karvonen on kollegoineen saapunut valvomaan liikennettä Lappeenrannan keskustan tuntumaan Kivenkadun ja Lentäjäntien risteykseen.

– Punainen Toyota. Jätti pysähtymättä, kertoo Karvonen radiopuhelimellaan sadan metrin päässä olevalle kollegalleen.

STOP-merkki eli pakollinen pysähtyminen
Tässä risteyksessä näkyvyys oikealle on olematon.Petri Kivimäki/Yle

Puolen tunnin havaintoaika tukee hyvin Liikenneturvan tutkimusta. Noin joka kolmas ajaa tässäkin risteyksessä vauhdikkaasti risteyksen läpi, vaikka STOP-merkki velvoittaa pysähtymään.

– Kymmenestä autosta kolme jättää pysähtymättä. Se on tosi huono luku, kun kaikkien pitäisi pysähtyä, huokaa Karvonen.

Tässä risteyksessä näkyvyys erityisesti oikealle on lähes olematon. Siksi risteykseen on laitettu STOP-merkki kertomaan pakollisesta pysähtymisestä.

– Tuohon pylvääseen on laitettu kaikki mahdolliset merkit, että autoilijat osaisivat varoa. Sen lisäksi tiehen on maalattu pysäytysviiva. Siitä huolimatta aika moni autoilija jättää pysähtymättä.

STOP-merkki eli pakollinen pysähtyminen
STOP-merkin yläpuolella on suojatien merkki. Merkin alapuolella puolestaan lisäkilvellä varoitusmerkki polkupyöristä.Petri Kivimäki/Yle

Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä saapuu risteävän tien nurkalla olevan rakennuksen takaa tiuhaan tahtiin. Jos auto ei risteykseen pysähdy, on törmäämisen vaara suuri.

– Tässä on erittäin huono näkyvyys. Ainoa mahdollisuus nähdä pyöräilijät ja kävelijät on, että autoilija pysähtyy.

Karvonen tarkentaa, että pelkkä pysähtyminen ei riitä.

– Pysähtyminen on vain yksi osa suoritusta. Autoilijan pitää tehdä havainto, ettei oikealta tai vasemmalta ole tulossa ketään. Pään pitää kääntyä, sanoo Karvonen.

Pysäytysviivan kohdalla

Pakollinen pysähtyminen koskee kaikkia ajoradalla liikkuvia kulkuneuvoja. Autoilijoiden lisäksi siis myös esimerkiksi polkupyöräilijöiden ja mopoilijoiden on noudatettava STOP-merkkiä.

Varsinaisesti missään ei ole määrätty, kuinka kauan auton tulee olla pysähdyksissä. Riittää, että on pysähtynyt ja on ainakin hetken liikkumatta.

Lähes aina STOP-merkin yhteydessä tiehen on maalattu myös pysäytysviiva, jota ennen pysähtymisen on viimeistään tapahduttava. Tieliikenneasetuksen mukaan STOP-merkillä itse asiassa osoitetaan, että risteykseen tai tielle tuleva ajoneuvo on pysäytettävä pysäytysviivan kohdalle.

Maalattu pysäytysviiva asvaltissa
Viimeistään pysäytysviivan kohdalla on pysähdyttävä, jos risteyksessä on STOP-merkki. Petri Kivimäki/Yle

Jos pysäytysviivaa ei ole, on kulkuneuvo pysäytettävä välittömästi ennen risteävää tietä sellaiseen kohtaan, josta on mahdollisimman hyvä näkemä risteävälle tielle.

Ylikonstaapeli Raimo Väisänen Kaakkois-Suomen poliisista korostaakin näkemäaluetta eli sitä, mitä kulkuneuvon kuljettaja näkee. Jos näkemäalue on huono, silloin on ehdottomasti pysähdyttävä jo STOP-merkin kohdalle.

Toisinaan pysäytysviiva on vasta STOP-merkin jälkeen ja välissä voi olla suojatie. Silloin kuljettajan on muistettava ensin antaa tietä suojatiellä meneville. Jos näkemäalue on hyvä ja näkee, ettei suojatielle ole tulossa ketään, voi suojatien ohi ajaa pysähtymättä.

Pysähtyä täytyy vasta suojatien jälkeen tulevalle pysäytysviivalle. Kahta kertaa ei siis välttämättä tarvitse pysähtyä.

