Etelä-Suomen aluehallintovirasto on joutunut puuttumaan poliisien ylikuormitukseen useilla poliisilaitoksilla. Kahden vuoden aikana tehdyn valvonnan aikana huomattiin, että työmäärän lisääntyminen kuormittaa poliiseja henkisesti ja aiheuttaa pahimmillaan sairauspoissaoloja.
Toisaalta joissain yksiköissä työntekijät eivät uskaltaneet jäädä kipeänä kotiin, koska sen pelättiin lisäävän muiden kuormitusta.
– Tässä on suuri riski siihen, että puolikuntoisena töitä tekevät työntekijät kuormittuvat entisestään ja jäävät lopulta pitkille sairauslomille, työsuojelutarkastaja Peetu Santalahti Etelä-Suomen aluehallintovirastosta toteaa.
Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee huolehtia, ettei haitallinen kuormitus vaaranna työntekijöiden terveyttä.
Valvonta kohdistui Poliisihallitukseen sekä poliisiasemiin pääkaupunkiseudulla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa. Avi antoi pääkaupunkiseudulla toimiville poliisin yksiköille psykososiaalisen kuormituksen hallinnasta yhteensä seitsemän kehotustapuuttua tilanteseen. Kehotusten noudattamista seurataan jälkivalvonnalla.
Lisäksi Avi antoi yhteensä 15 toimintaohjetta, jotka ovat kehotusta lievempiä toimia.
Rikostutkintaan vaikea saada työntekijöitä
Rikosylikomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että rikostorjunnan vaatimukset ovat viime vuosina kasvaneet.
– Esimerkiksi kuulustelujen videointi on lisääntynyt. Vastaavat työvaiheet lisäävät poliisien työmäärää ja hidastavat tutkinnan etenemistä. Myös rikosten kansainvälistyminen lisää tutkijoiden työmäärää, kun laajemman rikoksen tutkintaan kuluu enemmän aikaa.
Kaakkois-Suomessa rikostorjunnan puolella työskentelee noin 200 henkilöä. Rikostutkinnan työntekijöiden määrä on jonkin verran vähentynyt, kun ihmisiä on siirtynyt muihin tehtäviin tai muihin yksiköihin.
– Työntekijöiden vaihtuvuus lisää töitä, sillä lähteneen poliisin avoimet tapaukset siirtyvät uudelle työntekijälle, joka joutuu perehtymään tapauksiin. Yksittäiseen juttuun käytetty aika lisääntyy, Junkkari kertoo.
Myös vakituisiin virkoihin on vaikea saada työntekijöitä, sillä valmistuneita poliiseja on vaikea houkutella pikkupaikkakunnille töihin.
Varsinkin kesäaikaan poliisiasemilla on Junkkarin mukaan vaikeuksia saada perusarki pyörimään. Esimerkiksi lomat kuormittavat rikostutkijoita entisestään, sillä kesälomien tuuraajia on hankalaa saada.
Tutkintasektorit yhdistyvät
Tilannetta pyritään korjaamaan Kaakkois-Suomessa muuttamalla poliisin organisaatiota joustavammaksi.
– Aikaisemmin meillä on ollut kaksi eri tutkinnan sektoria, joissa työntekijöitä on siirrelty edestakaisin. Loppuvuodesta meille tulee yksi tutkintasektori ja sen sisällä pystytään sitten helpommin ja suoraviivaisemmin siirtäämään työntekijöitä kulloisenkin tarpeen mukaan, rikosylikomisario Juha Junkkari sanoo.
Varsinaisten tutkintaryhmien työrauha on pyritty turvaamaan perustamalla esikäsittelyryhmiä.
– Kaikki tutkittavat rikokset menevät ensin esikäsittelyryhmään, jossa tehdään esiselvittely. Jotkut tapaukset voidaan ohjata sovitteluun ja joissain tapaukissa esitutkinta voidaan syyttäjän kanssa käydyn keskustelun jälkeen päättää.
Esiselvittelyjen ansiosta varsinaisiin tutkintaryhmiin on mennyt vähemmän tapauksia käsiteltäväksi.
Kaakkois-Suomen tilanteesta uutisoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.