Lappeenrannan kaupunginvaltuutetut jättivät tänään taakseen hämärän valtuustosalin ja riensivät kohti kesälaitumia iltapäivällä pidetyn valtuuston kokouksen jälkeen. Kevään viimeisessä kokouksessa esillä olivat muun muassa vuoden 2014 tilinpäätös, tilintarkastuskertomus sekä henkilöstökertomus.
Lappeenrannan kaupungin henkilöstölle tehdyn kyselyn mukaan henkilöstö on pääosin tyytyväinen työnantajaansa, mutta hyvästä keskiarvosta huolimatta kaikkien osalta tulokset eivät olleet yhtä hyviä. Lappeenrannan kaupungin säästökurilla on ollut tuntuvia vaikutuksia myös kaupungin henkilöstöön.
Vaikka viime vuosi menikin kaupungin talouden osalta ilman suurempia karikoita, on Lappeenranta yhä liian velkainen kunta. Lappeenrannan Energian osalta viime vuosi sujui hyvin. Eniten pyyhkeitä valtuutetuilta sai Lappeenrannan kaupunginteatteri, jonka katsojamäärät jäivät katastrofaalisen pieniksi.
Museon kokoelmat ja henkilöstö yhä homeen keskellä
Monet valtuutetut kantoivat huolta kaupungin henkilöstön jaksamisesta muutosten ja säästöpaineiden keskellä. Eniten puheenvuoroissa esiin nousi kuitenkin Etelä-Karjalan museon kokoelmatilojen henkilökunta, joka työskentelee museokokoelmien parissa. Heidän työtilansa ovat homeitiöiden pilaamia, jossa he saavat työskennellä suojavarustukseen pukeutuneena vain pari tuntia kerrallaan. Myös museon esineille on aiheutunut haittaa.
SDP huolissaan palveluista
Kokouksessa jokaisen valtuustoryhmän puheenjohtaja piti oman puheenvuoronsa. SDP:n Päivi Kukkonen kiitteli kaupunkia hyvästä taloudenpidosta, mutta ilmaisi samaan hengenvetoon huolensa palveluiden mahdollisesta heikentymisestä.
– Etenkään Eksoten palveluita ei saa heikentää, Kukkonen totesi.
Kukkonen myös sanoi, että kaupungin pitää pyrkiä kasvattamaan asukasmääräänsä vetovoimaisuuden avulla, mitä kautta myös verotulot voisivat lisääntyä.
Kokoomus haluaa lisätä uusiutuvaa energiaa
Kokoomuksen Joonas Grönlund sanoi puheenvuorossaan, että kaupungin täytyy vähentää omistamiensa kiinteistöjen määrä ja lisätä tilojen yhteiskäyttöä. Grönlund iloitsi kaupungin keskustan kehittymisestä kauppakeskus Ison-Kristiinan ja rakenteilla olevan City-korttelin myötä.
– Kaupunkiin on avautunut lyhyen ajan sisällä myös paljon uusia kahviloita ja ravintoloita, Grönlund riemuitsi.
Grönlund sanoi, että kaupungin tulee jatkossa lisätä uusiutuvan energian käyttöä, vaikka se onkin hetkellisesti tuntuva investointi, niin uusiutuvan energian käyttö tuo säästöjä pitkällä aikavälillä ja säästää myös ympäristöä.
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Joonas Grönlund myös peräänkuulutti kaupungin rakennusten talotekniikan nykyaikaistamista.
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouni Kemppi kiitteli puheenvuorossa toivottuja tuloksia tuonutta kaupungin säästöohjelmaa. Heti perään hän kuitenkin muistutti, että myös jatkossa talous tulee olemaan haasteellinen. Kemppi huomautti, että matalat lainojen korot ovat helpottaneet talousahdinkoa, mutta tämän varaan ei jatkossa voi laskea.
– Kiinteistöjen korjauksista tulee kuluja, koulujen ja päiväkotien tulee olla etusijalla, Kemppi painotti.
