Pikku pakkanen paukkuu ja aurinko hädin tuskin pilkistää horisontin takaa, mutta Lappeenrannan teknillisen yliopiston aurinkovoimala jauhaa sähköä.
- Tälläkin hetkellä jokainen invertteri tuottaa sähköä. Esimerkiksi viime lauantaina koko voimalasta saatiin 11 kilowattituntia sähköä, kertoo yliopiston tutkijatohtori Antti Kosonen.
11 kilowattitunnilla ei vielä sähköistetä joulukuun pimeydessä kylpevää Skinnarilan kampusaluetta. Mutta koko vuoden aikana yliopiston tällä hetkellä 636 paneelista koostuva aurinkovoimala tuottaa sähköä noin 140 megawattitunnin verran, mikä riittäisi seitsemän sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikäyttöön. Lappeenrannan teknillinen yliopisto ilmoittaa tuottavansa jo 3-5 prosenttia käyttämästään sähköstä aurinko- ja tuulivoimalla.
Viimeisin uusiutuvaa energiaa tuottava rakennelma on yliopiston uusi autokatos, jonka katto on koko pinta-alaltaan 204 paneelin peitossa.
Sähköä tuottava julkisivumateriaali
Lappeenrannan yliopiston paneeleista suurin osa on valmistettu Kiinassa, mutta joukossa on myös suomalaisia paneeleja. Keväällä paneeleja asennetaan lisää noin sata kappaletta, tällä kertaa yliopiston uuden rakennuksen seinään.
- Näin halutaan demonstroida vaihtoehtoja mihin paneeleita voidaan asentaa, Kosonen selventää.
Aurinkopaneelit ovat nykyisin massatuotantotavaraa ja niiden hinnat laskevat jatkuvasti.
- Julkisivuelementtinä paneeli maksaa noin sata euroa per neliömetri. Arvelisin, että 10 vuotta sitten hinta olisi ollut viisinkertainen, Kosonen laskee.
Hinnan laskun myötä paneeleista tulee yhä houkuttelevampi päällystemateriaali.
- Kun Suomeen rakennetaan paljon autokatoksia, niin mikseivät ne voisi maksaa itseään takiasin tuottamalla sähköä? Suomessa on paljon ostoskeskuksia, joiden sähkönkulutus on iso päivällä samalla kun paistaa aurinko. Miksei samalla hyödynnettäisi sitä tasakaton pinta-alaa sähköntuotantoon, kysyy yliopiston Green Campus -hankkeen projektipäällikkö Marko Kasurinen.
Aurinko paistaa pohjolassakin
Aurinkopaneelit ovat suhteellisen hyödyttömiä talvella. Valoa on niukasti ja paistaa niin loivasta kulmasta, että täysiä tehoja paneeleista ei saada kirkkainakaan päivinä. Lisäksi jo pieni lumikerros estää paneelin toimimisen.
Sen sijaan kesällä valosta ei ole puutetta. Suomessa koko vuoden valomäärä ei loppujen lopuksi ole sen pienempi kuin Euroopan aurinkovoiman mahtimaassa Saksassa.
- Päivän pituushan on kuitenkin keskimäärin se 12 tuntia. Kesällä saadaan tuotantoa jopa 18 tuntia päivässä, tutkijatohtori Kosonen kertoo.
Aurinkovoimaa rakentamalla Lappeenrannan teknillinen yliopisto haluaa kirkastaa brändiään tulevaisuuden teknologiaa tutkivana ja suosivana korkeakouluna.
- Yliopistona ei voida jäädä Skinnarilan niemen perukoille puuhailemaan niitä mitä on puuhailtu viimeiset 30 vuotta. Pitää katsoa tulevaisuuteen. Tämä on semmoinen asia mikä meidän mielestä Suomessa tulee lisääntymään seuraavan 20 vuoden aikana huomattavasti, uskoo Kasurinen.