Sosiaalipsykologian tutkija Pasi Hirvonen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että sosiaalisen median ryhmävalinnat ovat yksi tapa muokata omaa some-persoonallisuuttamme.
- Teemme aktiivisia valintoja ryhmistä, joihin kuulumme tai kenen riveissä seisomme. Näin jäsennämme myös omaa suhdettamme tiettyihin viiteryhmiin, Hirvonen pohtii.
Hänen mukaansa nämä valinnat saattavat olla jopa hyvin tietoisia ja tarkoitushakuisia.
- Ihmiset rakentavat itsestään myös tietynlaista tarinaa sosiaalisessa mediassa. Jopa päivittäin minä-kuva saattaa muuttua esimerkiksi tietynlaisella kuvakerronnalla tai ryhmäytymisellä, Hirvonen sanoo.
Sosiaalipsykologian tutkija Pasi Hirvonen ei halua ottaa kantaa siihen vääristääkö sosiaalinen media minä-kuvaa.
- Yksi keskeinen minä-kuvaan liittyvä asia on nettikiusaaminen. Jossain tapauksissa ryhmäsuhteissa ja ihmisten liittoutumisessa ryhmiksi sulkee joitain myös ulkopuolelle. Tällainen toiminta voidaan yhdistää myös omaan minä-kuvaan.
Kasvokkain hissukka, somessa räyhänhenki
Sosiaalisessa median keskustelussa asioita saatetaan monesti sanoa huomattavasti suoremmin kuin mitä kasvokkain sanottaisiin. Ei ole myöskään tavatonta, että verkossa hiljaisesta persoonasta tulee keskusteluiden räyhänhenki.
Pasi Hirvonen korostaa reagoimisen vaikeutta. Yliyönteihin ajaa Hirvosen mukaan se, että sosiaalisessa mediassa toisella osapuolella ei ole välitöntä mahdollisuutta kommentoida tai ottaa asiaan kantaa.
- Tämä johtaa helposti kärjistymisiin mielipiteiden esille tuomisessa, hän sanoo.
Hirvosen mukaan sosiaalisessa mediassa voi halutessaan rakentaa itselleen myös kokonaan uutta minä-kuvaa.
- Teksteillä ja kuvilla käyttäjä voi rakentaa tietoisesti haluamaansa kuvaa itsestään. Tässä mielessä sosiaalipsykologian näkökulmasta sosiaalinen media on mielenkiintoisessa polttopisteessä persoonallisen identiteetin ja sosiaalisen identiteetin kanssa. Ihmiset toimivat sosiaalisessa mediassa omina persooninaan, mutta tietynlaiset sosiaaliset odotukset muokkaavat käyttäytymistä.
Twitter: @VesaWinberg