Uudet vaalipiirit pääsevät ensimmäisen kerran testiin reilun vuoden kuluttua käytävissä eduskuntavaaleissa. Laajalle levittäytyvä Kaakkois-Suomen vaalipiiri ulottuu rannikolta aina syvälle sisämaahan. Tämä vaikuttaa vaalityöhön.
– Tietenkin sitten se tarkoittaa lisää euroja. Jos edes jonkin verran markkinointia tekee kolmen maakunnan alueella, sanoo SDP:n kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero.
– Ei tämä välttämättä demokratiaa eteenpäin vie, kun ehdokkaita on vähemmän. Yhä useampi varmasti katsoo asiaa taloudellisesta näkökulmasta, että pystyykö lähtemään ehdolle, arvelee keskustan kansanedustaja Jari Leppä Pertunmaalta.
Eteenkin ensikertalaisille läpipääsy on entistä vaikeampaa. Rahan lisäksi kiertäminen koko alueella haukkaa rutkasti enemmän aikaa.
– Kyllä siellä on pakko näyttäytyä jos meinaa ääniä kerätä. Se ratkaiseva äänimäärä on kerättävä sieltä muualta, että kyllä se on vaan kierrettävä, perustelee perussuomalaisten kansanedustaja Jari Lindström Kouvolasta.
– Päivän selvää on, että kansanedustajan työssä ja työn menestykselliseksi hoitamiseksi pitää tuntea alueita, alueen ihmisiä ja erityisiä olosuhteita, korostaa lappeenrantalainen kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra.
Uusi vaalipiirijako muuttaa vaalitulosta
Uusi vaalipiirijako on tulevissa vaaleissa käytössä myös Savo-Karjalan vaalipiirissä. Uudet jaot tulevat vaikuttamaan valtakunnalliseen vaalitulokseen. Joidenkin kansanedustajien arvioiden mukaan ainakin Kaakkois-Suomessa tehty toimenpide heikentää demareita ja vahvistaa vihreitä.
– Me olemme nyt sitten koekaniineja tässä ja vuoden 2015 vaaleissa nähdään sitten kuinka käy, pohtii Jukka Kopra (kok.).
Joidenkin Yle Uutisten kyselyyn vastanneen kansanedustajan mukaan vaalipiiriuudistus olisi pitänyt toteuttaa kerralla koko Suomeen. Osa pitää sitä jopa huonona ja hätäisenä.
– Toisekseen meidän ääntä ei kuultu tarpeeksi. Meidän alueen (Kymen vaalipiiri) suunta ei välttämättä olisi ollut tuo Etelä-Savo vaan mieluummin täällä etelämmässä, kritisoi Jari Lindström (ps.).
– Kyllähän se katkaisee vaalipiirimielessä edunvalvonnan siltä yhteistyöltä, jota meillä on ollut Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kanssa. Tätä en kyllä pidä hyvänä, tuumii Jari Leppä (kesk.)
Uudistuksessa Itä-Suomen vaalipiirien laskennallinen äänikynnys madaltuu ja puolueiden väliset erot tasoittuvat.
– Jos ei puolueella ole kannatusta, niin ei se myöskään saa ehdokkaita läpi oli sitten asetelmat mitkä tahansa, lataa Jari Leppä (kesk.) Pertunmaalta.