Kynnykseni lähteä lääkäriin on matala. Polvea hieman koskee, ei muuta kuin soitto työterveyteen. Kahvakuulatreenit menivät vähän överiksi, siinä samalla yöunet. Lapaluu vähän jumiutui vinksalleen, ja taas on linja kuumana työterveyteen. Parhaimmillaan aika järjestyy samaksi päiväksi, huonona päivänä seuraavaksi tai pahimmillaan kahden päivän päähän. Ei voi valittaa.
Samaan aikaan ikääntyneet sukulaiset ja pikkulapset odottavat niin sanotusti kiireetöntä lääkäriaikaa viikkojen päähän tai kampeavat itsensä kuumehoureissaan jonottamaan ensin hoitajan vastaanotolle ja sitten toiseen jonoon lääkärin luo muiden huonokuntoisten asiakkaiden kanssa.
Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on tällä hetkellä kovin epäoikeudenmukainen. Työssäkäyvät, hyväkuntoiset ihmiset pääsevät hoidattamaan pikkuflunssaansa lähes jonottamatta, sairaat ja muut työelämän ulkopuolella olevat joutuvat sairastamaan jonossa.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on ehdottanut, että Suomen terveydenhoitoa kehitettäisiin lähemmäksi Ruotsin mallia. Ajatuksena on, että potilas voisi mennä joko yksityiselle lääkärille tai julkiseen terveyskeskukseen ja julkinen raha seuraisi perässä. Työterveyshuollosta haluttaisiin vapauttaa lääkäreitä perusterveydenhuoltoon, muuten työterveyshuolto voisi keskittyä työperäisiä sairauksia ennaltaehkäisevään työhön.
Poliitikot ovat suhtautuneet malliin ideologiansa mukaisesti. Kokoomuksesta Ruotsin mallia on tuettu, yksityisten lääkäriasemien päästäminen osaksi julkista rahaa tsemppaisi yrittäjyyttä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko on ilmoittanut kannattavansa THL:n mallia ainakin osittain.
Sen sijaan SDP:ssä on suhtauduttu malliin varauksellisemmin. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen on pelännyt, että malli suosii hyväosaisia. Hän on epäillyt, että kaikilla ei ole kykyä ja osaamista valita palveluita.
Kunnissa on odotettu jo pitkään, että hallitus saisi sosiaali- ja terveysuudistuksensa vihdoin valmiiksi. Yksityiskohdat ovat edelleen auki, samoin se otetaanko mallissa jollain tavalla kantaa terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen avaukseen.
Jos julkiseen terveydenhoitoon voitaisiin saada helpotusta yksityiseltä puolelta, miksi siihen ei tartuttaisi? Eikö se ole epätasa-arvoa, että nyt yksityiselle lääkärille menevät ne, joilla on siihen varaa?
En jaa ministeri Huovisen huolta kansalaisen kyvystä tehdä valintoja. Tuskin vaatii kovin suurta kykyä ja osaamista valita, mihin lääkäriin haluaa mennä. Ja jos ei halua tai osaa valita, voisi aina hakeutua vanhaan tuttuun paikkaan, omaan terveyskeskukseen.
Twitter:@JohannaLuukko