Lappeenrannan lentoasema herää eloon talven hiljaisina kuukausina kolmena päivänä viikossa, kun irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair kuljettaa matkustajia Saimaan rannalta Italiaan ja Saksaan. Käynnissä ovat yt-neuvottelut, joiden tuloksena kentän aukioloajat supistunevat rajusti.
Finavian ylläpitämänä kentän tulevaisuus ei herätä maakunnassa luottamusta.
Hallitus käsittelee maaliskuun kehysriihessä kotimaan lentoasemien tulevaisuutta. Esillä on Lappeenrannan lentokentän ylläpidon siirtäminen maakuntaliiton ja kuntien perustamalle yleishyödylliselle säätiölle.
– Varmasti kaupunki, maakuntaliitto ja Saimaan alueen kunnat voisivat olla mukana, kertoo Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen.
Ensimmäinen Finaviasta irtautuva kenttä.
Finavian ulkopuolisia lentoasemia toimii Suomessa tällä hetkellä kaksi, kaupungin omistama lentoasema Mikkelissä ja säätiön ylläpitämä kenttä Seinäjoella. Lappeenrannasta tulisi ensimmäinen Finavian verkostosta irtautuva kenttä.
– Jos haluamme kehittää ison mittakaavan matkailua Saimaalla, se edellyttää charter-lentoja, lomalentoja ja myöskin edulliset yhteydet Eurooppaan. Ryanair on tarjonnut näitä ja se tarjoaa myös asiakasvirtaa Saksasta ja Italiasta, joka kiinnostavaa myös Etelä-Karjalan kylpylöitä ja ehkä Savonlinnan Oopperajuhlia, sanoo Viialainen.
Tavoitteena on alentaa lentokenttämaksuja ja sitä kautta avata uusia yhteyksiä Eurooppaan. Samalla matkustajamäärät moninkertaistuisivat.
Säätiöittäminen edessä muillakin?
Vielä viime vuonna Lappeenrannan lentoasema teki vajaalla sadallatuhannella matkustajalla hieman alle miljoonan euron tappion.
– Varmasti puhutaan kolmesta viidestä vuodesta jonka aikana lentokentän kannattavuus täytyy saada sille tasolle, että se voisi pyöriä ilman tukia. Siitä huolimatta nämä ovat pieniä rahoja verrattuna esimerkiksi tieliikenteen, rautatieliikenteen tai kanavaliikenteen tukiin, kertoo Viialainen.
Säätiöittäminen voi olla edessä lähivuosina muutamalla muullakin kentällä Suomessa, kun nykyistä Finavian verkostoa lähdetään karsimaan.
– Tässä ovat isompina kaupunkeina Pori ja Jyväskylä, jotka ovat hieman samantyyppisessä asemassa sillä erotuksella, että täältä ei puutu matkustajia, kunhan vaan on lentoja ja se lentokenttä toimii, sanoo Viialainen.