Eksote haluaa kehittää saattohoitopotilaiden kotihoitoa. Perusteilla on keskussairaalan saattohoidon poliklinikalle virka erikoislääkärille, joka toimisi puoliksi Kymenlaakson sairaanhoitopiirin Carean palveluksessa. Lääkäri koordinoisi myös laajenevaa kuolevien potilaiden kotihoitoa.
Eksote on juuri lisännyt ympäri maakuntaa kotisairaanhoitoa, joka palvelee myös saattohoitopotilaita. Lappeenrannassa Armilan sairaalassa on palliatiivisen hoidon 12-paikkainen osasto, joka niinikään toimii yhteistyössä kotihoidon kanssa.
Eksoten saattohoitoa on ollut puoliaikaisesti jo pitempään suunnittelemassa alan guru, erikoislääkäri Eero Vuorinen, joka toimii myös Careassa.
Ei ostopalveluja
Eksote ei ole aikeissa ostaa laajamittaisemmin yksityisiä saattohoitopalveluja. Lappeenrannassa toimii runsaat kolme vuotta sitten perustettu yksityinen 12-paikkainen Karjalakoti, joka on asiakkaiden puutteessa vaikeuksissa.
- Nyt muutamalla paikalla on ollut omaishoitajien erilaisia potilaita omaishoitajien vapaapäivinä. Lisäksi on ollut joitakin itse maksavia saattohoitopotilaita. Eksote ei ole antanut kuin yhden maksusitoumuksen, kertoo toimitusjohtaja Kirsti Marttinen.
Eksote ei kuitenkaan ole missään vaiheessa luvannut Karjalakodille saattohoitopotilaita.
Erilaisia hoitomuotoja tarvitaan
Eksoten johtajaylilääkäri Jukka Toivonen korostaa, että saattohoitopotilaita on monenlaisia ja eri sairauksista kärsiviä. Heitä hoidetaan sairaaloiden osastoilla ja kotona. Suuri osa haluaakin kotihoitoa
- Sellaista tilannetta ei tule, että kaikki voitaisiin tai olisi tarkoituksenmukaista hoitaa osastoilla. Kotisairaanhoito on nyt painopistealueitamme, sanoo Toivonen.
Henkilöstöä koulutettu
Hoitajia on koulutettu lisää kotisairaanhoitoon, ja Armilan sairaalan palliatiivisen osaston hoitajat ovat saaneet koulutusta kuolevien hoitoon.
- Armilassa oloaika pyritään saamaan lyhyeksi, toteaa Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula. Hän uskoo, että juuri tehostunut kotisairaanhoito selviytyy myös lisääntyvästä saattohoitopotilaiden määrästä.
- Henkilötyövuosia suunnattiin siihen viisitoista lisää tänä vuonna. Länsi-Saimaan kuntien alueella kiertää kaksi tiimiä, samoin pohjoisten kuntien alueella. Kotisairaanhoitajat ovat töissä aamukahdeksasta iltayhdeksään, kertoo Karhula.