– Toki saa pysähtyä sekä STOP-merkin että pysäytysviivan kohdalla, sanoo Väisänen.

Pertti Karvonen muistuttaa, että jokaisen auton on pysähdyttävä erikseen. Jos jonossa on kaksi autoa peräkkäin, ei siis riitä, että pysähtyy edellä olevan auton kanssa samaan aikaan.

STOP-merkki eli pakollinen pysähtyminen -merkki takaapäin kuvattuna
Kaikkien autojen on pysähdyttävä erikseen ennen pakollinen pysähtyminen -merkkiä. Petri Kivimäki/Yle

Jokaisen autoilijan tulee tehdä havainto turvallisesta liikkumisesta risteykseen.

– Jos esimerkiksi tässä risteyksessä pysähtyy viisi tai kymmenen metriä aikaisemmin, ei pysty näkemään oikealta tulevaa liikennettä tuon vieressä olevan rakennuksen takia.

Kunnon sakot

Pakollinen pysähtyminen -merkkejä on laitettu risteyksiin, jotka on todettu vaarallisiksi. Niissä onnettomuuden vaara on suuri, jos autoilija ei pysähdy ja katso ympärilleen.

Siksi rikkeestä on määrätty annettavaksi sakkorangaistus. Rikesakolla ei selviä.

– Siitä tulee aina päiväsakkoja, kertoo ylikonstaapeli Pertti Karvonen.

Poliisi myös arvioi rikkeen vakavuutta.

– Jos tulee kovalla nopeudella ja pää ei käänny, on sakko suurempi. Jos hiljentää, pääsee vähän halvemmalla. Yleensä saa yhdeksän päiväsakkoa, kertoo Karvonen.

Tavanomainen sakko Karvosen kokemuksella on 9 x 40 euroa eli 360 euroa.

– Sen verran säästää, kun pysähtyy sekunniksi, sanoo Karvonen.

Karvosen esimerkissä ihmisen nettopalkka eli käteen verojen jälkeen jäävät tulot ovat 2 700 euroa kuukaudessa. Oman sakkosi määrän voit laskea poliisin sakkolaskurista.

Jos STOP-merkin ohi pysähtymättä ajanut aiheuttaa onnettomuuden, nousevat kustannukset ja onnettomuuden aiheuttamat kärsimykset mahdollisesti niin isoiksi, ettei niitä voi rahalla edes korvata.

Ylikonstaapeli Pertti Karvosen kokemuksen mukaan ihmiset kuitenkin yleensä oppivat yhdestä sakosta.

– Ihmiset ovat usein ajatuksissaan, eivätkä huomaa STOP-merkkiä. Toisinaan ihmiset ovat mielestään pysähtyneet. Siksi meillä usein on videokamera, jolla tilanne tallennetaan ja voidaan näyttää kuljettajalle.

STOP-merkki eli pakollinen pysähtyminen
Jos pysäytysviivaa ei ole, tulee pysähtyä välittömästi sellaiseen kohtaan, josta on mahdollisimman hyvä näkyvyys risteävälle tielle.Petri Kivimäki/Yle

Merkillä syynsä

Pakollinen pysähtyminen -liikennemerkin viesti on ehdoton. Sen tarkoitus on taata kaikille liikkujille turvallinen matka. Noin 35 prosenttia ihmisistä on Liikenneturvan kyselyn mukaan joutunut vaaratilanteeseen, kun toinen autoilija on ajanut STOP-merkin ohi pysähtymättä.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen ihmetteleekin autoilijoita, jotka jättävät pysähtymättä.

– Ihmiset kokevat, että jos näkymä on hyvä, ei tarvitse pysähtyä. Olen kuullut sellaisenkin selityksen, että oli niin liukasta ja siksi ei uskaltanut pysähtyä. Monesti näkee myös sitä, että melkein pysähtyy.

Heiskasen mielestä tiellä kulkevien pitäisi muistaa, että STOP-merkit ovat paikoillaan hyvästä syystä.

– Ne ovat paikkoina sellaisia, joissa kannattaa pysäyttää auto ja tarkkailla muuta liikennettä.

STOP-merkki eli pakollinen pysähtyminen
Tässä risteyksessä pieni tie tulee maantielle, jossa nopeudet ovat suuria. Petri Kivimäki/Yle
Viewing all 18036 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>