Hän myös toivoi, että Ikea vahvistaisi päätöksen liikkeen rakentamisesta Lappeenrantaan.
Perussuomalaiset loi painetta teatterille
Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilpo Heltimoinen muistutti, ettei kaupungin taloustilanne ole ruusuinen.
Lappeenrannassa täytyy tehdä rakenteellisia muutoksia, ettei kaupunki ajaudu kriisikunnaksi, Heltimoinen sanoi.
Heltimoinen ilmaisi tyytymättömyytensä Lappeenrannan kaupunginteatterin katsojalukuihin. Samaan asiaan ottivat kantaa myös monet muut valtuutetut puheenvuoroissaan todeten, että teatterin katsojaluvut olivat viime kaudella paljon alhaisemmat kuin monen pikkukaupungin teatterin.
Heltimoinen painotti, että nyt kun teatteriin on tehty mittavia satsauksia ja se saa uudet tilat kaupungin paraatipaikalle, on menon muututtava. Useat valtuutetuista loivatkin painetta ja toiveita elokuussa työnsä aloittavan uuden teatterinjohtajan Timo Sokuran harteille.
Myös perussuomalaisten ryhmänjohtaja nosti esiin museon kokoelmatilojen ala-arvoisen kunnon.
– Työntekijöille on taattava kunnon työtilat, Heltimoinen vetosi.
Myö-ryhmän Leena Kohvakka-Turja kiitteli puheenvuoronsa aluksi hyvästä tilinpäätöksestä. Hän kuitenkin muistutti, että kaupunkilaiset ja kaupungin työntekijät ovat olleet lujilla kaupungin tekemien säästöjen ja leikkausten vuoksi.
Hän huomautti, että vaikka kaupungin työntekijöiden työtyytyväisyyttä mitanneessa kyselyssä saatiin hyvä keskiarvo, oli hajontaa paljon, eivätkä kaikki voi työssään yhtä hyvin.
Vihreät vaati kaupunkirakenteen tiivistämistä
Vihreiden valtuustoryhmää luotsaava Virpi Junttila sanoi, että muutos johdettiin kaupungin henkilöstön keskuudessa hyvin ja henkilökunta otettiin huomioon. Junttila huomautti, ettei kaupungin henkilöstöä kuitenkaan tule vähentää niin, että tilalle ostetaan ulkopuolisia konsulttipalveluita.
Junttila muistutti, että kaupungin kiinteistöistä tulee huolehtia. Ja vaikka kaupungin kiinteistöjen vuokria on nostettu, ei tämä saa ajaa vuokralaisia ahdinkoon.
– Kaupungin kiinteistöjen vuokrat eivät saa nousta vapaita markkinoita korkeammiksi, tämä ei ole tarkoituksenmukaista, Junttila huomautti.
Vihreiden Junttila näpäytti, että Lappeenrannan tavoitteet ovat yhä liian maaseutumaisia, mikä on johtanut siihen, että kerrostaloasuminen on kaupungissa erittäin kallista. Hän peräänkuulutti tiiviimpää kaupunkirakentamista ja kerrostalojen kaavoittamista uusille tonteille, jotta kaupungin rakennetta saadaan tiivistettyä.
– Tiiviissä kaupunkirakenteessa on edullisempaa ylläpitää esimerkiksi tieverkkoa ja se on myös luonnolle parempi vaihtoehto, Junttila huomautti.
Kristillisdemokraattien Juha Rantalainen painotti rakennusten terveellisyyden ja turvallisuuden tärkeyttä. Rantalainen myös vaati kiireesti rakennusvalvonnan resurssien lisäämistä. Hän myös kantoi huolensa kekoon kaupungin henkilöstön jaksamisen ja työkyvyn säilymisen osalta.
Kevään viimeisessä kokouksessa kuultiin myös kutsu kesäiseen rantasaunaan, kehotettiin kuuntelemaan linnun laulua ja toivoteltiin hyvää kesää.