Suomen ja Venäjän välinen rajaliikenne saattaa jatkossa kulkea myös Parikkalan rajanylityspaikan kautta. Venäjän hallitus on käsitellyt Parikkalan rajanylityspaikan avaamista ja esittää Syväoron rajanylityspaikan avaamista myös henkilöliikenteelle.
– Venäjän hallitus on 13. toukokuuta tehnyt päätöksen esittää Suomelle Parikkalan Syväoron rajanylityspaikan avaamista kansainväliselle henkilöliikenteelle tai siihen liittyvien neuvotteluiden aloittamista Suomen kanssa, Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen sanoo.
Huuskosen mukaan Venäjän kannanotto merkitsee sitä, että kaikki kaavoitukselliset ja yritystoimintaan liittyvät hankkeet saavat uutta pontta. Myös Euroopan Unionin rahoituksen Huuskonen näkee nyt todennäköisenä.
Parikkalassa toivotaan Huuskosen mukaan myös, että valtion tulevissa budjeteissa varataan rajaviranomaisille riittävät resurssit.
– Tämä on vasta alkua, mutta nämä toimenpiteet kestävät useamman vuoden. Toiveissa on, että kansainvälinen liikenne saadaan avattua vuosikymmenen loppuun mennessä, Huuskonen sanoo.
Parikkalan Syväoron rajanylityspaikan avaaminen henkilöliikenteelle on ollut esillä jo pitkään. Esimerkiksi Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot ajavat Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämistä voimakkaasti.
Rajanylittäjien määrä Suomen ja Venäjän raja-asemilla on viime vuosina kuitenkin vähentynyt ja samalla myös uuden henkilöliikenteen rajanylityspaikan tarve on pienentynyt.
Ulkoministeriölle yllätys
Suomen ulkoministeriölle Venäjän päätös ottaa kantaa Parikkalan rajanylityspaikkaan tulee yllätyksenä.
– Minun tiedossani ei ole mitään viranomaistapaamista missä asiaa olisi käsitelty, toteaa ulkoasiainsihteeri Anu Apo.
Helmikuussa sisäministeriön työryhmä julkisti Parikkalan rajanylityspaikkaa koskevan raportin helmikuussa. Raportti ei luvannut Parikkalan rajanylityspaikalle mitään konkreettista. Tuolloinen sisäministeri Päivi Räsänen asetti avaamisen ehdoksi henkilöliikenteen kasvamisen.
– Uuteen rajanylityspaikkaan tulee investoida sitten, kun sitä tarvitaan rajaliikenteen tarpeisiin. Tämä edellyttää itäliikenteen voimakasta kasvua, sisäministeri Päivi Räsänen ilmoitti lehdistötiedotteessa helmikuussa.
Rajavartiosto ei ole lämmennyt
Suomen ja Venäjän rajalla vilkkain rajaliikenne virtaa Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikkojen läpi. Rajavartiosto ei kuitenkaan ole toistaiseksi lämmennyt uuden rajanylityspaikan avaamiselle henkilöliikenteelle.
Syynä ovat uuden rajanylityspaikan kustannukset ja olemassa olevien rajanylityspaikkojen laajentamistarpeet.
Korjattu 28.5. 2015 klo 15:35: Lisätty linkki alkuperäiseen päätöstekstiin.